Οι γονείς ενημερώνονται για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική συνάντηση που είχαν οι γονείς κι εκπαιδευτικοί του 27ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων με θέμα τον εθισμό στο διαδίκτυο. Ένα θέμα που χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης καθώς τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας καταγράφονται στη χώρα περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα και πολλές φορές απαιτείται επιστημονική βοήθεια.
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internetaddiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί, αφού η εξάρτηση από το Ίντερνετ δεν είναι ακόμη μια κλινική οντότητα που συναντάμε σε εγχειρίδια ψυχιατρικά. Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως «ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος».
Την ενημέρωση έκανε η κοινωνική λειτουργούς του Κέντρου Πρόληψης Τρικάλων Κων/να Νταϊλιάνη η οποία ενημέρωσε τους γονείς για τη νέα αυτή μορφή εξάρτησης των παιδιών.

Ο ρόλος των γονέων

Υπήρξε μία εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία οι γονείς ρώτησαν, ενημερώθηκαν κι έλαβαν πληροφορίες, καθώς ο εθισμός του Διαδικτύου, είναι ένας σημαντικός παράγοντας εξάρτησης όλων των ηλικιών, που χρειάζεται φροντίδα και βοήθεια, αλλά κάποιες φορές και χρήση ειδικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του.
Ο ρόλος των γονέων είναι πάρα πολύ σημαντικός τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών τους από το διαδίκτυο, επισήμανε η κ. Νταϊλιάνη η οποία μέσα από διαλογική συζήτηση με τους γονείς προσέφερε την επιστημονική της βοήθεια.
Όσο αναφορά την πρόληψη το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, είναι να γνωρίσουν οι ίδιοι το μέσο.

Επισημάνσεις

Από τις επισημάνσεις της συνάντησης είναι ότι:
οι γονείς θα πρέπει κάποιες φορές να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μαζί με το παιδί, ώστε να του δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ενώ η εγκατάσταση κάποιων φίλτρων στον υπολογιστή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ακατάλληλων για το παιδί ιστοσελίδων.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν τεθεί κάποιες βάσεις όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, να υπάρχουν δηλαδή όρια. Για να υπάρξουν ωστόσο όρια θα πρέπει να οι γονείς να μπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο, αφού είναι δύσκολο για ενοχικούς γονείς να θέσουν όρια.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο υπολογιστής είναι καλό να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε να ελέγχεται διακριτικά η δραστηριότητα του παιδιού στο Ίντερνετ.
Ενώ, τέλος, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν για τις διαδικτυακές διαδρομές του παιδιού τους, ώστε να έχουν πάντοτε ενημέρωση για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, τα άτομα με τα οποία συνομιλεί και τις πληροφορίες που ανταλλάσει με άλλα άτομα.