TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Μαραθόπιτες

Μαΐ 5, 2016
in Μαγειρική
Μαραθόπιτες
Share on FacebookShare on Twitter

Κρήτη.. Κρητική Γαστρονομία… Κρητική κουζίνα… μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής… μια διατροφή υγιεινή και γευστική , με συνταγές που φτάνουν ως στις μέρες μας από τα βάθη των αιώνων δημιουργημένες με μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους του νησιού και με ό,τι απλόχερα προσφέρει η Κρητική γη: Το λάδι, το στάρι, το κρασί, το μέλι, τα χόρτα και τα αρωματικά φυτά γίνονται η βάση για να δημιουργηθεί η Κρητική κουζίνα.

Ο Μάραθος το μοσχομυρωδάτο μυρωδικό που φυτρώνει σε όλο το νησί , γίνεται ο νονός της παραδοσιακής λεπτής Χανιώτικης πίτας και της δίνει το όνομά του …την βαφτίζει Μαραθόπιτα… Αναζητώντας την ιστορία της μαθαίνουμε πως πρόκειται για μια αρχαία παρασκευή της Δυτικής Κρήτης που η ιστορίας της ξεκινά και χάνεται στα βάθη του χρόνου. Είναι η συνέχεια μιας παράδοσης που ξεκινά στη περιοχή των Χανίων ίσως, πιθανολογείται, από τα χρόνια που η Κρήτη ήταν στην κατοχή των Αράβων (820- 960 μ. Χ) καθώς παραδοσιακά οι μερακλήδες Κρητικοί έψηναν τις πίτες και τα καλτσούνια στο σάτσι, μια λεπτή πέτρινη ή πήλινη πλάκα που έμπαινε πάνω στο πυρομάχι του τζακιού πυριμάχι = το τρίποδο που στηρίζει τα σκεύη στο τζάκι.  Το σάτσι , βασικό σκεύος των χωρών της Μέσης Ανατολής που έψηναν και ψήνουν μέχρι και σήμερα το ψωμί τους (τα επίπεδα στρογγυλά ψωμιά, τα γνωστά σαν αραβικές πίτες) φαίνεται λογικό ,να το είχαν φέρει οι Άραβες στην Κρήτη καθώς αποτελούσε το βασικότερο σκεύος για να παρασκευάζουν ψωμί τους.  Το σάτσι χρόνια αργότερα θα δώσει πλέον τη θέση του στα τηγάνια.  Η μαραθόπιτα ψήνεται στο σάτσι και είναι το γρήγορο, πρόχειρο φαγητό της Χανιώτικης Κρητικής οικογένειας που τρωγόταν σαν προσφάι για να δώσει ενέργεια κατά την διάρκεια της μέρας.  Αργότερα θα γίνει γνωστή σε όλο το νησί και καθώς περνούν τα χρόνια η μαραθόπιτα θα γίνει η φήμη της θα απλωθεί και θα παρασκευάζεται πλέον σήμερα και θα σερβίρεται πλέον σε όλες τις παραδοσιακές και σύγχρονες κουζίνες του νησιού σε πολλές εκδοχές.  Κύριο συστατικό της το μάραθο το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στη Κρητική ύπαιθρο και μια ζύμη απλή με αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι. Τα παλαιότερα χρόνια λέγεται πως χρησιμοποιούσαν προζύμι για την ζύμη της. Τα υλικά της απλά… χόρτα της Κρητικής γης.  Εγώ σήμερα θα χρησιμοποιήσω τα υλικά με τα οποία γίνεται η Κρητική Χανιώτικη μαραθόπιτα.  Θα βάλω όμως και λίγο τρίμμα φέτας, κάτι που δεν υπάρχει στην αυθεντική συνταγή της μαραθόπιτας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

280 ml νερό χλιαρό,

1 φλιτζανάκι του καφέ γεμάτο ελαιόλαδο

1 μικρό σφηνάκι τσικουδιά

1 κ. γλ. αλάτι ,

αλεύρι όσο πάρει (ανάμεικτο από το φούρνο μισό χωριάτικο και μισό για όλες τις χρήσεις) Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αλεύρι από το φούρνο χρησιμοποιήστε μισό σκληρό αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ και μισό για όλες τις χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

13015315_715556408586752_1795319861815912965_n

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:

1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα (ο μάραθος να είναι φρέσκος),

λίγα άγρια χόρτα (σέσκουλα, λάπατα, παπαρούνες, τσουκνίδες)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένα στο multi,

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα,

1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

12963919_715562601919466_2418198365337269377_n

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ (φτιάχνουμε πρώτα την ζύμη):

Σε μία λεκάνη τοποθετούμε το νερό χλιαρό , το ελαιόλαδο και την τσικουδιά. με το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και πλάθουμε καλά μέχρι να γίνει ένα αφράτο ζυμάρι. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΜΙΣΗΣ:

Πλένουμε το μάραθο και το βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα να απορροφήσει το νερό. Αφαιρούμε τα φυλλαράκια του και τα ψιλοκόβουμε.  Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.  Καθαρίζουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.  Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το πράσο. Προσθέτουμε και το ξερό κρεμμύδι. Ρίχνουμε 1 γεμάτο κ. γ. χοντρό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα να βγάλουν τα υγρά τους.  Αν διαπιστώσουμε ότι έχουν και άλλα υγρά πασπαλίζουμε τα χόρτα με 2 κ. σ. αλεύρι και ανακατεύουμε. (με αυτό τον τρόπο θα απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε το μάραθο και το τυρί.. Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο . Ανακατεύουμε… Η γέμιση είναι έτοιμη…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπάρχουν δύο τρόποι να ψήσετε την μαραθόπιτα, στον φούρνο και στο τηγάνι.  Σας δίνω και τους δύο τρόπους να επιλέξετε εσείς.

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ:

Εδώ θα χρειαστώ ένα ρηχό ταψάκι σαν αυτό της πίτσας. Λαδώνω το ταψάκι μου. Παίρνω τη ζύμη μου κόβω 2 κομμάτια για να ανοίξω 2 φύλλα. Το ένα φύλλο το στρώνω κάτω, το λαδώνω καλά και ρίχνω τη γέμιση πασπαλιστά, δεν θέλει πολύ γέμιση. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο, (τα φύλλα τα στρώνω να είναι λίγο ζαρωμένα). Λαδώνω την πίτα και την ψήνω στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ: Ανοίγω ένα μικρό φυλλαράκι βάζω μέσα λίγη γέμιση. Το κλείνω σαν πουγκί πολύ καλά. Το ανίγω με τον πλάστη ελαφρά να έχω μια λεπτή πιτούλα. Τηγανίζω με ελάχιστο λάδι. Μόλις ψηθεί από την μία πλευρά γυρίζω από την άλλη. Την ακουμπώ σε απορροφητικό χαρτί. Μπορώ αντί να την κάνω πουγκί.  Να ανοίξω ένα μεγαλύτερο φύλλο, να βάλω γέμιση στην μια άκρη και να το τυλίξω σε ρολό και στη συνέχεια σε σαλίγκαρο. Μετά να το στρώσω και να το απλώσω με τον πλάστη σε μια λεπτή πίτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε τύπου μαραθόπιτες με ότι χόρτα θέλετε.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Αλμυρά μπισκοτάκια
Μαγειρική

Αλμυρά μπισκοτάκια

Απρ 24, 2025
Μηλόπιτα στο τηγάνι
Μαγειρική

Μηλόπιτα στο τηγάνι

Απρ 24, 2025
Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας
Μαγειρική

Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας

Απρ 22, 2025
Next Post
Πώς το Game of Thrones μπορεί να κάνει τα Μετέωρα παγκόσμιο ταξιδιωτικό προορισμό -Τι υποστηρίζει η Huffington Post [εικόνες]

Πώς το Game of Thrones μπορεί να κάνει τα Μετέωρα παγκόσμιο ταξιδιωτικό προορισμό

Ημερήσια εκδρομή σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Ναύπακτο από το Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων

Ημερήσια εκδρομή σε Μεσολόγγι - Αιτωλικό – Ναύπακτο από το Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων

Ψάχνω τα κλειδιά μου

Ψάχνω τα κλειδιά μου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd