Με μεγάλη συμμετοχή οι διήμερες εκδηλώσεις των βλάχων στη Θεσσαλονίκη

Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου και περιελάμβαναν ημερίδα από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με θέμα την προσφορά του του Βλαχόφωνου Ελληνισμού στον Μακεδονικό Αγώνα μέσα από τα αρχεία της ΔΕΠΑΘΑ και κοπή της Πίτας των Βλάχων στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημείο Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε η παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας με βάση την κοινή τους καταγωγή.
Κατά την εκδήλωση έγιναν βραβεύσεις ανάμεσα στις οποίες και η βράβευση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας Μιχάλη Μαγειρία.
«Κατά την αποψινή μας εκδήλωση βραβεύουμε και το βλαχογενή Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Το να παρουσιάσω εγώ το Γιάννη Μπουτάρη στο σπίτι του είναι σα να παραβιάζω ανοιχτές θύρες. Θα ήθελα όμως να σταθώ στη σημαντική και καίρια πολιτική παρουσία του κ. Μπουτάρη κι ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο» ανέφερε ο κ. Μαγειρίας και συμπλήρωσε «Σημειώνω μόνο ότι: είναι ενδεικτική και διαπνεόμενη από παραδοσιακές βλαχικές, δηλαδή τις διαχρονικές και δοκιμασμένες ρωμέϊκες αρχές κι αντιλήψεις, όπως η παρρησία, η αναγνώριση κι ο σεβασμός της διαφορετικότητας, οι ανοιχτοί ορίζοντες.
Του ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Δύναμη κι Επιτυχία, ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη από ονομαστικό σε πραγματικό Κέντρο της Βαλκανικής Ενδοχώρας, έτσι όπως αρμόζει στη δισχιλιετή της παράδοση κι ιστορία».