Κώστας Βίρβος:Ένας άνθρωπος με ανωτερότητα και ποιότητα, ένας θαυμάσιος στιχουργός και συνθέτης, ένας Τρικαλινός που ποτέ δεν έκρυψε την καταγωγή του

Τι είχε απαντήσει για τις τιμές που του απέδωσε η πόλη – Πότε του δόθηκε το Χρυσό Μετάλλιο – Η οδός στο Βαρούσι

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ένας άνθρωπος με ανωτερότητα και ποιότητα, ένας θαυμάσιος στιχουργός και συνθέτης, ένας Τρικαλινός που ποτέ δεν έκρυψε την καταγωγή του, αλλά αντίθετα καμάρωνε και τη διαλαλούσε.

Δεν είμαι από εκείνους που γνώριζαν στενά τον Κώστα Βίρβο. Τον είχα γνωρίσει το καλοκαίρι του 2006 στο πλαίσιο μίας συνέντευξης τύπου με αφορμή την εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του, που διοργάνωσε  ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων για τα 56 χρόνια (τότε) της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Ο ίδιος στη συνέντευξη δεν είχε κρύψει την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα, ενώ είχε μιλήσει για την άλλη μεγάλη του αγάπη, το λαϊκό τραγούδι που για τον ίδιο αποτελούσε το αλφάβητο της μουσικής και της παιδείας. “Είναι στίχος, μουσική, ερμηνεία…”, όπως είχε πει…

«Χαίρομαι πάρα πολύ για την κίνηση που γίνεται. Είμαι πάντα πρόθυμος, σαν βέρος Τρικαλινός και καλός στιχουργός να είμαι στο πλευρό κάθε καθαρής εκδήλωσης που υποστηρίζει και διαδίδει το καλό λαϊκό τραγούδι» είχε τονίσει ο Κώστας Βίρβος ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την προετοιμασία της εκδήλωσης κι έβαλε τη δική του προσωπική «πινελιά».

Όπως είχε αναφέρει, δυστυχώς στις μέρες μας το λαϊκό τραγούδι που γεννήθηκε περίπου το 1800 περνάει κρίση. «Έπεσε μέσα το εμπόριο, οι μεγάλες εταιρίες που προσπαθούν να βγάλουν ένα δίσκο την εβδομάδα και το καταφέρνουν. Διανύουμε άσχημη περίοδο. Πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα για να αναδειχθεί» είχε επισημάνει και μάλιστα δεν είχε διστάσει να προτείνει «κάτι επαναστατικό» όπως ο ίδιος είχε αναφέρει: «ο καλός στίχος να διδάσκεται στα δημοτικά».

Τιμές

Όσο για το αν ήταν ικανοποιημένος από τις τιμές που του έχουν αποδώσει τα Τρίκαλα; «Ε! τώρα! Ευχαριστημένος ή δυσαρεστημένος, πατρίδα μου είναι, ούτε να την επαινέσω, ούτε να την κατηγορήσω, αυτό θα το κρίνετε εσείς» είχε απαντήσει.

Αυτό θα πει ανωτερότητα και ποιότητα ανθρώπου! Διότι τις τιμές δεν τις ζητάς, σου τις προσφέρουν.

Το κλειδί της πόλης

Ο Κώστας Βίρβος είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που τιμήθηκε εν ζωή από την ιδιαίτερη πατρίδα του, μία πατρίδα που του ανταπέδωσε ένα μικρό φόρο… αγάπης δίνοντάς του πριν από κάποιες δεκαετίες το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, το 1992 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαστεργίου.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Τρικάλων στη συνεδρίασή του της 21-12-92 έχοντας υπόψη τις προσφερθείσες υπηρεσίες του έναντι τιμωμένου Λαϊκού ποιητή-στιχουργού κ. ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟΥ προς το Λαό και την πόλη των Τρικάλων απονέμει σ’αυτόν ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οδός

Την ίδια εποχή δόθηκε σε οδό της πόλης του όνομα του Κώστα Βίρβου, αν κι εκείνος ήταν εν ζωή. Ο δρόμος όπου βρίσκεται το πατρικό του, στο Βαρούσι κι οδηγεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων πήρε το όνομά του.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ