Νηστίσιμο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές και κρέμα φράουλα

Ένα εύκολο γλυκάκι για όσους νηστεύουν και θέλουν κάτι γλυκό,  δροσερό και γευστικότατο… από την φίλη μας Σόφη Τσιώπου.
ΥΛΙΚΑ:
2 πακέτα φρυγανιές περιπου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
21/2 κούπες ζάχαρη
2/12 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
1 βανίλια
4 κ.σ. ποτό φράουλα (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ:
1 λίτρο ρόφημα σόγιας (αυτό που μοιάζει με γάλα)
6 κ.σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (για ζεστή κρέμα)
4-5 κ.σ ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κ.σ. μαργαρίνη (100 γρ.)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΟΥΛΑ :
500 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
7-8 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ
1 βανίλια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ :
2 φακελάκια γκαρνί ή μόρφατ σε σκόνη βανίλια
400 ml ρόφημα σόγιας
ή (500 γρ.φυτική κρέμα την πράσινη χτυπημένη σε σαντιγι με 3 κ.σ άχνη και 2 βανίλιες).
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ :
1)Πολτοποιώ τις φράουλες με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και το αφήνω στην άκρη.
2)Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το ρόφημα σόγιας και ολα τα υπόλοιπα υλικα και ανακατεύω καλά να λιώσει το άνθος αραβοσίτου.  Έπειτα βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω συνεχώς να δέσει η κρέμα.
3) Βράζω το σιρόπι 1 λεπτό μόνο και ρίχνω τη βανίλια στο τέλος και το ποτο.  Στρώνω τις μισές φρυγανιές σε ένα ταψάκι 25Χ30 περίπου και ρίχνω από πάνω το μισό σιρόπι όπως είναι καυτό.
Αφήνω 2-3 λεπτά να το ρουφήξουν και ρίχνω από πάνω την κρέμα βανίλιας όπως είναι καυτή.  Επειτα τις υπόλοιπες φρυγανιές τις βουτάω μια μια στο καυτό σιρόπι και τις στρώνω πάνω από την κρέμα.
4)Ρίχνω τον πολτό φράουλας σε ένα κατσαρόλι και βράζω να δεσει σε κρέμα.  Αδειάζω την κρέμα φράουλας πάνω από τις φρυγανιές.
5)Τέλος χτυπάω τα γκαρνι με το ρόφημα σόγιας σε σαντιγι ή χτυπάω την φυτικη κρέμα σε σαντιγι και απλώνω από πάνω,αφού κρυώσει πρώτα το γλυκό. Κρατάω λίγη σαντιγι να γαρνίρω στο τέλος.  Βάζω το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Είναι δροσερό,αναλαφρο και πεντανόστιμο…

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.