Μπακλαβοκανταιφακια γιαννιωτικα

Τι χρειαζόμαστε:

500 γρ. φύλλο Βηρυτού,

500 γρ. φύλλο κανταΐφι

3 ½ φλ. καρυδόψιχα

1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ασπρισμένη, ψημένη και χοντροκομμένη)

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.σ. γαρίφαλο

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

4 ½ φλ. βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι:

1 ½ κιλό Ζάχαρη

1 λίτρο Γάλα

λίγες σταγόνες ροδόνερο (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, δηλαδή την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο σε ένα μπολ. Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα (τα στρώνουμε αεράτα και όχι σφιχτά). Από πάνω βάζουμε μια λεπτή στρώση της γέμισης. Προσέχουμε η γέμιση να πάει παντού. Μετά, βάζουμε 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα. Ακολουθεί άλλη μία λεπτή στρώση γέμισης. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 2 φορές (δηλαδή 2 φύλλα κρούστας – λεπτή στρώση γέμισης επί 2). Από πάνω στρώνουμε το μισό φύλλο κανταΐφι, αφού το έχουμε «ξεμαλλιάσει» για να είναι αφράτο. Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο. Αν δεν κάψουμε καλά το φύλλο με το βούτυρο, λασπώνει και δεν γίνεται τραγανό. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση γέμισης. Αυτή τη φορά χρησιμοποιούμε περισσότερη γέμιση για να έχουμε μία πιο παχιά στρώση στο κέντρο του γλυκού και να μην χαθεί η γέμιση μέσα στο φύλλο κανταϊφιού. Στη συνέχεια, απλώνουμε το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι, το οποίο περιχύνουμε ξανά με καυτό βούτυρο, να μοσχοβολήσει. Συνεχίζουμε με άλλες 2 στρώσεις γέμισης – φύλλου κρούστας (δηλαδή 2 φύλλα κρούστας – λεπτή στρώση γέμισης επί 2). Κρατάμε 4 φύλλα κρούστας που τα στρώνουμε, βουτυρωμένα από πάνω. Χαράζουμε σε ρόμβους. Στο σημείο αυτό θέλει αρκετή προσοχή για να μη μας διαλυθεί. Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας το γάλα, τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα. Βράζουμε το σιρόπι μόνο μέχρι να φουσκώσει το γάλα – δεν χρειάζεται να βράσει περισσότερο. Περιχύνουμε το γλυκό, που πρέπει να είναι ζεστό, με όλο το καυτό σιρόπι. Περιμένουμε 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει και σερβίρουμε. Το διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Τη συνταγη μας έστειλε η κα  Άννα Ανδρεου.