«Ξύπνα εργάτη»

Τα δικά τους μηνύματα για την ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι πολίτες γενικότερα να ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν ενάντια στα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης έστειλαν όλοι όσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ Τρικάλων, σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην κινητοποίηση έδωσαν το παρόν και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», αλλά και οι αγρότες, οι οποίοι σε σύντομους χαιρετισμούς τους, υπογράμμισαν ότι ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί και να συμμετέχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κεντρική ομιλήτρια η Βάσω Μπακάση, η οποία κάλεσε τους Τρικαλινούς, να κινητοποιηθούν και να δώσουν το παρόν στην απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοέμβρη.

Να σημειωθεί ότι μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

Έμφαση στον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΤΡΙΚΚΗ»

ΗΗ Βάσω Μπακάση, υπογράμμισε τα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο «ΤΡΙΚΚΗ». «Η αποφασιστική στάση τους να «γυρίσουν την πλάτη» στο συμβιβασμένο εργοδοτικό προεδρείο του σωματείου τους (που ως τσιράκια της εργοδοσίας βοήθησαν να περάσουν οι μειώσεις στους μισθούς), και να συγκροτήσουν Επιτροπή αγώνα μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες, αναδεικνύει την οργανωμένη αγωνιστική απάντηση, μας εμπνέουν πίστη στην ανεξάντλητη δύναμη του οργανωμένου ταξικού αγώνα», είπε και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Καταγγέλλουμε την Διοίκηση του εργοστασίου «ΤΡΙΚΚΗ» και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια σε συναδέλφους μας και στα δικαιώματα τους. Η πρόσφατη πείρα που αποκτήθηκε από την επίθεση σε εργαζόμενους της «Ένωσης», έγιναν απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπή επιδομάτων, αποδεικνύει ότι μπροστά στα κέρδη δεν της καίγεται καρφί για το πώς θα ζήσουν οι οικογένειες των εργαζομένων. Καταγγέλουμε τους συμμάχους της Διοίκησης και των διευθυντών της Ένωσης που στο πλευρό της έχει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα κόμματα που έχουν ψηφίσει όλους τους αντεργατικούς νόμους, στήριξαν και στηρίζουν τον Ευρω-μονόδρομο, έχει τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό (παλιό και νέο) που όλοι μαζί προσκυνούν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων».

 

«Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πίσω»

 

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Μπακάση μίλησε για την κυβερνητική πολιτική και τα σχέδια κατά των εργαζομένων και κατέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ένα μακρύ κατάλογο αντιλαϊκών μέτρων. «   Με τα αντιασφαλιστικά μέτρα του άρθρου 1 του παρόντος σχεδίου νόμου, την πρόσφατη εγκύκλιο του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που επεξεργάστηκαν οι «σοφοί», έρχονται να τελειώσουν το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης», είπε σχετικά η κα Μπακάση και πρόσθεσε: «Οδηγούν ένα ασφαλιστικό μοντέλο ιδιωτικής ασφάλισης, με σύνδεση εισφορών – παροχών, ότι δηλαδή προβλέπεται στα ευρωενωσιακά ντοκουμέντα και στην «Πράσινη Βίβλο» για της συντάξεις». Σχολίασε δε, ότι «τα νέα κυβερνητικά μέτρα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των ομίλων, τη φτηνή εργατική δύναμη, τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης.

Κλείνοντας την ομιλία της, είπε: «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε πίσω, να κάτσουμε στα αυγά μας. Όσα δικαιώματα έγιναν νόμοι, κατοχυρώθηκαν πηγαίνοντας κόντρα. Κόντρα σε νόμους, κόντρα στο κράτος, κόντρα στην εργοδοσία, νικώντας με αγώνα, εμπόδια πιο άγρια και πιο σκληρά. Με αίμα, εκτελέσεις, φυλακές, διωγμούς. Δηλώνουμε την απόφαση μας: Οργανώνουμε αγώνα με πείσμα. Δεν κάνουμε πίσω. Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στον εργαζόμενο φτωχό λαό μας, στους νέους και τις νέες. Οι αγώνες των προηγούμενων χρόνων, των αγωνιστών της εργατικής τάξης, δεν πήγαν χαμένοι. Έχουν βάλει το δικό τους σπόρο. Η εργατική τάξη και ο λαός μας θα ανταποκριθούν, αρκεί εμείς να είμαστε μπροστάρηδες και αποφασισμένοι».