Μετρούν ζημιές στα ορεινά

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο, προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στα ορεινά του νομού Τρικάλων, αλλά και προς την περιοχή της Πίνδου. Πλέον, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην αποκατάσταση των ζημιών, αν και για τους υπεύθυνους το σημαντικό είναι πως δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Τις ζημιές διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίους επισκέφθηκε τις περιοχές Ροπωτό,Στουρναρέικα, Βαθύρεμα ,Λιβαδοχώρι, Παράμερο, Μεσοχώρα, Παχτούρι, Λαφίνα, Παλαιοχώρι, Γαρδικίου και Κρανιά Ασπροποτάμου, προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό να προωθήσουν τις ενέργειες για την αποκατάσταση τους.

Στα ορεινά της Πύλης όμως βρέθηκε και ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο οποίος έπειτα από αυτοψία στα πληγέντα χωριά, έδωσε εντολή για ενεργοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, προκειμένου να παρέμβουν τα μηχανήματα, όπου αυτό ήταν απαραίτητο.

 

Άμεσες λύσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, έσπευσε για επιτόπια επίσκεψή στις πληγείσες περιοχές. Βρέθηκε λοιπόν στα ορεινά χωριά που επλήγησαν, όπου κατέγραψε και διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

Όπως διαπιστώθηκε οι ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι πολλές, λόγω των ισχυρών και πολλών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή , με αποτέλεσμα δρόμοι να κοπούν εξαιτίας της κατάπτωσης βράχων και του μεγάλου όγκου λάσπης.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν τα μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, καθαρίστηκε το κεντρικό οδικό δίκτυο ενώ δόθηκε εντολή από τον Αντιπεριφερειάρχη να ξεκινήσουν μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία που ήδη άρχισε αυτοψίες στην περιοχή προς πλήρη αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μιχαλάκης ανέφερε: «Παρεμβαίνουμε άμεσα όπου υπάρχει ανάγκη. Οι πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις δημιούργησαν τεράστιους όγκους νερού, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απορροφηθούν από τους χείμαρρους και τα ποτάμια , με αποτέλεσμα να σημειωθούν τα γνωστά προβλήματα τα οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει να αποκαθιστούμε στα πληγέντα σημεία του Οδικού Δικτύου» .

 

 

Η παρέμβαση του Δήμου Πύλης

 

Στον ορεινό όγκο του Δήμου Πύλης, βρέθηκε και ο δήμαρχος της περιοχής Κώστας Μαράβας. Όπως αναφέρεται, η βροχόπτωση, στάθηκε ικανή να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και ζημιές σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του δήμου. Ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά του  Δήμου Πύλης οι καταστροφές σε υποδομές και ιδιοκτησίες είναι πολύ μεγάλες. Ο κ. Μαράβας λοιπόν, έσπευσε στις πληγείσες περιοχές για να αποκτήσει αυθεντική εικόνα των καταστροφών αλλά και για να συνδράμει τους κατοίκους που πλήγηκαν από την καταιγίδα.

Σημειώνεται ότι η νεροποντή δημιούργησε πολλά προβλήματα στα χωριά Πιαλεία, Φιλύρα , Κοτρώνι, Στουρναρέικα, Παλαιοκαρυά ,ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους. Για το λόγο αυτό, με εντολή του δημάρχου βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές πέντε μηχανήματα του δήμου και τρία μισθωμένα για να ανοίξουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την πρόσβαση των δημοτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαράβα, οι εικόνες που αντίκρισαν τα συνεργεία του δήμου με το πρώτο φως της ημέρας ήταν απογοητευτικές καθώς στα περισσότερα χωριά αγροτικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ρυάκια, τμήματα επαρχιακών και δημοτικών δικτύων υποχώρησαν ενώ τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και άρδευσης υπέστησαν βλάβες τις οποίες τα συνεργεία έσπευσαν να αποκαταστήσουν.

«Η κακοκαιρία ωστόσο μπορεί να άφησε πίσω τις σοβαρές καταστροφές με πλημμύρες ακόμη και σε σπίτια κατοίκων, όμως ευτυχώς δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή» τόνισε ο κ. Μαράβας.