Οι… καλλιτέχνες της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Τρικκαίων-Πλατείες και πεζοδρόμια αποκτούν ζωή με τις παρεμβάσεις τους

Ο κ. Χελιδώνης και η κ. Κίτσιου

Χώμα, πράσινο, χρώμα… Με πολύ όρεξη και μεράκι οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας (τμήμα της υπηρεσίας πρασίνου) του Δήμου Τρικκαίων χρόνια τώρα ομορφαίνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Πιάνουν χώμα και φυτά και δίνουν ζωή  σε πλατείες, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους…

Της Βιβής Μαργαρίτη

Μία δουλειά που δεν είναι από εκείνες που λέμε «γραφείου». Χρειάζεται χέρια και ψυχή, όμως οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ δεν παραπονιούνται. Ίσως κάποιες φορές η κούραση να τους αποκαρδιώνει. Όμως, στο τέλος όταν σηκώνουν τα μάτια τους και κοιτούν αυτά που δημιούργησαν ξεκουράζονται, αγαλλιάζει η ψυχή τους, είναι το δικό τους καλλιτέχνημα, το δικό τους δημιούργημα που φτιάχτηκε από το τίποτα, από χώμα, νερό και πράσινο… Και οι ίδιοι αισθάνονται «καλλιτέχνες», μπορεί τα δικά τους εργαλεία να μην είναι πινέλα και μολύβια, μπορεί στα χέρια τους να κρατούν σκαλιστήρια και τσαπιά, όμως σίγουρα το αποτέλεσμα είναι καλλιτεχνικό…

Ακολουθήσαμε την Διεύθυνση Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας, μία από τις ομάδες της, σε μία μέρα εργασίας. Στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών της Σωτήρας. Εδώ, εργάστηκαν για μία εβδομάδα περίπου προκειμένου να μεταμορφώσουν την πλατεία σε έναν καλαίσθητο χώρο. Ένα αίτημα των κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών από τις πρώτες μέρες που κατοίκησαν το νέο οικισμό (το 2012) κι επιτέλους ικανοποιήθηκε σε συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Κωτούλα, την Διεύθυνση Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας και του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Σωτήρας «ΕΡΚΑΣ». Εδώ συναντήσαμε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Σωτήρη Χελιδώνη και την επιβλέπουσα (τεχνολόγο γεωπονίας) Έφη Κίτσιου κι απαθανατίσαμε τις στιγμές εργασίας της ομάδας.

Προσωπικό

Στην υπηρεσία Πρασίνου απασχολούνται περίπου 70 άτομα στο σύνολό τους. Από αυτά οι 30 περίπου εργαζόμενοι είναι οι λεγόμενοι πενταμηνίτες των οποίων οι συμβάσεις ξεκίνησαν 1η Αυγούστου και λήγουν τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό το διάστημα με τα πεντάμηνα η υπηρεσία πήρε μία ανάσα από άποψης προσωπικού, καθώς το μόνιμο προσωπικό που διαθέτει δεν ξεπερνά τα 45 άτομα εκ των οποίων τα 20 περίπου είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου απασχολούνται στο φυτώριο. «Εκεί συντηρείται ένα έργο αλληλεγγύης στις οικογένειες οι οποίες έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες κι απασχολούμενα εκεί καταφέρνουν να ξεφεύγουν από το σπίτι. Έτσι, υπάρχει μία κοινωνική ένταξη των ατόμων αυτών» αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Χελιδώνης.

Πρόσκαιρη ανάσα

Τα πεντάμηνα αποτέλεσαν πάντως μία πρόσκαιρη ανάσα καθώς η υπηρεσία θα μείνει και πάλι με μειωμένο προσωπικό από τις αρχές του νέου έτους.  «Οι ελλείψεις προσωπικού, ειδικά με τον Καλλικρατικό δήμο όπου περιήλθε όλη αυτή η δουλειά στην υπηρεσία πρασίνου και κηποτεχνίας είναι σημαντικές και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο ευρύ αυτό αντικείμενο. Όπως βλέπετε πέραν της συντήρησης εκτελούμε κι έργα, τα οποία έργα δεν τα εκτελούμε μόνο αλλά έχουν και συνέχεια καθώς περιλαμβάνεται και η συντήρηση. Κάθε χρόνο επεκτείνεται η δουλειά με τη συντήρηση. Κάθε χρόνο προστίθενται 2-5 στρέμματα πρασίνου. Για παράδειγμα μόνο η συντήρηση της οδού Καλαμπάκας που παραλάβαμε τώρα το έργο, είναι 6 χιλιόμετρα νησίδες που απαιτεί συντήρηση, κλάδεμα, περιποίηση, πότισμα το καλοκαίρι» επισημαίνει .

…Έτσι, ενώ η υπηρεσία έχει μηχανήματα στη διάθεσή της, εντούτοις, πολλές φορές δεν είναι σε θέση να εκτελέσει έργα ή να κάνει τις όποιες παρεμβάσεις αφού λείπουν οι χειριστές. Χειριστές που έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης κι ουδέποτε αντικαταστάθηκαν με έμπειρο προσωπικό. «Με τους πενταμηνίτες έχουμε προβλήματα. Στην αρχή προκαλούνται βλάβες στα μηχανήματα μέχρι να μάθουν να τα χειρίζονται και κατόπιν, όταν αυτό έχει επιτευχθεί, φεύγουν καθώς λήγει η σύμβασή τους. Αυτό συμβαίνει στα εξειδικευμένα μηχανήματα» εξηγεί.

Ένα δύσκολο κομμάτι

Το πράσινο είναι ένα δύσκολο έργο, είναι η καθημερινότητα του πολίτη ο οποίος θέλει να βλέπει ότι συντηρείται το πράσινο και, χωρίς υπερβολή, έχουν χαθεί εκλογές εξαιτίας του πρασίνου. «Εγώ λέω σαν ένας απλός υπάλληλος που έχω εμπειρία 25 χρόνων στην υπηρεσία ότι για ένα Δήμο είναι το άλφα και το ωμέγα να έχει μία πόλη καθαρή και με περιποιημένο το πράσινο» τονίζει ο κ. Χελιδώνης.

Καλλιτεχνία

Παρά τα προβλήματα είναι ένα δημιουργικό κομμάτι, δεν είναι μία δουλειά που τη βαριέσαι εύκολα, παρατηρούμε. «Πρώτα από όλα πρέπει να την αγαπάς. Κι εμείς και τα παιδιά που δουλεύουν αγαπάμε αυτή τη δουλειά, τη νιώθουν ένα κομμάτι δικό τους, σπίτι τους. Το πράσινο θέλει αγάπη. Διαφέρει από όλα τα άλλα κομμάτια από τεχνικής φύσεως. Η πλατεία θα κατασκευαστεί, θα πλακοστρωθεί, θα τσιμεντωθεί και θα φύγει το συνεργείο από εκεί κάποια στιγμή. Αντίθετα εμείς θα επιστρέψουμε για να το συντηρήσουμε» υπογραμμίζει.

«Νιώθετε… καλλιτέχνες;» ρωτάμε. «Είναι κι αυτό μέρος της δουλειάς μας. Είναι καλλιτεχνία αυτό βέβαια» είναι η απάντηση που παίρνουμε.

«Η ευχαρίστηση που νιώθουμε είναι μεγάλη και για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας αλλά και που προσφέρουμε στον πολίτη. Στεναχωριόμαστε που δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» λέει η κ. Κίτσιου. «Βρίσκουμε τον τρόπο και τα καταφέρνουμε» συμπληρώνει ο κ. Χελιδώνης.

Οι αντιδημαρχίες

Κατά τον ίδιο ο Καλλικρατικός δήμος με τις δύο νέες αντιδημαρχίες δούλεψε καλύτερα από ό,τι πριν. «Αν και πριν ήταν μεταβατικό το στάδιο από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη, δεν είχαν συσταθεί οι δύο αντιδημαρχίες, υπήρχε έλλειψη προσωπικού τεράστιο… Τώρα με τα πεντάμηνα η περιφέρεια οργανώθηκε με τους δύο αντιδημάρχους σαν δύο μικρές υπηρεσίες εκεί και κινούνται κι απελευθερώνουν εμάς από κάποιες εργασίες που θα κάναμε εκεί. Εκεί εμείς κάνουμε κάποιες εξειδικευμένες δουλειές κι όταν χρειάζεται. Έτσι ρίξαμε το βάρος με τα πεντάμηνα εδώ μέσα. Θα μας φύγουν όμως και θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα».

Κάθε εποχή έχει αντικείμενο

Κάποιος θα πίστευε ότι ο χειμώνας είναι μία εποχή με μειωμένο αντικείμενο σε ό,τι αφορά στο πράσινο κάτι που διαψεύδει ο κ. Χελιδώνης. «Κάθε εποχή έχει τη δική της δουλειά. Το καλοκαίρι έχει το πότισμα, το κούρεμα, το κλάδεμα, θάμνους, περιποίηση κ.α. Το χειμώνα έχει το κλάδεμα των δέντρων μέσα στην πόλη. Είναι πολλή η δουλειά και το χειμώνα» εξηγεί.

«Εκείνο στο οποίο δίνεται έμφαση είναι και η τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος σε παλιές πλατείες κι άλλους χώρους που δεν διαθέτουν και είναι απαραίτητο» προσθέτει η κ. Κίτσιου.

Έργα

Έργα που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα για τα οποία μιλούν με καμάρι ο κ. Χελιδώνης και η κ. Κίτσιου είναι το δημοτικό σχολείο στο Κεφαλόβρυσο, όπου έγινε παρέμβαση, επίσης το δημοτικό σχολείο Πυργετού, η πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Σωτήρας κ.α.

Εθελοντισμός

Όσο για το εάν οι Τρικαλινοί δίνουν ένα χεράκι ώστε να διατηρηθούν τα έργα πρασίνου; «Υπάρχουν εθελοντικές ομάδες που ευαισθητοποιούνται, ωστόσο θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να βοηθάνε στη συντήρηση όταν αυτό είναι δυνατό, όπως για παράδειγμα έξω από το σπίτι τους» απαντά ο κ. Χελιδώνης. Σε πολλές περιπτώσεις όπως είναι η περίπτωση του Πυργετού και των Εργατικών Κατοικιών Σωτήρας υπήρξε συνεργασία με τους συλλόγους προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις.

Το πάρκο του Αγίου Γεωργίου

Το πάρκο του Αγίου Γεωργίου απαιτεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της Διεύθυνσης. «Το κρατάμε σε ένα καλό επίπεδο πιστεύω παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω έλλειψης προσωπικού» σχολιάζει σχετικά ο κ. Χελιδώνης.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ