Κώστας Κρομμύδας: αντιμετωπίζω οτιδήποτε νέο έρχεται θετικά

Καταπιάνεται με πολλά…. Είναι ηθοποιός, δάσκαλος υποκριτικής, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός… Κι αν για τους περισσότερους θα χρειαζόταν περισσότερες από 24 ώρες το 24ωρο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, εντούτοις, για εκείνον τα πάντα είναι θέμα οργάνωσης και δεν είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει. Ο λόγος για τον Κώστα Κρομμύδα.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι ένας Τρικαλινός (δεν απαρνήθηκε την καταγωγή του -όπως κάνουν πολλοί – με το πέρασμα των χρόνων και την επιτυχία) που τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στο χώρο της τέχνης. Τον γνωρίσαμε μέσα από τηλεοπτικές δουλειές του, ενώ τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται – επιτυχώς – με τη συγγραφή βιβλίων. Το τρίτο βιβλίο του με τον ιδιόμορφο τίτλο «Ογκρέσα» έχει γίνει ανάρπαστο κι ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε όλη την Ελλάδα για να το παρουσιάσει.
Ευγενικά δέχθηκε να μας μιλήσει για την επαγγελματική του πορεία, την ενασχόληση με όλα αυτά τα αντικείμενα, το ρόλο του ως πατέρας και φυσικά τα βιβλία του. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μας παρουσιάζει με δύο λόγια την «Ογκρέσα» και μας περιγράφει τον εαυτό του.

– Πως ξεκίνησες να γράφεις;

– Είχα την ιστορία στο κεφάλι μου, κάθισα στο υπολογιστή και ξεκίνησα να γράφω. Πολύ απλά. Δηλαδή είχα αρχίσει να φτιάχνω την ιστορία στο μυαλό μου πρώτα και μετά μπήκα στη διαδικασία κι άρχισα να το κάνω πράξη. Με πρόγραμμα, με ένα συγκεκριμένο πλάνο. Είχα καταλήξει πριν ξεκινήσω πάνω, κάτω, σε γενικές γραμμές που θα πάει η ιστορία αυτή πρώτα. «Η ζωή που έλειπε» ήταν βασισμένη σε μία αληθινή ιστορία που συνέβη στην κατοχή και είναι συγκλονιστική. Μπήκα σε αυτό κι έφτιαξα μία ιστορία στο τότε και στο σήμερα σε σχέση με τη «ζωή που έλειπε».

-Το πρώτο σου βιβλίο είναι το «Μπαμπά μεγάλωσέ με». Πως γεννήθηκε η ιδέα; Συνέβαλλε σε αυτό η γέννηση της κόρης σου;

– Έτσι ακριβώς. Όλο είναι εμπνευσμένο με αφορμή τη γέννηση της κόρης μου. Από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου μπήκα στη διαδικασία κι έγραψα ένα βιβλίο κι από την πλευρά του μπαμπά για το πώς ένας πατέρας είναι κοντά στην ανατροφή του παιδιού του.

– Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ένας πατέρας;

– Όσο δύσκολο είναι να ζεις γενικά. Δηλαδή είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο της ζωής. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί είναι κομμάτι της ζωής. Κάποιος στο παρελθόν προφανώς υπήρξε πατέρας για να υπάρξεις εσύ και να είσαι σήμερα πατέρας. Οπότε, είναι ένα κομμάτι της ζωής που «πρέπει» να ακολουθήσεις κι εσύ. Αφού όπως το πήρες εσύ από κάποιον και είναι δώρο, πρέπει να το ακολουθήσεις.

– «Η ζωή που έλειπε» είναι το δεύτερο βιβλίο σου…

– Ακριβώς, «η ζωή που έλειπε» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα ουσιαστικά, η πρώτη μου μυθιστορηματική απόπειρα. Είναι ένα βιβλίο που πήγε πάρα πολύ καλά. Αναδείχθηκε στα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς που πέρασε και είναι ένα βιβλίο που με έβαλε πολύ σε αυτό το «παιχνίδι». Δηλαδή, με έβαλε με ωραίο τρόπο και χωρίς να ξέρω που πατάω. Έγραψα, ένα μυθιστόρημα χωρίς να γνωρίζω που πηγαίνω και τι κάνω.

– Η «Ογκρέσα» είναι το τελευταίο σου βιβλίο. Τι σημαίνει;

– Αυτούσια σημαίνει η γυναίκα δράκαινα, η γυναίκα η πλανεύτρα, η γυναίκα που μπορεί να σε παρασύρει ερωτικά και να σε καταστρέψει, αλλά στο δικό μου βιβλίο δεν σημαίνει μόνο αυτό. Υπάρχει και η γυναίκα «Ογκρέσα» που καταστρέφει έναν άνθρωπο, δηλαδή τον παίρνει και τον διαλύει ερωτικά, τον απογειώνει κατ’ αρχήν αλλά μετά τον καταστρέφει, αλλά δεν υπάρχει μόνο αυτό. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό. Όπως και στη ζωή γενικότερα οι άνθρωποι δεν είναι μόνο ένα πράγμα.

– Για αυτό το βιβλίο ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σου;

– Η πηγή έμπνευσης για αυτό το βιβλίο ουσιαστικά πάλι είναι αληθινές ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων που μου αφηγήθηκαν ουσιαστικά πράγματα από τις ζωές τους. Μέσα σε αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται υπαρκτά πρόσωπα που ζουν και σήμερα. Είναι ουσιαστικά η καταγραφή των ίδιων των ανθρώπων. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι ήρωες που υπάρχουν, που είναι γνωστοί. Ουσιαστικά, η έμπνευση για το βιβλίο είναι τρεις αληθινές ιστορίες οι οποίες δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα κι εγώ σε αυτό το βιβλίο φέρνω κοντά αυτές τις τρεις ιστορίες, προσπαθώντας να δημιουργήσω την «Ογκρέσα», το βιβλίο που λέγεται «Ογκρέσα».

– Είσαι ηθοποιός, δάσκαλος υποκριτικής, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός… Ποιος από όλους αυτούς τους ρόλους σου αρέσει περισσότερο;

– Ό,τι κάνω γενικότερα στη ζωή μου, μου αρέσει πάρα πολύ και προσπαθώ να το κάνω με το μεγαλύτερο επαγγελματισμό που χρειάζεται το κάθε είδος. Αυτή τη στιγμή τα κυριότερα πράγματα, αυτά δηλαδή που μου παίρνουν πάρα πολύ χρόνο, είναι αυτά που είπες. Γράφω, κάνω εκπομπές καθημερινά, έχω μία τρίωρη εκπομπή καθημερινή στο love radio 97.5, αρθρογραφώ σε διάφορα site και περιοδικά και είμαι καθηγητής υποκριτικής, διδάσκω σε δύο σχολές.

– Το 24ωρο σου φτάνει; Έχεις κι έναν ακόμη ρόλο που είναι πολύ πιο δύσκολος από όλους τους προηγούμενους από όσους ανέφερα, είσαι μπαμπάς.

– Μου φτάνει, μου φτάνει και μου περισσεύει μερικές φορές. Μου φτάνει. Όχι όσο θα ήθελα, αλλά αν κάνεις έναν καλό προγραμματισμό στη ζωή σου και είσαι πειθαρχημένος στα πράγματα που κάνεις, νομίζω ότι βρίσκεις χρόνο, φτάνει να το θες.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου για τα βιβλία σου;

– Βλέπω ότι και με τα δύο πρώτα βιβλία υπήρξε μία πολύ καλή αποδοχή από τον κόσμο ανάλογα με το τι είναι κάθε βιβλίο, γιατί είναι διαφορετικά βιβλία. Τώρα στο τρίτο μου βιβλίο βλέπω ότι ξεκινάει με αποδοχή, έχουν ήδη γραφτεί κάποιες πολύ καλές κριτικές. Θα ήθελα κάποια στιγμή ειδικά τα δύο μυθιστορήματα, επειδή γράφω κινηματογραφικά, γράφω δηλαδή σαν να βλέπω εικόνες, έχει μία κινηματογραφική δομή ο τρόπος που γράφω, η γραφή μου, να τα δω και σε εικόνες αυτά. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να γίνει ταινία κάποιο από τα βιβλία μου, ή κάποια πολύ καλή, προσεγμένη σειρά στην τηλεόραση.

– Επειδή ακούμε ότι πλέον οι ηθοποιοί δυσκολεύονται επαγγελματικά. Δεν υπάρχουν πολλές παραγωγές. Η συγγραφή αποτέλεσε λύση για να μπορέσεις να επιβιώσεις;

– Δεν το κάνω μόνο ως χόμπι. Αν εννοείς αυτό. Τη συγγραφή των βιβλίων τη βλέπω όσο πιο επαγγελματικά και την κάνω με τον πιο επαγγελματικό τρόπο που μπορώ. Τώρα αν στην πορεία μου μπορώ να ζήσω από αυτό, εννοείται ότι δεν θα πω όχι. Στόχος δικός μου, αλλά νομίζω κι όλων, είναι η εμπορικότητα, να έχει αποδοχή ό,τι κάνεις. Να «πουλάει». Αν γράψεις ένα βιβλίο και το διαβάσεις εσύ και οι συγγενείς σου, λογικά δεν θα ξαναγράψεις άλλο, ή άντε να γράψεις κι ένα ακόμη που θα το διαβάσουν και 2-3 ξαδέρφια παραπάνω. Η εμπορικότητα αυτών που κάνεις είναι συνυφασμένη με την επιτυχία και γενικότερα με αυτό που θέλεις. Τώρα αν σου αποφέρει και οικονομικές απολαβές, δεν λέει κανείς όχι σε αυτό.

– Τελευταία είναι της μόδας τα e-books. Η γενιά μας είναι και λίγο γενιά της τεχνολογίας. Πως αντιμετωπίζεις αυτή τη διαφορετική μορφή βιβλίου;

– Εγώ αντιμετωπίζω οτιδήποτε νέο έρχεται θετικά. Πιστεύω ότι το χαρτί -παρόλο που εμένα μου αρέσει – σε 20 με 30 χρόνια θα είναι ένα είδος εξαφανισμένο. Δηλαδή πολύ λίγοι άνθρωποι θα διαβάζουν στο χαρτί. Οι μεγαλύτεροι ίσως που έχουν συνηθίσει να διαβάζουν σε χαρτί. Σε ό,τι αφορά στις νεότερες γενιές, νομίζω ότι τα πάντα, θα γίνονται μέσα από μία οθόνη. Οπότε, είναι ένα καινούργιο πράγμα που έρχεται και νομίζω ότι θα αντικαταστήσει πάρα πολλά. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει, αλλά είναι αναπόφευκτο. Θα συμβεί 100% ό,τι και να πούμε εμείς. Όπως όταν πρωτοβγήκαν τα κινητά. Θυμάμαι τον πρώτο καιρό έλεγα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω κινητό στα χέρια μου, τώρα είναι προέκταση του χεριού μου. Ζω με το κινητό γιατί κάνω τα πάντα, δίνω συνεντεύξεις, μιλάω, γράφω, μπαίνω στο ίντερνετ, στέλνω μηνύματα. Έτσι πιστεύω ότι θα συμβεί και με το κομμάτι αυτό της τεχνολογίας που αφορά τα βιβλία, σε μερικά χρόνια οι άνθρωποι θα διαβάζουν τα πάντα μέσα από μία οθόνη.

[quote_box_center]

Βιογραφικό

Ο Κώστας Κρομμύδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια του Ανδρέα Μανωλικάκη πάνω στη μέθοδο διδασκαλίας του actor studio. Συμμετείχε στα «Χορικά» της Ζουζού Νικολούδη για δύο χρόνια. Έχει παίξει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στο θέατρο και στο σινεμά. Την περίοδο 2010-2012 ήταν βασικός εισηγητής στις ημερίδες του ινστιτούτου πρόληψης – διατροφής και υγείας, με θέμα Eκπαιδεύοντας παιδιά και γονείς σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο «Μπαμπά, μεγάλωσέ με» και τον Μάιο του 2013 το μυθιστόρημά του «Η ζωή που έλειπε», που ένα χρόνο μετά αναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς.
Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών και στο ARMANI MUSICAL THEATER CENTER. Από το 2013 διδάσκει «δημόσιο λόγο-public speech» στη σχολή δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο love radio 97,5. Αρθρογραφεί στη Real News, στο infokids.gr και στο περιοδικό «παιδί και νέοι γονείς».

[/quote_box_center]