Λύση αναζητά ο Δήμος Τρικκαίων για τα νεκροταφεία της πόλης

Τα νεκροταφεία και η έλλειψη χωρητικότητάς τους σε βαθμό που με δυσκολία να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της πόλης των Τρικάλων είναι ένα θέμα το οποίο δεν προέκυψε τώρα. Είναι παλιό κι έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις δημοτικές αρχές. Εντούτοις το πρόβλημα χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί. Μπορεί να είναι ένα θέμα άκρως μακάβριο και διόλου ευχάριστο, δεν παύει  όμως να απασχολεί τους Τρικαλινούς μια που πρόκειται για… αναγκαίο κακό.

Της Βιβής Μαργαρίτη


Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στα νεκροταφεία της πόλης, που έχουν γίνει κατά καιρούς,  αποτελούν ουσιαστικά μία προσωρινή λύση που δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα καθώς οι ανάγκες καθημερινά μεγαλώνουν και το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται. Οριστική λύση θα δώσει η δημιουργία νεκροταφείου στον Πύργο. Μία λύση στην οποία προσανατολίζεται ο Δήμος Τρικκαίων, όπως ανέφερε χθες στην εκπομπή «Όσο κρατάει ένας καφές» του Ράδιο Ζυγός, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Το θέμα απασχόλησε και συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος με τους αντιδημάρχους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν ενέργειες ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες για την κατασκευή νέου νεκροταφείου. «Να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες ώστε να μπορούμε σε εύλογο διάστημα να έχουμε έναν αδειοδοτημένο χώρο για το νεκροταφείο» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Μελέτες

Να σημειωθεί ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του 1990 είχαν χωροθετηθεί δύο θέσεις για νεκροταφεία. Η μία στον Πύργο και η άλλη στην περιοχή Μαυρόγια. Ωστόσο μετά από μελέτες που έγιναν οι συγκεκριμένοι χώροι κρίθηκαν ακατάλληλοι δεδομένου ότι ήταν ψηλά ο υδροφόρος ορίζοντας.

Αργότερα ο Δήμος Τρικκαίων (επί δημαρχείας Ταμήλου) προκειμένου να προχωρήσει το θέμα είχε αναθέσει περιβαλλοντική και γεωλογική μελέτη καταλληλότητας  για την κατασκευή νεκροταφείου στον Πύργο (σε θέση μεταξύ των οικισμών Πύργου και Ρογγίων την οποία είχαν υποδείξει οι κάτοικοι).

Εκκενώσεις

Πρόκειται για ένα πρόβλημα γνωστό το οποίο έχει επανειλημμένως απασχολήσει την επικαιρότητα και που επανέρχεται με την ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων για εκταφές στο Α’ και Β’ Κοιμητήριο.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθημερινότητας & Καθαριότητας Αλέξανδρος Πολυμερόπουλος γνωστοποιεί «στους συγγενείς αποβιωσάντων που είναι ενταφιασμένοι στα Κοιμητήρια Α & Β του Δήμου Τρικκαίων, ότι πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση εκταφή των αποβιωσάντων πέραν της πενταετίας. «Επειδή, λόγω έλλειψης χώρου, δεν επιθυμούμε να δημιουργηθούν προβλήματα, παρακαλούμε τους ανωτέρω να μεταβούν στα αντίστοιχα κοιμητήρια, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015, διότι ο Δήμος θα προβεί στην εκταφή των αποβιωσάντων χωρίς άλλη ειδοποίηση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.