Μίλτος Κρανιάς: Η ενασχόληση με τα άλογα μπορεί να δείχνει εκτός… εποχής, αλλά δεν είναι

Ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου «Βουκεφάλας» μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του Συλλόγου, το παρελθόν, το σήμερα και τα σχέδια για το μέλλον

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Ήταν ένα απόγευμα πριν από χρόνια όταν είδα για πρώτη φορά μέσα στους δρόμους της πόλης να καλπάζουν περήφανα άλογα με τους αναβάτες τους. Μία εικόνα που μπορεί να φαντάζει «περίεργη» και παράταιρη με τους καθημερινούς ρυθμούς της, αλλά σίγουρα εντυπωσιακή. Άλογα κι αυτοκίνητα σε μία συνύπαρξη διαφορετική. Ο κόσμος απαθανάτισε τη στιγμή και κοντοστάθηκε να βγάλει φωτογραφίες. Ήταν μία από τις βόλτες των μελών του Ιππικού Συλλόγου Βουκεφάλα για να τιμήσουν τους προστάτες τους, τους Αγίους Θεοδώρους. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε… Ο σύλλογος δυνάμωσε, απέκτησε περισσότερα μέλη και διοργανώνει όλο και περισσότερες εκδηλώσεις. Ένας σύλλογος που γεννήθηκε από μία ολιγομελή παρέα κι εξελίχθηκε σε ένα δραστήριο σύλλογο στον οποίο μπορεί να συμμετέχουν ενεργά λίγουι, αλλά εντυπωσιάζει πολλούς. Η αγάπη για τα άλογα και το μεράκι των ανθρώπων του «Βουκεφάλα» (άνδρες και γυναίκες) είναι τα βασικά στοιχεία που συναποτελούν στην ανάπτυξη του Ιππικού Συλλόγου που χρόνο με το χρόνο διευρύνει τις δραστηριότητές του βάζοντας ψηλά τον πήχη που αφορά στη διάδοση κι ανάπτυξή του στην περιοχή. Συνάντησα τον πρόεδρο του Συλλόγου Μίλτο Κρανιά ο οποίος μοιράστηκε μαζί μου την ιστορία του Συλλόγου, το παρελθόν, το σήμερα και τα σχέδια για το μέλλον ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα διπλώματα αμαξοδήγησης.



-Πως γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου «Βουκεφάλας»;

Η ιδέα γεννήθηκε  από τον Κων/νο Αγγέλη (πρώτος πρόεδρος Ι.Σ), μετά από μία ιππική διαδρομή Τρίκαλα-Καλλιρρόη Ασπροποτάμου τον Ιούνιο του 2006, μαζί με τον Κων/νο Παπαευθυμίου (δεύτερος πρόεδρος Ι.Σ) κι εμένα.

Μετά από μία τόση όμορφη εμπειρία την ιδέα στήριξαν ο Δημήτριος Μπακρατσάς και Ηλίας Ψιλούτσικος κι εγώ φυσικά. Αυτό θα βοηθούσε να γνωρίσουμε κι άλλους κατόχους αλόγων για περισσότερες ιππικές εξορμήσεις και γενικότερα να μάθουμε περισσότερα για τα άλογα!

-Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος κι από ποιον;

Το καταστατικό του Ι.Σ Τρικάλων συντάχθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2007 με τη βοήθεια του Κων/νου Αγγέλη και από ακόμη σαράντα δύο (42)  ιδρυτικά μέλη.

Ποιος ο στόχος του συλλόγου;

-Στόχος μας να προσελκύσουμε και την επόμενη γενιά που είναι και το μέλλον του συλλόγου!!!

[quote_box_center]Ο  ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ  ΣΤΑ  ΚΑΡΑ’Ι’ΣΚΑΚΕΙΑ  2015
Ο Ιππικός Σύλλογος Τρικάλων ” Βουκεφάλας” μετά την άψογη εμφάνιση του, στην εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου, ο δρόμος προς την δόξα του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καρα’ι’σκάκη στη «Μηχανή του Χρόνου», προσκλήθηκε να συμμετάσχει και στην έναρξη των Καρα’ι’σκακείων στις 22  Ιουνίου 2015 με τέσσερα άλογα και ιππείς: τον Γιάννη Πρεβέντα (μέλος Ι.Σ.), Παναγιώτη Νταή (μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.), Γιάννη Σατρατζέμη (γραμματέας Ι.Σ.) & Αρτέμη Κακα’ί’τσα (αντιπρόεδρος Ι.Σ.), με βοηθούς-οδηγούς εδάφους, για μεγαλύτερη τάξη και ασφάλεια τους:
Μίλτος Κρανιάς (πρόεδρος Ι.Σ), Βάιος Μπακρατσάς (μέλος Ι.Σ), Μαρκέλλα Χονδρού (μέλος Ι.Σ.), Ελευθερία Κρανιά (μέλος Ι.Σ) , & Αθανάσιο Κακα’ί’τσα (μέλος Ι.Σ.)!!!![/quote_box_center]

-Πόσα μέλη έχει;

-Τα μέλη είναι πάνω από πενήντα (50) αλλά λόγω των οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν όλοι να ακολουθούν σε όλες τις εξορμήσεις.

-Ποιο είναι το κοινό σημείο των μελών του;

–  Κοινό σημείο όλων μας είναι η μεγάλη αγάπη για τα άλογα.

-Ποιος μπορεί να γίνει μέλος; Πρέπει να έχει άλογο;

Μέλη μπορούν να γίνουν όλοι με άλογο ή και χωρίς άλογο. Προβλέπεται κι από το καταστατικό εκτός αν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν το πειθαρχικό, οπότε αλλάζει η διαδικασία.

-Εσύ πως ασχολήθηκες με το συγκεκριμένο χόμπι;

Το άλογο για μένα ήταν παιδικό απωθημένο κι ένα μεγάλο όνειρο. Στο σπίτι όπου γεννήθηκα, στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, υπήρχε άλογο κι όταν πέθανε δεν έγινε αντικατάσταση όπως περίμενα… Μετά από πολλά χρόνια,  το 2004, το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα με την απόκτηση του πρώτου μου αλόγου!!!!

-Δείχνει εκτός εποχής ένας νέος άνθρωπος να ασχολείται με τα άλογα. Συνηθίσαμε να ασχολούμαστε με την τεχνολογία. Το συγκεκριμένο «χόμπι» είναι για ρομαντικούς;

Δείχνει εκτός εποχής αλλά δεν είναι!!! Απλά λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης έφυγε από το χώρο εργασίας, αλλά διατηρήθηκε σαν χόμπι κι άθλημα για λίγους τα προηγούμενα χρόνια. Σιγά, σιγά εντάχθηκε σε περισσότερους γιατί το κόστος συντήρησης ενός αλόγου είναι λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα. Η ιππασία είναι ίσως η τρίτη κατά σειρά άθληση και είναι και για ρομαντικούς.

-Οι Τρικαλινοί δείχνουν ενδιαφέρον;

-Οι Τρικαλινοί  και γενικότερα οι Θεσσαλοί έχουν ιδιαίτερη εκτίμηση και δείχνουν  ενδιαφέρον στο σύλλογο και γενικότερα στο άλογο.

-Πως σας αντιμετωπίζουν όταν σας βλέπουν στο δρόμο με το άλογο;

-Οι περισσότεροι μας επικροτούν αλλά υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό, κυρίως οδηγοί αυτοκινήτων, που θα έπρεπε να μας προσέχουν λίγο περισσότερο γιατί κυκλοφορούμε νόμιμα εντός εθνικών οδών.

-Κατά καιρούς βλέπουμε το σύλλογο βλέπουμε να διοργανώνετε εκδηλώσεις. Μιλήστε μου για αυτές. Θα έχουν συνέχεια;

Εκδηλώσεις γίνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και με την συγκατάθεση του Δήμου Τρικκαίων. Θα αναφέρω μερικές που επαναλαμβάνονται όπως των Αγίων Θεοδώρων (προστάτες του Ι.Σ.) που είναι το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής, με αρτοκλασία στον Προφήτη Ηλία και παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ένα τριήμερο με κατασκήνωση και διαδρομές πανελλαδικής εμβέλειας στα μέσα του Ιουνίου σε τοποθεσία που αποφασίζεται. Μία εμφάνιση με άλογα και πόνι στον Μύλο των ξωτικών και την τελευταία Κυριακή του χρόνου στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων για ξενάγηση και πρώτη επαφή με τον όμορφο κόσμο των αλόγων. Επίσης, κατά καιρούς διοργανώνουμε σεμινάρια-ομιλίας κτηνιατρικού και ιστορικού περιεχομένου με ελεύθερη  είσοδο για όλους.

-Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

-Ένα από τα σχέδια του Ι.Σ. είναι τα διπλώματα αμαξοδήγησης γιατί καύσιμα είναι στα ύψη!!!!!

-Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο;

-Επικοινωνία με τον Ι.Σ. στα γραφεία του που είναι στην οδό Καλαμπάκας στην πράσινη γωνιά δίπλα στο e-triklala και είναι ανοιχτά κάθε Πέμπτη 9μμ με 11μμ σχολική σεζόν!!!! Στη σελίδα του facebook Ιππικός Τρικάλων Βουκεφάλας και για τηλεφωνική επικοινωνία στο προσωπικό μου τηλέφωνο 6944 127 157.

-Παροτρύνεις τους γονείς να προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τα άλογα;

-Εννοείται πως παροτρύνω τους γονείς για τα παιδιά τους, αλλά και για τους ίδιους, να ασχοληθούν με τα άλογα γιατί δεν είναι τυχαίο ότι βοηθούν στη ψυχοθεραπεία και θεραπευτική ιππασία, που με καμάρι θα έλεγα ότι στην πόλη μας ήδη ξεκίνησαν κάποια μέλη να το ασκούν επαγγελματικά και με πολύ ζήλο και καλό ρυθμό.

-Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;

– Για μια απλή βόλτα με τη βοήθεια συνοδού ένα παιδί μπορεί ν’ ανέβει σε άλογο από δύο (2) ετών αλλά να το καθοδηγήσει  μόνο του πρέπει να είναι πέντε (5) ετών και πάνω κι αυτό μέσα κλειστό (”μανέζ”) κι όχι ελεύθερη ιππασία.

-Είναι ένα ακριβό χόμπι; Μίλησέ μου για τις ιδιαιτερότητες.

Το κόστος συντήρησης ενός αλόγου δεν είναι ασήμαντο, αλλά για όσους είναι καπνιστές κι αποφασίσουν να το ελαττώσουν κατά ένα πακέτο ημερησίως, μπορούν να συντηρούν  ένα άλογο και να αθλούνται εντελώς δωρεάν!!! Δύο σε ένα!!

-Αν θέλει κάποιος να έρθει να δει τα άλογα χωρίς να είναι μέλος μπορεί;

-Οι πόρτες των στάβλων όλων των μελών-ιδιοκτητών αλόγων είναι ανοιχτές για να μπορούν να έχουν καλύτερη άποψη της εκτροφής-συντήρησης τους.

[quote_box_center]

Δ.Σ.

Το σημερινό Δ.Σ έχει ως εξής :

Μίλτος Κρανιάς (πρόεδρος Ι.Σ.) ,

Αρτέμης Κακα’ί’τσας (αντιπρόεδρος Ι.Σ.)

Ιωάννης Σατρατζέμης  (γραμματέας Ι.Σ.)

Γεώργιος Σακκάς (ταμίας Ι.Σ.)

Δημήτριος Τσιάτσιος (μέλος Ι.Σ)

Ευάγγελος Φιλίππου  (μέλος Ι.Σ.)

Παναγιώτης Νταής  (μέλος Ι.Σ.)

[/quote_box_center]

Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ