Μια φέτα ψωμί, μόνο καλό κάνει…

Ανακοίνωση σχετικά με την διατροφική αξία του ψωμιού, αλλά και πολλές ακόμη λεπτομέρειες για τα είδη ψωμιού, εξέδωσε σήμερα η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, μιας και υπάρχει σύγχυση για το αν είναι απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή ή όχι, αλλά και για τα περί παχυντικής τροφής.

Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται παρουσίαση όχι μόνο των θρεπτικών αξιών του ψωμιού, αλλά και των διαφορετικών ειδών, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να στηρίζουν οι καταναλωτές, τους φούρνους της γειτονιάς!

 

Απαραίτητο το ψωμί, καθημερινά

 

Όπως επισημαίνεται, «το ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής μας και βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής», για αυτό και είναι απαραίτητο στο καθημερινό τραπέζι και συνοδεύει όλες τις τροφές.
Στα ευεργετικά οφέλη του συμπεριλαμβάνονται:

Παράλληλα, η Ένωση υπογραμμίζει ότι για μια ισορροπημένη διατροφή, περίπου το 50-55% του συνόλου των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), το 15% από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο 30-35% από λίπη. Το ψωμί περιέχει υδατοδιαλυτές βιταμίνες B, τις οποίες το σώμα μας αποθηκεύει μόνο σε μικρές ποσότητες, καθώς και πολυάριθμα μέταλλα, απαραίτητα για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Για το λόγο αυτό, το ψωμί πρέπει να αποτελεί σταθερό κομμάτι της δίαιτάς μας, σε όλα τα γεύματα, από το πρωινό ως το δείπνο. Η μικρή κατανάλωση ψωμιού, αυξάνει το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από τρόφιμα πλούσια σε λίπη και πρωτεΐνες.
Τα είδη ψωμιού

 

Στην ίδια ανακοίνωση, παρουσιάζονται και τα είδη ψωμιού, τα οποία έχουν ως εξής:

 

Διαφορές από ψωμί σε ψωμί

 

Σημαντικές όμως και οι πληροφορίες για τα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στα διαφορετικά είδη ψωμιού:

 

Το ψωμί δεν παχαίνει

 

Όσο για το αν παχαίνει ή όχι το ψωμί, η Ένωση Καταναλωτών διευκρινίζει: Η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται στη πρόσληψη θερμίδων από το σύνολο των τροφίμων. Όταν το ψωμί καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, ειδικά αν σ’ αυτό προστεθεί ζάχαρη, σουσάμι ή γάλα. Οι “βούτες” στο λάδι αυξάνουν τις θερμίδες κατά πολύ (1 κουταλιά της σούπας λάδι έχει 100 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε δύο φέτες ψωμί).
Το άσπρο ψωμί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, εξαιτίας των επεξεργασμένων υδατανθράκων που περιέχει και της χαμηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες.
Αντίθετα οι φυτικές ίνες του ψωμιού ολικής άλεσης καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι δημιουργώντας μας αίσθημα κορεσμού.
Μερικά ψωμιά και κυρίως τα είδη αρτοποιίας μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες που οφείλονται στην προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος, σουσαμιού κ.α.