Μάθετε εύκολα στο παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Η εκπαίδευση του παιδιού σας στη χρήση της τουαλέτας είναι μία δύσκολη διαδικασία, που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, τόσο από τους γονείς, όσο και από το ίδιο το παιδί.

Η ιδανική περίοδος για την αποτελεσματική εκπαίδευση του παιδιού σας στη χρήση της τουαλέτας είναι το διάστημα μεταξύ των 18 και 24 μηνών.

Όταν αποφασίσετε να μπείτε σε πρόγραμμα με το παιδί σας, συζητήστε το μαζί του την ώρα που του αλλάζετε πάνες ή παίξτε ένα παιδί με κούκλες, τις οποίες χρησιμοποιούν στην τουαλέτα. Δε χρειάζεται να έχετε άγχος ή να μεταφέρετε πίεση στο παιδί σας. Αυτό που χρειάζεται να έχετε, είναι υπομονή και επιμονή. Γνωρίζετε το παιδί σας και τον ρυθμό, με τον οποίο μπορεί να μπει και να αφομοιώσει μια τέτοια εκπαιδευτική διαδικασία και επομένως μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα.

Καταρχήν, προβλέψτε την πιο πιθανή ώρα, που χρειάζεται να πάει το παιδί σας στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λίγη ώρα μετά την κατανάλωση φαγητού ή υγρών. Παρατηρήστε επίσης και ορισμένα άλλα σημάδια, για παράδειγμα όταν κοκκινίζει το πρόσωπό του.

Βάλτε στην καθημερινότητά του, τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ, το κάθισμα στο δοχείο ή στη λεκάνη. 

Να βάζετε το παιδί σας τακτικά στην τουαλέτα, ειδικά όταν είναι πιθανό να τη χρησιμοποιήσει και συνδυάστε τη διαδικασία με ένα ευχάριστο κίνητρο για επιβράβευση. Αν το παιδί σας τα καταφέρει, δώστε του ένα μεγάλο έπαινο ή κάποια άλλη ανταμοιβή. Σίγουρα θα το εκτιμήσει και θα το επαναλάβει. Επιβραβεύστεεπίσης την καλή προσπάθεια για την εκπαίδευση του παιδιού σας στην τουαλέτα. Αν υπάρξουν λάθη ή ατυχήματα προσπαθήστε να τα αγνοήσετε και να αποφεύγετε τις τιμωρίες. Αν το παιδί σας αισθάνεται ανασφάλεια ή φοβάται πάνω στην τουαλέτα, κάντε την παραμονή του εκεί πιο ευχάριστη τοποθετώντας ένα στήριγμα για τα πόδια ή ένα ειδικό καθισματάκι. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας λέει πότε θέλει να χρησιμοποιήσει το γιογιό ή τη λεκάνη. Αν η εκπαίδευση γίνεται στο γιογιό, να θυμάστε ότι θα πρέπει να το έχετε πρόχειρο, αφού μπορεί να το χρειαστεί άμεσα. Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθά με το γδύσιμο και το ντύσιμό του, έτσι ώστε να μπορεί να το κάνει σύντομα μόνο του.

Επίσης, μπορείτε να καλλιεργήσετε στο παιδί σας ορισμένες δεξιότητες, οι οποίες θα διευκολύνουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως το να χρησιμοποιεί λέξεις για τα ούρα και τα κόπρανα, τον χώρο που θα χρησιμοποιήσει, να μπορεί να καθίσει στην τουαλέτα, να εκδηλώνει την ανάγκη του να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, να μπορεί να βγάλει τα ρούχα του και να έχει τον έλεγχο των σφιγκτήρων του.

πηγή : Λεωνίδας Κάλφας για το babyradio.gr