Νεκρώνουν τα Τρίκαλα στις 4 Φεβρουαρίου-Χωρίς ψωμί, καφέ, αγορές, συγκοινωνίες, υπηρεσίες, λαϊκή…

Με τους αγρότες στους δρόμους, τους συνδικαλιστικούς φορείς να έχουν ξεσηκωθεί και τους πολίτες να δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν μαζικά σε απεργιακές κι άλλες κινητοποιήσεις, η 4η Φεβρουαρίου φαίνεται πως θα είναι μία ημέρα γενικευμένης απεργίας και για τα Τρίκαλα.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Γενικό απεργιακό «λουκέτο» θα βάλουν στις 4 Φεβρουαρίου η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων αντιδρώντας στο νέο Ασφαλιστικό. Το γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλου, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και να συμπορευτεί με τους επιστημονικούς κλάδους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) και τους άλλους φορείς που επίσης πλήττονται από το νέο Ασφαλιστικό και τα μέτρα του 3ου Μνημονίου. «Να υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση για να διεκδικήσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού που η κυβέρνηση πάει να το λύσει με δημοσιονομικές πρακτικές», ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ λέγοντας ότι «δεν γίνεται να μπουν στο ίδιο ταμείο οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες» ούτε και «να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό με 1,3 εκατ. ανέργους», ενώ χαρακτήρισε ως «κυβερνητική προπαγάνδα» ότι δήθεν δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων απέστειλε στα μέλη του την παρακάτω επιστολή, προκειμένου να συμμετέχουν στην γενική απεργία και στο Πανεμπορικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 στην Αθήνα.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων συμμετέχει στην γενική απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016, με καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς και στο Πανεμπορικό Συλλαλητήριο που θα γίνει την ίδια μέρα στην Αθήνα.

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στο καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων ενάντια στην εφαρμογή του προτεινόμενου ασφαλιστικού σχεδίου της Κυβέρνησης, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πανεμπορικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων στο τηλέφωνο: 24310 76334 (από 09:00 έως 14:00) ή στο e-mail: estrikala@yahoo.gr έως και την Δευτέρα 01/02/2016, προκειμένου να εξασφαλιστεί εγκαίρως η δωρεάν μετακίνησή τους».

Χωρίς… ψωμί

«Στο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου μας αποφασίστηκε να κινηθούμε πλέον δυναμικά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας συμμαχώντας με όλες τις τάξεις και τους κοινωνικούς φορείς που πλήττονται βάναυσα και οδηγούνται και αυτοί μαζί με εμάς στο κλείσιμο και στην ανεργία. (Επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλλά και εργάτες και μισθωτούς που βλέπουν πλέον τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τον πέλεκυ της ανεργίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους)» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Αρτοποιών Νομού Τρικάλων.

«Η πρόταση της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που εμπεριέχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς οδηγεί στην εξαθλίωση χωρίς ταυτόχρονα να λύνει το ασφαλιστικό και το θέμα της βιωσιμότητάς του, που μαζί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις ξεπερνάει το 70% των κερδών, μας οδηγεί όλους μας σε μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων μας (λουκέτο) και διαλύει άμεσα τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, οδηγώντας την κοινωνία και όλους εμάς σε ανεξέλεγκτες πλέον καταστάσεις.

Είναι πλέον μονόδρομος η δυναμική μας απάντηση και η κλιμάκωση του αγώνα έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η οικονομική αφαίμαξη που απειλεί εμάς, τις οικογένειές μας και την κοινωνία μας γενικότερα.

Η συμμετοχή όλων και το κλείσιμο των καταστημάτων μας την 4η Φεβρουαρίου 2016 είναι πλέον απαραίτητη» επισημαίνεται.

Κλειστά τα καφέ και τα φαστ φουντ

Οι ιδιοκτήτες καφετεριών αλλά και φαστ φουντ συμμετέχουν στην πανελλαδική γενική απεργία. Τα καφέ και ταχυφαγεία θα παραμείνουν κλειστά για ένα δίωρο και συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Λαϊκή

Από το Τμήμα Εμπορίου και υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, γίνεται γνωστό στο καταναλωτικό κοινό, ότι λόγω της πανελλήνιας απεργίας στις 04-02-2016 και κατόπιν προφορικού αιτήματος των πωλητών Λαϊκών Αγορών να συμμετέχουν σε αυτή η αγορά της Πέμπτης αντί στις 04/02/2016 θα λειτουργήσει την Τετάρτη 03-02-2016.

Στάση εργασίας από το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Τρικάλων

Το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Τρικάλων συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, μαζί με την Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων και όλους τους επαγγελματικούς φορείς, ζητώντας δικαιότερο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Έτσι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο της αστικής συγκοινωνίας των Τρικάλων, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ..

Λογιστές

Συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσε και το Σωματείο Λογιστών Ν. Τρικάλων. “Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν. Οι συντάξεις είναι η μια πλευρά προστασίας και αξιοπρεπούς ζωής, μετά τον εργάσιμο βίο! Το ασφαλιστικό περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλια του. Είναι το φάρμακό μας όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων. Το ασφαλιστικό είναι κατάκτηση των εργαζομένων που και ο δικός μας κλάδος είχε πρωτοστατήσει” αναφέρουν μεταξύ άλλων.

 

Άλλοι κλάδοι

Τη συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και τον προγραμματισμό δράσεων δημοσιοποίησης της αντίθεσης τους στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αποφάσισαν οι επιστημονικοί φορείς, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες και οι δημοσιογράφοι.

Οι φορείς διατύπωσαν την απαίτηση τους για άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να ζητήσουν την έναρξη πραγματικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Οι φορείς αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΣΗΕΑ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, EΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, OIKONOMIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ, ΈΝΩΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ , ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ

Στις 3 Φεβρουαρίου οι δημοσιογράφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών της στην προκηρυχθείσα για τις 4 Φεβρουαρίου 2016 24ωρη γενική απεργία. Κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ, η απεργία του κλάδου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, από τις 06.00 έως την ίδια ώρα της επομένης, προκειμένου να καλυφθούν -όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα- τα συλλαλητήρια και οι άλλες απεργιακές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι απεργούν συντασσόμενοι με όλους τους εργαζόμενους, απαιτώντας:

> » Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

> » Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

> Καταδικάζουν κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

> Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να συμβάλουν στην επιτυχή διοργάνωση της απεργίας και τους συναδέλφους να μετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.