Νέοι κτηνοτρόφοι: Επιστρέφουν στο παραδοσιακό επάγγελμα αναζητώντας ασφάλεια

Η κτηνοτροφία είναι από τα παραδοσιακά επαγγέλματα που όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκαν αλλά τα τελευταία χρόνια είναι ελκυστικά για νέους ανθρώπους οι οποίοι μη έχοντας άλλη διέξοδο στρέφονται σε τέτοιου είδους εργασίες.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο Βαγγέλης Ρίζος προέρχεται από μία παραδοσιακή κτηνοτροφική οικογένεια. «Μου άρεσε αυτή η δουλειά. Πάντα αγαπούσα τα ζώα» μας λέει

Στις περισσότερες των περιπτώσεων την κτηνοτροφία την επιλέγουν νέοι οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με το επάγγελμα. Προέρχονται από κτηνοτροφικές οικογένειες και μετά από προσωπικούς επαγγελματικούς πειραματισμούς επιστρέφουν στην ασφάλεια του οικείου για αυτούς επαγγέλματος.
Η Κωνσταντίνα Θάνου κι ο Βαγγέλης Ρίζος είναι δύο νέοι άνθρωποι. Στα 32 και 38 χρόνια τους αντίστοιχα έχουν επιλέξει ως επάγγελμα την κτηνοτροφία. Οι ίδιοι μας μιλούν με πολύ αγάπη για το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, μας περιγράφουν την καθημερινότητά τους και μας ξεναγούν σε αυτήν επιτρέποντάς μας να την αποτυπώσουμε με το φωτογραφικό μας φακό.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει, είναι πιο εύκολα από ό,τι παλιότερα. Εγώ προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ κι όσο μου επιτρέπουν οι οικογενειακές υποχρεώσεις» λέει η Κωνσταντίνα Θάνου

Καθημερινότητα

Το κοπάδι του ζευγαριού αριθμεί 250 περίπου ζώα. Σε ημερήσια βάση παράγουν 100 λίτρα γάλα «βιολογικό αφού προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής», όπως τονίζουν, το οποίο πωλούν σε γαλακτοβιομηχανίες.
Η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα στις 6 το πρωί, βοσκή, τάϊσμα, άρμεγμα των ζώων και η μέρα κλείνει στις 8 το βράδυ περίπου. Διαδικασία στην οποία πολλές φορές συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας και τα παιδιά.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι η μετακίνηση δύο φορές το χρόνο από τα χειμαδιά στα ορεινά και τ’ αντίστροφο. Έτσι στις 10 Μάη παίρνουν το κοπάδι από τη Σωτήρα όπου ξεχειμωνιάζει η μονάδα και πηγαίνουν στο Παλαιοχώρι (τόπος καταγωγής) κι επιστρέφουν πάλι στο τέλος Οκτωβρίου.

Ασφαλής επιλογή

Ο Βαγγέλης Ρίζος προέρχεται από μία παραδοσιακή κτηνοτροφική οικογένεια. «Μου άρεσε αυτή η δουλειά. Πάντα αγαπούσα τα ζώα» μας λέει. Αν και δεν ακολούθησε εξ αρχής το επάγγελμα του κτηνοτρόφου αφού πέρασε αρκετά χρόνια δουλεύοντας ως οικοδόμος, εντούτοις, στην πορεία αποφάσισε να επιστρέψει στην κτηνοτροφία και το 2007 αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή «επιχείρηση» και σήμερα το κοπάδι του αριθμεί 250 ζώα. Ο λόγος; «Ήταν μία πιο ασφαλής επιλογή για μένα. Σήμερα η κτηνοτροφία είναι ασφαλέστερο επάγγελμα, όταν το γνωρίζεις, από κάποιο άλλο επάγγελμα και πιστεύω ότι θα εξακολουθεί κι αργότερα να παρέχει ασφάλεια» μας απαντά. Κατά τον ίδιο, μέχρι στιγμής η κτηνοτροφία έχει επηρεαστεί σε μικρό βαθμό από την κρίση. «Αν δεν υπήρχαν τα χαράτσια και τα έξτρα που ας επέβαλλαν θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση εμείς οι κτηνοτρόφοι» εξηγεί.

Άρμεγμα: Βοηθάει όλη η οικογένεια

Όχι δύσκολο επάγγελμα

Κι αν για πολλούς το επάγγελμα του κτηνοτρόφου φαντάζει δύσκολο τότε μάλλον αυτή είναι μία λανθασμένη άποψη, όπως μας λέει τόσο ο Βαγγέλης όσο και η Κωνσταντίνα. Σε παλιότερες εποχές η ζωή του κτηνοτρόφου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όμως πλέον τα μέσα έχουν απλουστεύσει σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες και η καθημερινότητα έχει γίνει πιο εύκολη. «Ο κτηνοτρόφος είναι ένα δύσκολο επάγγελμα για αυτούς που δεν το αγαπάνε. Για εκείνους που το αγαπάνε είναι σαν όλα τα άλλα επαγγέλματα. Ο βαθμός δυσκολίας έχει να κάνει με το ότι σε θέλει δεμένο 365 μέρες το χρόνο. Αυτό είναι το μειονέκτημα: ότι δεν μπορείς να έχεις προσωπική ζωή» λένε.
Όσο για το αν θα συμβούλευαν ένα νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία; «Θα συμβούλευα τους νέους να το κάνουν, αλλά με την προϋπόθεση ότι το αγαπάνε, αλλιώς να μην ασχοληθούν καθόλου. Τα ζώα είναι όπως η οικογένεια» απαντά ο Βαγγέλης.
Την ίδια άποψη έχει και η Κωνσταντίνα η οποία ως μητέρα δύο μικρών παιδιών, του Γιώργου 12 ετών και της Μιχαέλας 8, επωμίζεται και το βάρος του σπιτιού και της οικογένειας. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει, είναι πιο εύκολα από ό,τι παλιότερα. Εγώ προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ κι όσο μου επιτρέπουν οι οικογενειακές υποχρεώσεις» λέει.

[quote_box_center]

Παραπάνω στήριξη

Εκείνο που ζητούν ως νέοι κτηνοτρόφοι είναι περισσότερη στήριξη από το Κράτος. Όπως λένε, οι επιδοτήσεις που παίρνουν βοηθούν, αλλά κι αυτές πλέον μειώνονται κάθε χρόνο. «Από το Κράτος θα θέλαμε παραπάνω στήριξη γιατί μας έχουν ξεχάσει» αναφέρει ο Βαγγέλης και συμπληρώνει «έχω δει πολλούς νέους που γίνονται τώρα κτηνοτρόφοι. Τα επιδοτούμενα προγράμματα και η κρίση οδηγούν τους νέους στην κτηνοτροφία».

[/quote_box_center]