Μελανούρια με πουρέ πατάτας και σαλάτα κολοκύθια

Στην ουσία πρόκειται για τρεις συνταγές σε μία αφού τα ψάρια συνοδεύονται από τον πουρέ και βραστά κολοκύθια

1)Υλικά για τα Μελανούρια :

4 μελανούρια

1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο

αλάτι

10 γρ. θυμάρι

10 γρ. δενδρολίβανο

10 γρ. ρίγανη

100 γρ. λαδολέμονο

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τα λέπια από τα ψάρια, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια, τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.

Χαράσουμε κατά μήκος το ψάρι και από τις δύο μεριές, στην επάνω πλευρά του. Αλείφουμε εσωτερικά και ολόγυρα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τα αρωματικά βότανα και αφήνουμε τα ψάρια να μαριναριστούν για μία ώρα.

Ανάβουμε τη σχάρα έτσι ώστε όταν θα βάλουμε επάνω τα ψάρια , να έχει μεγάλη θερμοκρασία στους 200ο C.

Αλατίζουμε ψάρια και τα βάζουμε στη προθερμασμένη σχάρα. Κατα διαστήματα αλείφουμε με λίγο από το αρωματισμένο λαδολέμονο.

Όταν είναι έτοιμα από τη μία πλευρά (και μόνο τότε), τα γυρίζουμε από την άλλη. Μόλις είναι έτοιμα τα βάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με λαδολέμονο και πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαίντανό.

Μικρά μυστικά: Όταν βάλουμε τα ψάρια, πάνω στη καυτή σχάρα δεν τα περιεργαζόμαστε, τα αφήνουμε να ψηθούν, δεν τα πειράζουμε ειδικά στην αρχή γιατί οι πέτσες θα κολλήσουν στη σχάρα και θα καταστραφεί το ψαράκι μας.

2)Υλικά για τον πουρέ πατάτας:

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένες μέχρι να μαλακώσουν καλά, περίπου 35΄-40΄, ανάλογα με το μέγεθός τους.

 2. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις αλέθουμε στο μύλο λαχανικών. Ρίχνουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς να στεγνώσει καλά ο πουρές. Λίγο λίγο προσθέτουμε σε κομματάκια το παγωμένο βούτυρο (κρατώντας 1 κομμάτι για το τέλος). Το κρύο βούτυρο στην καυτή πατάτα βοηθάει στο να πετύχουμε αυτήν τη μεταξένια υφή στον πουρέ. Ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει το βούτυρο.

 3. Τέλος, λίγο λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Αλατίζουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

3)Υλικά για τα κολοκυθάκια :

Εκτέλεση για τα κολοκυθάκια :

  1. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια εξωτερικά αλλά δεν κόβουμε τις άκρες. Σε κοχλάζον νερό με λίγο αλάτι, βάζουμε τα κολοκυθάκια να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
  2. Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες. Σε μπολ χτυπάμε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  3. Μπορούμε να κόψουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες ή να τα σερβίρουμε ολόκληρα.
  4. Πασπαλίζουμε με άνηθο και περιχύνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε.
  5. Σερβίρουμε και ζεστά και κρύα.

Καλή επιτυχία

Την συνταγή μας έστειλε ο ξενώνας “Μαργαρίτα”