Ξενάγηση στην ιστορία των Τρικάλων μέσα από μουσεία, εκθέσεις, κέντρα πολιτισμού

Ολοκληρωμένη ξενάγηση στην ιστορία μέσα από μουσεία, εκθέσεις, την πινακοθήκη, το κέντρο πολιτισμού Κλιάφα κ.α.Ο Μύλος των Ξωτικών βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και η εποχή ενδείκνυται για μία ξενάγηση στην… ιστορία καθώς κάποιος μπορεί να επισκεφθεί χώρους που δεν θα βρει ανοικτούς σε άλλη περίπτωση. Αυτή την περίοδο Τρικαλινοί κι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη, το Αθλητικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, την περιοδεύουσα έκθεση για την αυτοκίνηση και βέβαια το Κέντρο Πολιτισμού Κλιάφα που παραμένει ανοικτό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χώροι οι οποίοι θα έπρεπε ο καθένας να επισκεφθεί εάν θέλει να κάνει μία ολοκληρωμένη ξενάγηση στην ιστορία… Φυσικά, η ξενάγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με μία βόλτα στο Φρούριο και το Ρολόι, τον παραδοσιακό οικισμό του Βαρουσίου, αλλά και το Ασκληπιείο που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο.

Επιμέλεια: Βιβή Μαργαρίτη


Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη

Το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη ιδρύθηκε το 1994 από το Δήμο Τρικκαίων. Στεγάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο επί της οδού Τρικάλων – Πύλης (πρώην ψυγεία ΑΓΡΕΞ).  Η συλλογή αριθμεί 1236 έργα ζωγραφικής και 114 γλυπτά, καθώς και σχέδια πρώτης έμπνευσης. Αποτελούν δωρεά των κληρονόμων του έργου του Δ. Κατσικογιάννη  οι οποίοι με αυτό τον τρόπο ικανοποίησαν μια διακαή επιθυμία του καλλιτέχνη.

Πρόκειται για ένα μοναδικό επικό καλλιτεχνικό έργο στο οποίο ο Δημήτρης Κατσικογιάννης αφιέρωσε όλη του τη ζωή, που αντικατοπτρίζει σε όλες τις εκφάνσεις του, τον αγώνα του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη, αδελφοσύνη και ειρήνη, ένα έργο πάντα επίκαιρο, παρουσιάζει ολόκληρη την πολεμική, ειρηνική και επαναστατική ζωή των Λαών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Το έργο του, σημαντική παρακαταθήκη στην πόλη μας, αποτελεί μοναδικό μνημείο μεταπολεμικής καλλιτεχνικής έκφρασης, τόσο στον Ελλαδικό, όσο και στον Βαλκανικό χώρο.

Πληροφορίες – οργανωμένες επισκέψεις :

Τμήμα  Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού   Δήμου Τρικκαίων τηλ.  2431353569.


Αθλητικό Μουσείο

To Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας-Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων είναι ανοικτό στο κοινό που έχει έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει την πλούσια και μακρά αθλητική ιστορία των Τρικάλων και τους πρωταγωνιστές της που έγραψαν λαμπρές σελίδες στο πανελλήνιο αλλά και διεθνώς.   Στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα επί της οδού Καποδιστρίου 13.

Ιδρύθηκε το 1998.  Η πρώτη συλλογή του αποτέλεσε πόνημα της πολύχρονης συλλεκτικής προσπάθειας του αείμνηστου Βασίλειου Πελίγκου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Στη συνέχεια εντάχθηκαν πρωτογενή αρχεία, προσωπικά αντικείμενα επιφανών παλιών και νέων αθλητών, συλλόγων της πόλης κ.α.

Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική, με αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα.

Από το 2002 το μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών, Καποδιστρίου 13.


Δημοτική Πινακοθήκη

 Η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά πρωί και απόγευμα και συγκεκριμένα από τις 9το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5:30 έως τις 8:30. Κάθε Σάββατο, η δημοτική πινακοθήκη θα είναι ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Δωροθέας Σχολής που ιδρύθηκε το 1875-6 από τον εκ Βεντίστης ιεράρχη Δωρόθεο Σχολάριο (1812-1889), με σκοπό να στεγάσει τη Σχολή Τρίκκης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα προβληματισμών και αναζητήσεων στο χώρο της ζωγραφικής. Παρουσιάζονται στο κοινό οι εξής συλλογές:

  1. Συλλογή Μενέλαου Καταφυγιώτη (1926-1997).
  2. Συλλογή Δημήτρη Γιολδάση (1897-1993).
  3. Συλλογή Νίκου Αλεξίου.

Έκθεση για την αυτοκίνηση

 Το αυτοκίνητο στην αρχαία Ελλάδα. Aπό τους μυθικούς αυτοκινούμενους τρίποδες του Ηφαίστου μέχρι το αυτοπλοηγούμενο “υπάγον αυτόματο” του Ήρωνος.Μια μοναδική περιοδεύουσα έκθεση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (τομέας Έρευνας και Τεχνολογίας) παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2016.

Υπήρξε αυτοκίνητο στην αρχαία Ελλάδα και μάλιστα με αυτόματη πλοήγηση (δηλ. χωρίς οδηγό); Πότε και πού; Πώς γινόταν ο προγραμματισμός του; Ποιές ήταν οι διάφορες πηγές ενέργειας για την αυτόνομη κίνησή του; Τι είδους κιβώτια ταχυτήτων διέθετε για την αυξομείωση της ροπής και της ταχύτητάς του; Πώς έστριβε αυτόματα αριστερά, δεξιά και πως εκτελούσε οπισθοπορεία; Σε τι είδος οδόστρωμα κινούνταν; Υπήρξε ατμοκίνηση και αεριοπροώθηση στην αρχαία Ελλάδα; Θα βρείτε τις απαντήσεις εδώ.

H συγκεκριμένη έκθεση απαντά θετικά με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία (Μουσείο Αρχιμήδη). Μέσα από την θεματική αυτή έκθεση το μουσείο αναδεικνύει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και αποδεικνύει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 9-15 και σαββατοκύριακο 10-20.00

Γενική είσοδος: 3 ευρώ, μαθητικά –ομαδικά: 2 ευρώ.


 Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κλιάφα

Τα “Ψυγεία Κλιάφα” στη συμβολή των οδών Ομήρου & Θεμιστοκλέους υπήρξαν από το 1926 σημείο αναφοράς της πόλης των Τρικάλων. Χτισμένα σε μια έκταση 1740 τ.μ. με κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ. στέγασαν επί δεκαετίες το εργοστάσιο αεριούχων ποτών, το παγοποιείο και τους ψυκτικούς θαλάμους.

Μετά το 1970, η τεχνολογική εξέλιξη επέβαλε τη σταδιακή μεταφορά των παραγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας “Ψυγεία Θεοδ. Κλιάφα Α.Ε.” στο 3o χλμ. της οδού Τρικάλων – Λαρίσης. Το 1996 η διοίκηση της εταιρείας έλαβε την απόφαση να μετατρέψει το σύνολο των παλαιών της εγκαταστάσεων σε “Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού”

Το “Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού”, που ανήκει και διευθύνεται από της εταιρεία Κλιάφα, άρχισε να λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2003 και περιλαμβάνει:

Αίθουσα τοπικής ιστορίας, Αίθουσα εταιρείας Κλιάφα, Παραδοσιακό Τυπογραφείο, Αίθουσα εκθέσεως συσκευασίας αεριούχων ποτών, Το παλαιό μηχανοστάσιο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Παιδική & Εφηβική Βιβλιοθήκη, Αρχείο εφημερίδων.

Ώρες Λειτουργίας

Κέντρο Τρίτη έως και Σάββατο 10-1 το πρωί & 5-8 το απόγευμα

Βιβλιοθήκη Τρίτη έως και Σάββατο 3-8 το απόγευμα

Τηλ: 24310-27313, Fax: 24310-79101