Με προϋπολογισμό 66.756.962 ευρώ κι έργα σε στενό πλαίσιο το 2015 για το Δήμο Τρικκαίων

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στο ποσό των 66.756.962 ευρώ κυμαίνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρικκαίων για το 2015. Σε ό,τι αφορά στα έργα το 2015 χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη χρονιά για την υλοποίηση των τεχνικών έργων στον Δήμο.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Πρόκειται για μία χρονιά εντός της οποίας ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ, τελειώνουν τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και έργα χρηματοδοτούμενα από το ΥΠΕΚΑ (Πράσινο Ταμείο) και ταυτόχρονα ξεκινάει η ένταξη νέων έργων στο ΣΕΣ, στο νέο ΕΣΠΑ.
Τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα έργων τίθενται προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Έργα σε εξέλιξη

Τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζονται είναι:
-Το έργο «Προστασία –ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού στο υπό δημιουργία Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» -Υποέργο 2: Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων». Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στην ευρύτερη περιοχή των παλαιών φυλακών Τρικάλων και τη σύνδεσή της με τον ποταμό Ληθαίο, η παρέμβαση συνεχίζεται στο σημείο αυτό με το διπλό έργο της ανάδειξης του Οθωμανικού Λουτρού στο ισόγειο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και της δημιουργίας ενός πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου στον όροφο και στη αυλή των παλιών φυλακών, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
-Το σύνολο των έργων στο Μύλο Ματσόπουλου για την ανάδειξη του βιομηχανικού εξοπλισμού του και τη μετατροπή του σε βιομηχανικό μουσείο.
-Τα έργα του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ (Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και Δημαρχείου, εξοικονόμηση ενέργειας με νέους λαμπτήρες).
-Τα έργα για την εκπαίδευση, όπως η κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου , του 23ου Νηπιαγωγείου και του 18ου Νηπιαγωγείου, καθώς και η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Κεφαλοβρύσου.
– Τα έργα της Αγροτικής Ανάπτυξης όπως η λιμνοδεξαμενή στην Αγρελιά και η υπογείωση του αρδευτικού δικτύου στο Ρίζωμα.
– Επίσης, ο ποδηλατόδρομος στις Δ.Ε. Φαλώρειας και Καλλιδένδρου (από τη γέφυρα Φωτάδας μέχρι το δάσος Διαλεκτού).

Στενό πλαίσιο

Εκείνο που αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Φανής Τσαπάλα είναι ότι περικοπή των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργεί ένα αρκετά στενό πλαίσιο για έργα πέραν των παραπάνω χρηματοδοτούμενων δράσεων. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της ΣΑΤΑ και των δημοτικών πόρων θα διατεθούν για την ολοκλήρωση και την αποπληρωμή συνεχιζόμενων εκκρεμοτήτων.
Τα σημαντικότερα έργα στην κατηγορία αυτή αφορούν κυρίως αναπλάσεις σε νεοεντασσόμενες περιοχές και εργασίες ασφαλτοστρώσεων οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2015. Επίσης, θα συνεχιστεί η εργολαβία της συντήρησης σχολικών κτιρίων.
Ειδικότερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα έργα των οποίων αναμένεται η χρηματοδότηση μετά την υποβολή των αντίστοιχων προτάσεων που έχουν ήδη γίνει. Συγκεκριμένα, αναμένεται η ένταξη των παρακάτω έργων:
– Δημιουργία διαδραστικού χώρου με θέμα την προβολή του έργου του Ασκληπιού στη Δ.Ε. Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων
– Κατασκευή ποδηλατικής διαδρομής στην αγροτική ύπαιθρο του Δήμου Τρικκαίων-Σύνδεση του δάσους Φωτάδας με τον υγρότοπο στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.
– Δημιουργία χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Δ.Ε. Μεγ.Καλυβίων του Δ. Τρικκαίων.
-Κατασκευή αθλητικού πάρκου Τ.Κ. Ριζώματος Δήμου Τρικκαίων
– Αντικατάσταση τμημάτων υφισταμένου επιφανειακού αρδευτικού δικτύου με υπόγειο, στα αγροκτήματα αναδασμού των Τ.Κ. Ριζώματος και Πλατάνου της Δ.Ε. Παραληθαίων του Δήμου Τρικκαίων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους.

Μελέτες

Οι μελέτες που αυτή τη στιγμή συντάσσονται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με σκοπό την αναζήτηση χρηματοδότησης και την ένταξη των αντίστοιχων έργων στο τεχνικό πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:
– Μελέτη πλατείας Εθνικής Αντίστασης
– Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων
– Προσβασιμότητα πεζοδρομίων ΑΜΕΑ
– Μελέτη αποκατάστασης γέφυρας Σατωβριάνδου και Κουτσούφλιανης
– Μελέτη έργου: «Ανάπλαση εισόδων πόλης Τρικάλων (Οδός Καλαμπάκας & οδός Καρδίτσης)
Υποέργο 2: Οδός Καρδίτσης
– Μελέτη χωροθέτησης λαϊκής αγοράς
– Μελέτη ανάδειξης γεφυρών πόλης και χωριών
– Μελέτη διαμόρφωσης οδού Ζαβλανίων
– Μελέτη παιδικών χαρών (πιστοποίηση λειτουργίας)
– Μελέτες συντήρησης αθλητικών χώρων (Κολυμβητήριο, Κλειστό Γυμναστήριο Κατσιμήδου, Εθνικό Στάδιο, Αθλητικό Κέντρο Πυργετού κλπ)

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ