Μιχάλης Γκαραγκάνης:Ο Τρικαλινός που ζητά την ψήφο μας για να ταξιδέψει στο Βόρειο Πόλο-Κλείνει στις 15/12 η ψηφοφορία-Σπεύστε να ψηφίσετε

“Μια περιπέτεια στην αρκτική φύση ήταν και είναι ένα όνειρο ζωής” μας λέει – Εάν επιλεγεί θα συμμετάσχει σε διάσχιση μήκους 300χλμ με έλκηθρα στον υποαρκτικό κύκλο μέσα από βουνά, δάση και παγωμένες λίμνες.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Ένας Τρικαλινός, Τοπογράφος Μηχανικός ζητά την ψήφο μας για κάτι μοναδικό. Η στήριξή μας θα του ανοίξει το δρόμο να ταξιδέψει στην Αρκτική. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η ψήφος στον Τρικαλινό υποψήφιο, στην ιστοσελίδα του αγώνα δρόμου fjallraven polar, όπου διεξάγεται σχετικός διαγωνισμός. Οι δημοφιλέστεροι πολίτες του κόσμου, επιλέγονται για να διανύσουν με έλκηθρα απόσταση 300 χιλιομέτρων στην αρκτική ζώνη σε διάστημα 5 ημερών.

Με το Μιχάλη Γκαραγκάνη με έφερε σε επαφή μία πολύ καλή κοινή μας φίλη. Εκείνη μου μίλησε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό κι αμέσως μου κίνησε το ενδιαφέρον. Οι συστάσεις έγιναν, η επαφή το ίδιο και ιδού τι μου είπε ο ίδιος για την απόφασή του αυτή, τη συμμετοχή του, την πορεία του διαγωνισμού κ.α.

Σημειώστε: Ο διαγωνισμός κλείνει στις 15 Δεκεμβρίου οπότε εάν δεν το έχετε κάνει, σπεύστε να ψηφίσετε για να πάει ένας Τρικαλινός στον αρκτικό κύκλο…

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

-Μιχάλη με τι ασχολείσαι;

-Είμαι Τοπογράφος Μηχανικός με Μεταπτυχιακό στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής και εργάζομαι στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Υπηρέτησα ως έφεδρος αξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών και ασχολούμαι ερασιτεχνικά πάνω από 20 χρόνια με την ορεινή πεζοπορία, την ορειβασία και την τεχνική κατάβαση φαραγγιών δηλαδή το Canyoning.

-Τι ακριβώς είναι ο διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχεις;

Πρόκειται για μια διάσχιση μήκους 300χλμ με έλκηθρα στον υποαρκτικό κύκλο μέσα από βουνά, δάση και παγωμένες λίμνες στην Βόρεια Σκανδιναβία. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από μια εταιρία την FJALLRAVEN, σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, που κατασκευάζει σχετικό εξειδικευμένο εξοπλισμό. Σε αυτήν μπορεί να δηλώσει συμμετοχή όποιος θεωρεί τον εαυτό του ικανό να ανταπεξέλθει. Η επιλογή γίνεται με βάση την χώρα καταγωγής. Από κάθε χώρα ή γκρουπ χωρών, τα οποία έχουν προκαθοριστεί από τους διοργανωτές, θα συμμετάσχουν δύο άτομα. Ο ένας θα είναι ο πρώτος σε ψήφους στην διαδικτυακή ψηφοφορία και ο άλλος κάποιος-ασχέτων ψήφων- που θα αποτελεί επιλογή της επιτροπής διαγωνισμού. Η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα γκρουπ με πάρα πολλές χώρες σχεδόν ο μισός πλανήτης και είναι φυσικά το δυσκολότερο γκρουπ λόγω της διευρυμένης συμμετοχής.

-Γιατί θέλεις να πας στον αρκτικό κύκλο;

Ο Αρκτικός Βορράς ασκούσε πάντα μια έλξη σε μένα, πράγμα παράξενο για άτομο που έχει γεννηθεί στο Νότο. Ίσως για αυτό υποσυνείδητα μέσω τον δραστηριοτήτων μου, προσπαθούσα να τον προσεγγίσω έστω και διανοητικά. Το απόκοσμο τοπίο και το αρκτικό φως είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Η αρκτική πανίδα και χλωρίδα είναι κάτι αξιοθαύμαστο επίσης,  ιδιαίτερα σε σχέση με την προσαρμογή της σε ακραίο περιβάλλον. Η διαβίωση και η κίνηση τελείως διαφορετική και με άλλους όρους. Μια περιπέτεια στην αρκτική φύση ήταν και είναι ένα όνειρο ζωής για μένα.

-Πως πάει η συμμετοχή σου; Σε ποια θέση βρίσκεσαι; Πόσες ψήφους έχεις συγκεντρώσει;

-Η συμμετοχή μου πάει καλά, τηρουμένων των αναλογιών και της χώρας καταγωγής. Αυτήν την στιγμή είμαι στην 14η θέση και έχω συγκεντρώσει περί τους 1440 ψήφους.

-Είσαι ο μοναδικός που συμμετέχει από την Ελλάδα;

Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχουν και άλλοι δύο Έλληνες, ο Κώστας Ρωσσόγλου και ο Μάριος Νταντούδης, τους οποίους μπορούν- και πρέπει- επίσης να ψηφίσουν όλοι όσοι μπουν σε αυτόν τον κόπο της ψηφοφορίας. Ο καθένας μπορεί να ψηφίσει όσους υποψηφίους θέλει, προφανώς μόνο μια φορά τον καθένα. Η ψηφοφορία γίνεται αναγκαστικά μόνο μέσω Facebook δυστυχώς, για να γίνεται έλεγχος της διαδικασίας. Πρέπει όλοι να υποστηρίξουν τις Ελληνικές συμμετοχές γιατί είναι πολύ σημαντικό θεωρώ να συμμετάσχει κάποιος Έλληνας. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ διαδεδομένη η κουλτούρα της ενασχόλησης με το βουνό οπότε αναγκαστικά οι υποστηρικτές είναι λίγοι.

-Που μπορεί να ψηφίσει κάποιος τη συμμετοχή σου;

-Όποιος θέλει μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά μου ψηφίζοντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://polar.fjallraven.com/contestant/?id=339&backpage=2

-Πότε κλείνει ο διαγωνισμός;

-Η  ψηφοφορία κλείνει το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου.

-Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ακόμη;

-Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσους υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου κοινοποιώντας τον διαγωνισμό. Είναι ωραία να σε στηρίζουν οι φίλοι σου καθώς και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του τόπου σου.

Μακάρι όλο και περισσότερος κόσμο να ανεβαίνει κάθε χρόνο, όλες τις εποχές, στα βουνά και να αντλεί ευχαρίστηση από την επαφή με την φύση και βελτιώνοντας ταυτόχρονα την υγεία και την φυσική του κατάσταση.

Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ.