Οι “καπνισμένοι λόφοι” του Καναδά

Το 1850 ο Βρετανός καπετάνιος Robert McClure εστάλη σε μια αποστολή αναζήτησης στην Αρκτική, για να εντοπίσει τον Sir John Franklin και την ομάδα του, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από την Αγγλία πέντε χρόνια νωρίτερα, χωρίς να δώσουν σημάδια ζωής.

Οταν έφτασαν στις εκβολές του ποταμού Horton, στη Θάλασσα Beaufort στα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά είδαν καπνό από μακριά. Τότε υποψιάστηκαν ότι μπορεί να προέρχεται από την χαμένη αποστολή που έψαχναν. Έτσι, οργανώθηκε μια ομάδα για να ερευνήσει την περιοχή. Η αποστολή δεν βρήκε φλόγες από φωτιές των χαμέων εξερευνητών, αλλά παρατήρησε ότι ο καπνός έβγαινε από αεραγωγούς στο έδαφος.

Οι ναυτικοί επέστρεψαν στο καράβι με ένα δείγμα βράχου που σιγόκαιε κι όταν το έβαλαν στο γραφείο του καπετάνιου, αυτό άνοιξε μια τρύπα καίγοντας το ξύλο. Στην αρχή θεώρησαν ότι τα βράχια είναι ηφαιστειακά, αλλά στην τοποθεσία συμβαίνει κάτι άλλο. Υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη, πλούσια σε θείο, που αυτο-αναφλέγονται όταν οι λόφοι διαβρώνονται και οι ορυκτές «φλέβες» εκτίθενται στον αέρα, παράγοντας ένα σταθερό καπνό. Το τοπίο θυμίζει άλλον πλανήτη και η περιοχή αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της χώρας.


 

πηγή : perierga.gr