Οι καινοτόμοι Δήμοι θα κερδίσουν

 

Να διεκδικήσουν τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2016», καλούνται οι Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη η σχετική πρόσκληση έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο με τη σειρά τους καλεί όλους τους Δήμους που επιθυμούν να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους.

Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 18 Νοεμβρίου 2015.

Αναμένεται λοιπόν και η αντίδραση της δημοτικής αρχής Τρικάλων, που τα τελευταία χρόνια, έχει αποδείξει στην πράξη ότι καινοτομεί και συμμετέχει σε οτιδήποτε πρωτοποριακό υπάρχει.

 

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση «η καινοτομία έχει κομβικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να καταστεί «Ένωση της Καινοτομίας».

Μέσα από τις πολιτικές της για την έρευνα και την καινοτομία αλλά και τις περιφερειακές της πολιτικές, η ΕΕ προωθεί την έξυπνη και βιώσιμη αστική ανάπτυξη».

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας, που τιτλοφορείται «Ορίζοντας 2020», ένα πρόγραμμα που είναι περισσότερο από ποτέ επικεντρωμένο στη χρηματοδότηση ολόκληρης της «αλυσίδας καινοτομίας», από την επιστημονική ανακάλυψη μέχρι τη συνεργασία με την αγορά. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα επικεντρώνονται όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό στην έρευνα και την καινοτομία, π.χ. στην δημιουργία υποδομών έρευνας.

 

Κερδισμένος ο έχων το καλύτερο «οικοσύστημα καινοτομίας»

 

Το πρόγραμμα είναι άκρως ενδιαφέρον, αν και στη χώρα μας, λίγοι αναμένεται να υποβάλλουν προτάσεις. Σύμφωνα με την πρόσκληση, το βραβείο, θα απονεμηθεί στην πόλη που δημιουργεί το καλύτερο «οικοσύστημα καινοτομίας», συνδέοντας τους πολίτες μεταξύ τους, τις δημόσιες αρχές, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις επιχειρήσεις της. Σημειώνεται μάλιστα πως δεδομένου ότι το 68% του πληθυσμού της ΕΕ κατοικεί σήμερα σε αστικές περιοχές, αναμένεται ότι οι περιοχές αυτές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την τόνωση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι πόλεις προάγουν την καινοτομία στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουν οι ίδιες, αλλά το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να καινοτομήσουν άλλοι και να υπάρξει σύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Ποιοι θα συμμετέχουν

 

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι πόλεις όλων των κρατών μελών ή των χωρών που είναι συνδεδεμένες στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ. Το βραβείο απονέμεται σε πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους και για πρωτοβουλίες που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2012. Στις χώρες που δεν έχουν πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, δικαίωμα συμμετοχής έχει η μεγαλύτερη πόλη.

Οι υποψήφιες πόλεις θα κριθούν τόσο με βάση τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματά τους μέχρι σήμερα όσο και με βάση τις ιδέες τους για την ενίσχυση των καινοτόμων ικανοτήτων τους στο μέλλον. Θα πρέπει να δείξουν ότι ακολουθούν μια συνολική στρατηγική που είναι:

 

Χρηματικά κερδισμένοι οι νικητές

 

Όσο για τα κέρδη των νικητών πολλά. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, η νικήτρια πόλη θα επιλεγεί την άνοιξη του 2016 από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και θα λάβει 950.000 ευρώ προκειμένου να εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της.

Στη δεύτερη και τρίτη πόλη θα δοθούν χρηματικά βραβεία ύψους 100.000 και 50.000 αντιστοίχως.