Μουσακάς Έφης

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό πατάτες

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες

ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

500γρ. μοσχαρίσιο κιμά

250 γρ. χοιρινό κιμά

1 συσκευασία χυμό ντομάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι

λίγο μαιντανό

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

κανέλα

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1 λίτρο γάλα

αλεύρι

1κ.σ βούτυρο

1 αβγό

500 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή σε φέτες(ή άλλο σκληρό τυρί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ξεκινάμε κόβοντας τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ροδέλες.  Προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι.  Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες και σε ένα δεύτερο τις μελιτζάνες, επάνω σε λαδόκολλα κα στις δύο περιπτώσεις και ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στο φούρνο, στον αέρα στους 190-200C.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας και το σοτάρουμε μαζί με τον κιμά μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι .Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι,  πιπέρι, ρίγανη, κανέλα και το μαϊντανό. Το αφήνουμε να βράσει χαμηλώνοντας τη φωτιά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε και φέρνουμε μέχρι το σημείο βρασμού το γάλα. Όταν αρχίσει να φουσκώνει, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μία μέτριας πυκνότητας κρέμα. Ανακατεύουμε συνεχώς προσπαθώντας να αποφύγουμε τη δημιουργία σβόλων. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το αβγό, ανακατεύοντας και πάλι. Τώρα μένει μόνο να συναρμολογήσουμε το φαγητό μας πριν το ψήσουμε. Δημιουργούμε τις εξής στρώσεις: Κάτω έχουμε τις πατάτες, επάνω τις μελιτζάνες και ακολουθεί η μπεσαμέλ με το μισό τυρί. Συνεχίζουμε με 2η στρώση μελιτζάνες, πατάτες, μπεσαμέλ και τυρί. Ψήνουμε στους 190-200C, στον αέρα, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη.