Μπορεί ο ήχος να επηρεάσει την γεύση του φαγητού ;

Δεν είναι πλέον μόνο ο τρόπος μαγειρέματος, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά αυτά που καθορίζουν τη γεύση ενός φαγητού.

Νέες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν πως στη λίστα πρέπει να μπει και ο ήχος. Σε πρόσφατη έκθεση του ο Charles Spence, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίνει μεγάλη βαρύτητα στον παράγοντα του ήχου για να γίνει πιο απολαυστικό ένα γεύμα. Αναφέρει μάλιστα πολύ χαρακτηριστικά ότι «τρώμε με τα αυτιά μας». Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που χρησιμοποιεί για να θεμελιώσει τη θεωρία του είναι αυτό του μήλου: ο τραγανός του ήχος υποδηλώνει τη φρεσκάδα του, άρα και την καλύτερη γεύση του.

Επίσης αναφέρει ότι η μουσική που συνοδεύει το φαγητό σε ένα εστιατόριο επιδρά καταλυτικά στο πώς θα αντιληφθούμε τη γεύση του φαγητού που μας σερβίρουν. Σε ένα ιταλικό εστιατόριο λόγου χάριν, όπου τα πιάτα σερβίρονται συνοδεία ιταλικής μουσικής, το γεύμα μπορεί να θεωρηθεί υποσυνείδητα ως πιο αυθεντικό, άρα και πιο απολαυστικό. Η θεωρία εστιάζει δηλαδή στο πώς αντιλαμβανόμαστε το φαγητό με όλες μας τις αισθήσεις. Η επιστήμη βρίσκει αρκετά πεδία εφαρμογής της θεωρίας του Spence τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία φαγητού, τα εστιατόρια, ακόμα και σε μουσεία στο εξωτερικό όπου θεματικές εκθέσεις που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις είναι μια νέα τάση που έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό.

πηγή : perierga.gr