TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Featured

Λάδι… Τρικαλινό

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι, είτε Φοίνικες έμποροι.

Νοέ 25, 2014
in Featured, Αφιερώματα
Λάδι… Τρικαλινό
Share on FacebookShare on Twitter
Η συγκομιδή της ελιάς στα Τρίκαλα – Μεγάλες οι ποσότητες του καρπού φέτος, μικρότερη όμως η απόδοση

Μικρή, αλλά εξαιρετικής ποιότητας είναι φέτος η παραγωγή λαδιού στα Τρίκαλα. Μπορεί τα Τρίκαλα να μην είναι μία κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή και η παραγωγή λαδιού να μην συγκρίνεται με την παραγωγή άλλων αγροτικών προϊόντων όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι, όμως τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι Τρικαλινοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Τα ελαιόδεντρα λίγα, η παραγωγή τις περισσότερες φορές μικρή, ίσα, ίσα για να καλύψει τις ανάγκες οικιακής χρήσης και κάποιες φορές και κάποιων φίλων, όμως παρόλα αυτά το… Τρικαλινό λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας.

elies25Περιοχές ελαιοπαραγωγής

Ελαιόδεντρα υπάρχουν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ριζώματος. Ρίζωμα, Πλάτανος, Βασιλική, Χαϊδεμένη, Αρδάνι, Ζηλευτή, Ελληνόκαστρο, Σπαθάδες είναι ορισμένες από τις περιοχές, όπου υπάρχει παραγωγή λαδιού σήμερα.

Αφορμή για την καλλιέργεια της ελιάς στάθηκε πριν από κάποια χρόνια η μορφολογία του εδάφους. Σε αυτές τις περιοχές υπήρχαν άγονα εδάφη (λοφάκια) τα οποία δεν ήταν εύκολο να αξιοποιηθούν με κάποιον άλλο τρόπο, με κάποια άλλη καλλιέργεια κι έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να τα εκμεταλλευτούν φυτεύοντας ελαιόδεντρα, όπως πληροφορούμαστε από  κάποιους από τους ομολογουμένως λίγους παραγωγούς λαδιού. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως είναι το Ελληνόκαστρο όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα στα ριζά κι εκεί είναι καλύτερη η παραγωγή.

Τα πρώτα ελαιόδεντρα καλλιεργήθηκαν από εργάτες γης της περιοχής που πήγαιναν στην Κρήτη και μάζευαν ελιές πριν από 35 και πλέον χρόνια. Έμαθαν εκεί τη δουλειά και την εφάρμοσαν στον τόπο τους για δικό τους όφελος.

Το λάδι που παράγεται στα Τρίκαλα είναι σε μικρές ποσότητες. Οι παραγωγοί το χρησιμοποιούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού τους, ενώ κάποιοι περισσότερο τυχεροί με μεγαλύτερη παραγωγή δίνουν και σε συγγενείς, γνωστούς και φίλους.

Ελαιοκομιδή (συγκομιδή ελιάς)

Το μάζεμα της ελιάς γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς. Ως εκ τούτου, η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος συγκομιδής.

Πρόκειται για μία υπόθεση οικογενειακή και ομαδική. Το μάζεμα της ελιάς αποτελεί «γιορτή» για όσους έχουν ελαιόδεντρα. Όλη η οικογένεια μαζεύεται να βοηθήσει. Όταν ωριμάσει ο καρπός στρώνουν γύρω, γύρω από το δέντρο μεγάλα πανιά και με βέργες ή κτένες ρίχνουν τον καρπό. Τις βάζουν σε σακιά και τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. (Να σημειωθεί ότι στα Τρίκαλα υπάρχουν περίπου 6 ελαιοτριβεία που βρίσκονται στο Ρίζωμα, στον Πλάτανο, στην Αύρα και μεταξύ Κρηνίτσας κι Αρδανίου). Εκεί ζυγίζονται οι ελιές, μετά πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα. Έπειτα οι ελιές πολτοποιούνται. Από τη μία μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει τα καθαρό ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και για ζωοτροφές.

Το τέλος της ελαιοκομιδής γιορτάζεται συνήθως με φαγοπότι και γλέντι.

Παραγωγή

Κατά τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς φέτος ήταν μία σχετικά καλή χρονιά σε ό,τι αφορά στο σύνολο της παραγωγής ελιών. Η απόδοση ήταν περίπου στο 1 προς 10.

 της Βιβής Μαργαρίτη

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Θλίψη στα Τρίκαλα για τον ξαφνικό θάνατο του εμπόρου Γιάννη Τέα
Featured

Θλίψη στα Τρίκαλα για τον ξαφνικό θάνατο του εμπόρου Γιάννη Τέα

Απρ 25, 2025
Βραδινός συμβολικός περίπατος στα Τρίκαλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής
Featured

Βραδινός συμβολικός περίπατος στα Τρίκαλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Απρ 24, 2025
Έφυγε από τη ζωή ο τ. Δήμαρχος Μουζακίου Θεοδόσης Καφφές
Featured

Έφυγε από τη ζωή ο τ. Δήμαρχος Μουζακίου Θεοδόσης Καφφές

Απρ 24, 2025
Νέες παρεμβάσεις για αγρότες και κατοίκους σε Πρίνος και Καλονέρι από τον Δήμο Τρικκαίων
Featured

Νέες παρεμβάσεις για αγρότες και κατοίκους σε Πρίνος και Καλονέρι από τον Δήμο Τρικκαίων

Απρ 24, 2025
Γεύση και παράδοση στο Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης
Featured

Γεύση και παράδοση στο Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης

Απρ 24, 2025
Συνάντηση της Μαρίνας Κοντοτόλη με το ΔΣ των Εφοριακών Ν. Τρικάλων – Στήριξη στον αγώνα ενάντια στην κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών
Featured

Συνάντηση της Μαρίνας Κοντοτόλη με το ΔΣ των Εφοριακών Ν. Τρικάλων – Στήριξη στον αγώνα ενάντια στην κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών

Απρ 24, 2025
Next Post
Έμποροι , επαγγελματοβιοτέχνες συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση

Έμποροι , επαγγελματοβιοτέχνες συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που ονειρεύτηκα…

Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που ονειρεύτηκα…

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd