1 κιλό χτένι ή ποντίκι από μικρό μοσχαράκι, μπορούμε να επιλέξουμε και ελιά είναι αρκετά μαλακή
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 σπιτικό ζωμό βοδινού
1 ποτηράκι του κρασιού ροζέ σπιτικό κρασί
μια κουταλιά πελτέ ντομάτας
3-4 μέτριες φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες στο multi
1-2 φύλλα δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
λίγο θυμάρι
100 γρ. βούτυρο
120.γρ Πεκορίνο, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
500 γρ. ριγκατόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταίνει και σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μαζί με το κρέας για 3-4-λεπτά . Ρίχνουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας και τρίβουμε με το κουτάλι μας τον πελτέ στον πάτο της κατσαρόλας να δώσει ο πελτές το άρωμά του στο φαγητό μας. Γυρίζουμε το κρέας μας ελαφρά να πάρει από όλες τις πλευρές του πελτέ. από ντομάτα. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το πολτό από τις φρέσκες ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά . Ρίχνουμε τη δάφνη, τους κόκκους μπαχάρι, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του. Συνεχίζουμε βράζοντας το ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό με χοντρό αλάτι. Μόλις το ριγκατόνι είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στο πυρέξ μας ή σε ταψάκι . Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το Πεκορίνο. Ανακατεύουμε, το βούτυρο και το τυρί θα αρχίζουν να λιώνουν από το ζεστό ριγκατόνι. Τοποθετούμε πάνω από το ριγκατόνι το κρέας μας και περιχύνουμε το ριγκατόνι με τη σάλτσα του κρέατος. Ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το φαγητό κλείνουμε το κουμπί του φούρνου. Ρίχνουμε τη γραβιέρα πάνω στο ριγκατόνι και βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο που είναι κλειστός. Περιμένουμε να λιώσει η γραβιέρα με τη θερμοκρασία του φούρνου… Σερβίρουμε…