Μιχάλης Σπέγγος: «Η τελευταία συγνώμη»

Ένας επίσημος από τη Λατινική Αμερική κατορθώνει να σπάσει τη διεθνή απομόνωση της καταδικασμένης απ τη χούντα Ελλάδας και γίνεται δεκτός απ την ηγεσία της με μέγιστες τιμές. Ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία να γνωρίσει τη χώρα μακριά από τη δημοσιότητα αλλά και τις «αυθόρμητες» εκδηλώσεις λαϊκού θαυμασμού.  Μία εβδομάδα αργότερα, το πτώμα του εντοπίζεται στο φαράγγι του Βίκου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική πρωτεύουσα, τα Γιάννενα. Τα υπόλοιπα στο βιβλίο… Αυτή είναι η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος του Μιχάλη Σπέγγου που φέρει τον τίτλο «Τελευταία συγνώμη». Μία περιγραφή δια στόματος του ίδιου του συγγραφέα κι εμπνευστή του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Ο ίδιος μας μιλά για το νέο του βιβλίο.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


 

-κ. Σπέγγο τι σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο;

-Το 1913 που απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα η Εβραϊκή κοινότητα αριθμούσε γύρω στις 3000 ψυχές. Σήμερα, μόνο μερικές δεκάδες. Επισκέφτηκα τα στρατόπεδα, μίλησα με επιζώντες. Η φρίκη του ολοκαυτώματος είναι παγκόσμια και ακόμα νωπή. Αυτό βέβαια είναι ο καμβάς, η αφορμή, γιατί το βιβλίο μιλάει για την μετατροπή ανθρώπων σε ήρωες ή αντι-ήρωες.

-Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα; Περιλαμβάνει πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα υπαρκτά ή είναι έργο καθαρής μυθοπλασίας;

-Παρ’ ότι το βιβλίο περιέχει αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και αληθινά πρόσωπα, θα πρέπει να διαβαστεί σαν έργο καθαρής μυθοπλασίας.

-Πυρηνικός φυσικός και λογοτέχνης; Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο;

-Η Πυρηνική Φυσική εκγύμνασε την όποια ικανότητα σύνθεσης και ανάλυσης ο αναγνώστης πιθανά να διακρίνει στα γραπτά μου. Επίσης, μου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσω σε διάφορα μέρη του κόσμου και να συναναστραφώ πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.

-Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;

-Μου έχει τύχει να περιμένω με ανυπομονησία να γυρίσω σπίτι για να συνεχίσω την ανάγνωση κάποιου βιβλίου.  Να φτάνω στο τέλος και από τη μία να αγωνιώ για την εξέλιξη αλλά απ την άλλη να λυπάμαι που τελειώνει.  Όσον αφορά βέβαια τα μυθιστορήματα.  Σε τέτοιους αναγνώστες απευθύνομαι και ελπίζω.

-Κατάγεστε από τα Γιάννενα και γράφετε ένα βιβλίο που κατά τα 2/3 του εκτυλίσσονται εκεί. Ήταν πόθος να γράψετε μία ιστορία για την ιδιαίτερη πατρίδα σας;

-Πόθος μεγάλος. Τα Γιάννενα τα κουβαλάω και θα τα κουβαλάω μέσα μου.  Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα.  Έφυγα από εκεί ενήλικας, δεκαοκτώ χρονών.


-Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;

-Για τον μέσο αναγνώστη είναι ένα μυθιστόρημα με το οποίο ελπίζω να ταυτιστεί.  Ο κινηματογραφικός ρυθμός της αφήγησης ενδεχομένως να συναρπάσει οι δε ανατροπές στην πλοκή να δημιουργήσουν αυτό που πάντα το απρόβλεπτο δημιουργεί.

-Θα θέλετε να δείτε κάποια στιγμή το συγκεκριμένο βιβλίο στις κινηματογραφικές αίθουσες;

-Αν η μεταφορά μου αρέσει και αρέσει γιατί όχι;  Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο.

-Από όλα σας τα βιβλία αυτό το ξεχωρίζετε; Αν όχι ποιο θα χαρακτηρίζατε αγαπημένο σας.

-Η «Τελευταία Συγγνώμη» είναι σίγουρα από τα αγαπημένα μου.

Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ κυκλοφορεί επίσης και το βιβλίο «Ανεμόσκαλα» του Μιχάλη Σπέγγου.

 

Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ.