Μυρμηγκωτό ή αλλιώς μελαχροινό με τρούφα

Η πρώτη μου γνωριμία με το μυρμηγκωτό έγινε στα Γιάννενα.

Χειμωνιάτικο πρωί της Αγίας Αικατερίνης πριν 18 περίπου χρόνια. Το έφερε στο σχολείο που εργαζόμουν τότε κέρασμα η συνάδερφός μου Ερμιόνη για την μοναχοκόρη της που γιόρταζε. Εκεί το πρωτοέφαγα εκεί το πρωτογνώρισα …..κ αι έτσι μπήκε στο σπιτικό μας …..και συνεχίζει να είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά αφού έκανα κάποιες πολύ μικρές αλλαγές. Πρόκειται για αυθεντική συνταγή της περιοχής της Ηπείρου και το μέτρημα των υλικών γίνεται με την κούπα…. εγώ το μόνο που έκανα μετέτρεψα τις κούπες, με τις οποίες μετρούσαν τα παλιότερα χρόνια, σε γραμμάρια για να είναι πιο εύκολη η δημιουργία του υπέροχου αυτού γλυκού. Πρόσθεσα επίσης λίγο κακάο για να δώσω πιο σκούρο χρώμα στο γλυκό μου Σας δίνω την αυθεντική συνταγή που μου έδωσε η συνάδελφός μου Ερμιόνη και τις μικρές αλλαγές που έκανα.
ΥΛΙΚΑ:
Μισό πακέτο βούτυρο βιτάμ και λίγο ακόμη(βάζω 200 γρ. βιτάμ λιωμένο και χλιαρό όχι ζεστό)
6 αυγά,
1 κούπα ζάχαρη (βάζω 260 γρ. ζάχαρη καστανή), 1
μπέκιν,
2 κούπες αλεύρι φαρίνα(βάζω 240 γρ. αλεύρι φαρίνα),
τρούφα όση σας αρέσει,
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 
1 κούπα ζάχαρη,
1 ¼ κούπα νερό,
φλούδες πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια. Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέκιν. Ζεσταίνω λίγο το βούτυρο (δεν θέλω να καίει, το θέλω χλιαρό). Χτυπάω τους κρόκους με τη καστανή ζάχαρη περίπου 10 λεπτά στο μίξερ μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Μόλις το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη είναι αφράτο ,ρίχνω το βούτυρο λίγο- λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάω τα ασπράδια μαρέγκα (ρίχνω λίγο αλάτι). Σταματάω το μίξερ. Και ρίχνω εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι μέσα στο μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα και το αλεύρι. Ανακατεύω ελαφρά με μια μαρίζ. Το τοποθετώ σε ταψάκι τετράγωνο( χρησιμοποιώ αποσπώμενο ταψάκι). Το ψήνω στους 180ο στον αέρα για 40 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει το γλυκό και ετοιμάζω το σιρόπι. Τοποθετώ το γλυκό πάνω σε μια σχάρα και ρίχνω το σιρόπι. Αφήνω να σταθεροποιηθεί το γλυκό και το μεταφέρω σε πιατέλα. Το περιχύνω με το σιρόπι σοκολάτας.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΥΛΙΚΑ :
1 ¼ κούπα ζάχαρη
1 κούπα σκόνη κακάο χωρίς γλυκαντικά
1 κούπα νερό λίγο αλάτι
1κ.γ. βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συχνά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλο 1 λεπτό. Παίρνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύοντας. Το αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό χώρο.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna