TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Μελωμένες μυρωδάτες δίπλες

Δεκ 29, 2015
in Μαγειρική
Μελωμένες μυρωδάτες δίπλες
Share on FacebookShare on Twitter

Δίπλα !!!!Η σταρ του γάμου και της χαράς. Το χιλιοτραγουδισμένο γλυκό της Μεσσηνίας που συνόδευε τον Μανιάτικο γάμο τα Καλαματιανά βαφτίσια και τους αρραβώνες.

Η ιστορία της δίπλας χάνεται πίσω στο χρόνο, τόσο πίσω που λέγεται ότι όταν τα αυγά στη Μάνη ήταν δυσεύρετα, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι με νερό και αλεύρι. Κάθε χαρούμενο γεγονός στη Μεσσηνία σήμαινε και τη συγκέντρωση των γυναικών της γειτονιάς που τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια έφτιαχναν τις μελωμένες δίπλες. Το γλυκό διαδόθηκε με τον καιρό σε όλη την Ελλάδα και συνηθίζεται να φτιάχνεται και προσφέρεται μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά Γνήσια παραδοσιακή συνταγή από το ξεθωριασμένο τετράδιο της μαμάς μου

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

4 – 5 αυγά

1 σφηνάκι ρακή Καλαμών ή ούζο

2 κ. γ. μπέικιν

2 βανίλιες

ξύσμα από 1 πορτοκάλι,

χυμό από ένα πορτοκάλι

4 κ . σ. εξαιρετικό ελαιόλαδο

½ κ. γ. αλάτι

2 κ. σ. μέλι (η παραδοσιακή συνταγή έχει 4 κ. σ ζάχαρη),

αλεύρι σκληρό όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:

Αραβοσιτέλαιο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

500 γρ. μέλι με μισό ποτήρι νερό. Τα βράζουμε για 2 λεπτά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ:

Κανέλα

Καρυδόψιχα χοντροκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε 300 γρ. αλεύρι με το μπέκιν κοσκινισμένα.  Κάνουμε μια γουβίτσα και ρίχνουμε τη ρακή. Τρίβουμε απλά με τα χέρια μας να κάνουμε μικρά τρίμματα σαν την άμμο. Κάνουμε πάλι μια γουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι., το μέλι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη βανίλια το ξύσμα, το λαδι και το χυμό από το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη. Όταν η ζύμη γίνει σκληρή και ξεκολλήσει από τα χέρια, την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φύλλα. Η ζύμη επειδή είναι σφιχτή θα μας ταλαιπωρήσει λίγο στο άνοιγμα. Αλλά σο τέλος θα έχουμε τις πιο τραγανές δίπλες. Το φύλλο το ανοίγουμε ή με τον πλάστη ή με τη βοήθεια μηχανής. Μόλις ανοίγουμε τα φύλλα φροντίζουμε να τα καλύπτουμε με ένα τραπεζομάντηλο ή σεντόνι για να μην μας ξεραθούν. Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα των φύλλων βάζουμε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και στη συνέχεια σε μεγάλα ορθογώνια κομμάτια πλάτους 3 εκ. και μήκους 10- 15 εκ. .  Παίρνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι στερεώνουμε την μια άκρη με πιρούνι την τοποθετούμε στο καυτό λάδι (θα κάνει φουσκάλες) το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και περιστρέφουμε το πιρούνι για να σχηματίσουμε μια φωλιά μέσα στο τηγάνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να σχηματίσουμε τις φωλιές στο τραπέζι και στη συνέχεια να τις τηγανίσουμε. Μόλις ροδίσουν οι δίπλες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Τις αφήνουμε να κρυώσουν Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με το μέλι για 2 λεπτά. Βουτάμε μία – μία τις δίπλες στο ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι και τις αφήνουμε 1-2 λεπτά περίπου. Αφού απορροφήσουν το σιρόπι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις γαρνίρουμε με κανέλα και καρύδια.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας
Μαγειρική

Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας

Απρ 22, 2025
Λάπατα με αρνί
Μαγειρική

Λάπατα με αρνί

Απρ 21, 2025
Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;
Μαγειρική

Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;

Απρ 21, 2025
Next Post
Βασιλόπιτα Βουτύρου

Βασιλόπιτα βουτύρου

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου λιποθυμήσει;

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου λιποθυμήσει;

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη Πρωτοχρονιάτικη πίτα (Κοθρόπιτα)

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη Πρωτοχρονιάτικη πίτα (Κοθρόπιτα)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd