Μνήμες, συγκίνηση και εικόνες από τον Πόντο…  κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» στα Τρίκαλα

Μνήμες, συγκίνηση και εικόνες από τον Πόντο…  ζωντάνεψαν κατά την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο με τίτλο «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου».Ενός ιστορικού μυθιστορήματος που όπως εκμυστηρεύθηκε ο συγγραφέας στους δεκάδες Τρικαλινούς, οι οποίοι παραβρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 11 Μαΐου, στο Μουσικό Στέκι Μανδραγόρας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, πήρε τον τίτλο του από τον ομώνυμο συγκλονιστικό ποντιακό χορό.

Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου πραγματοποιήθηκε  από το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ, την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Ο συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο του ενώ η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη, διάβασες αποσπάσματα.

Η παρουσίαση του χορού «σέρρα» από τους χορευτές  του μουσικού τμήματος  της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων υπήρξε εντυπωσιακή πλαισιωμένη από τα αποσπάσματα του βιβλίου,και τις εικόνες από τον Πόντο που προβάλλονταν και καταχειροκροτήθηκε.

«Στις κινήσεις του οποίου αντανακλά ό,τι συνθέτει τη ζωή του χορευτή και με έναν τρόπο όσα περιέχονται στο μυθιστόρημα» ανέφερε ο συγγραφέας ο οποίος έχει ιδιαίτερους

Το ενδιαφέρον  για τον ελληνισμό στα απόμακρα γεωγραφικά σημεία, η επιθυμία του συγγραφέα να φανεί και μέσα από μια μυθιστορία η γενοκτονία των Ποντίων και το γεγονός ότι του δινόταν η ευκαιρία να μιλήσει για πλείστα διαχρονικά θέματα που τον απασχολούν, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκείνον.

Μάλιστα, ο συγγραφέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη γενοκτονία των Ποντίων. «Εκπλήσσομαι να ακούω από ελληνικά στόματα ότι δεν συντελέστηκε γενοκτονία. Για μένα το θέμα είναι πως την προσεγγίζει κανείς» τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπόθεση

Το μυθιστόρημα ξεκινά στην Τραπεζούντα το 1915. Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται, οι περισσότεροι άντρες του Ελληνισμού του Πόντου στενάζουν στα τάγματα εργασίας, ενώ οι χωροφύλακες καταδιώκουν τους φυγόστρατους και τους συγγενείς τους. Ενόψει του εκτοπισμού και των σφαγών των Αρμενίων μια δεκαπεντάχρονη καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα, στην Ορντού, μια άλλη κοπέλα εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της.

Ο Γαληνός Φιλονίδης, ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, διχάζεται ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο γυναίκες και δοκιμάζονται οι ηθικές αρχές του, ένας θηριώδης χωροφύλακας βρίσκεται συνεχώς στα ίχνη της δεκαπεντάχρονης Αρμενοπούλας κι ένας Ρωμιός καταδότης του παρέχει πληροφορίες. Στη μυθοπλασία εμπλέκονται Ρώσοι και Τούρκοι κατάσκοποι και άλλα πρόσωπα. Ο Γαληνός, όπως και οι λοιποί συμπρωταγωνιστές, θα παρασυρθεί από τη δίνη των μεγάλων ιστορικών γεγονότων από το 1915 και εντεύθεν και θα οδηγηθεί σε ένα μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι.

Στο υπόστρωμα της μυθοπλασίας ιχνογραφούνται συνήθειες, συμπεριφορές, νοοτροπίες, ήθη, έθιμα, φυλές και θρησκείες. Εξιστορούνται οι σφαγές των Αρμενίων, η διετής κατάκτηση της Τραπεζούντας από τους Ρώσους και η γενοκτονία των Ποντίων σε δύο χρονικές περιόδους. Αναπαριστάνεται η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ εντάσσονται στη μυθιστορία οι διώξεις επί Στάλιν, τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία, οι στέπες του Καζακστάν και πολλά άλλα.