Μητρικό γάλα ή αλλιώς λευκό αίμα

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο σίτισης των νεογνών αφού είναι σχεδιασμένος από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Είναι το δώρο της μητέρας προς το μωρό της και έχει ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, στην υγεία και στην κοινωνία.

Το μητρικό γάλα , γνωστό και ως λευκό αίμα εξαιτίας της σημαντικότητας για την ανάπτυξη πού χρειάζεται το μωρό ,περιέχει όλα τα συστατικά όπως νερό,βιταμίνες,μέταλλα, λιπαρά σε επαρκή ποσότητα και σύσταση.

Παρέχει αντισώματα στο νεογνό ,ενώ λειτουργεί ως ασπίδα , θωρακίζοντας το από λοιμώξεις και αλλεργίες.

Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία πάντα προσβάσιμο και στείρο μικροβίων εφόσον καταναλώνεται άμεσα.

Επιπλέον έχει πάντα διαφορετική γεύση γιατί είναι αλληλένδετο με την διατροφή της μητέρας και ενισχύει το δέσιμο μητέρας -μωρού αφού δεν προσφέρει μόνο τροφή αλλά και αγάπη, χαρά, ασφάλεια. Ακόμα έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να κάνουν κολικούς γιατί το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από την τεχνητή διατροφή .

Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι παρέχεται δωρεάν και χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερή προετοιμασία όπως αποστείρωση σκευών.

Προστατεύει τη μητέρα από καρκίνο του μαστού και μήτρας, μειώνοντας το ποσοστό νοσηρότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση του σώματος της

Το μητρικό γάλα είναι ζωντανός ιστός και έχει ενα θαυμαστό τρόπο να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και περιστάσεις πάντα προς το καλύτερο όφελος του μωρού και αυτό το καθιστά μοναδικό.

Για το babyradio Νότα Γιανναρά

Η Νότα Γιανναρά είναι πτυχιούχος μαία-εξωτερική συνεργάτιδα των μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών Μητέρα και Ρέα.

ngiannara@hotmail.com

πηγή :http://babyradio.gr/goneis/mitriko-gala-allios-lefko-ema/