Λαχανόπιτα (βλάχικη συνταγή από το Ανήλιο Μετσόβου)

 

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε ένα κιλό αλεύρι με λίγο αλάτι, λίγο λάδι και προσθέτουμε λίγο νερό με το μάτι. Ξεκινάμε και ζυμώνουμε τα υλικά και κάνουμε τη ζύμη. (Λίγο μαλακή). Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια για να κάνουμε το φύλλο.
Στο μεταξύ τα λάχανα τα έχουμε έτοιμα. Έχουμε καθαρίσει σπανάκι, πράσα και διάφορα λαχανικά και τα έχουμε ψιλοκόψει και πλύνει σε πολλά νερά και τα έχουμε αφήσει να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Τα αδειάζουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε αλάτι με το οποίο τα τρίβουμε για να βγάλουν τα νερά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι κι αρκετό τυρί φέτα και τα ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε τα φύλλα. Τα ραντίζουμε με λάδι τα διπλώνουμε και σκορπάμε τα λάχανα. Τα μαζεύουμε από την κάτω μεριά και τα τυλίγουμε. Τελειώνοντας τα γυρίζουμε σαν κουλούρι και τα βάζουμε ένα, ένα σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο στους 180 βαθμούς γύρω στα 3 τέταρτα. Τη βλέπεις και με το μάτι. Μέχρι να ροδίσει.