Κύρος, πλούτος και ισχύς αλλά και πολλά μυστικά κρυμμένα στον λόφο της Αρχαίας Καστρίτσας

Σημαντικές αποκαλύψεις και πλούσιο υλικό από τη διαδρομή της Καστρίτσας στους αιώνες, έρχεται στο φως, στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, η Καστρίτσα θ’ αποτελεί έναν ακόμη επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Ηπείρου, όμως πολλά από τα μυστικά της παραμένουν κρυμμένα.

Από το σύνολο του λόφου και της έκτασης όπου εκτιμάται ότι αναπτύσσονται οι αρχαίοι οικισμοί, οι αρχαιολόγοι έχουν ερευνήσει μόνο ένα μικρό κομμάτι. Το ένα πέμπτο περίπου, το οποίο απέδωσε πολύ σημαντικά στοιχεία και ευρήματα.

Μία συνοπτική παρουσίαση του έργου της Καστρίτσας και της αρχαιολογικής έρευνας, έγινε από τους επιστήμονες- αρχαιολόγους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κύρος, πλούτος και ισχύς… Είναι τα τρία στοιχεία που αποτελούν την ταυτότητα της Καστρίτσας, με την πυκνοδομημένη κι εντυπωσιακή ακρόπολη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2011, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Ο χώρος ήταν καλυμμένος από πυκνή βλάστηση. Με την απομάκρυνσή της αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά κτίρια, μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, ακόμη και μία δεξαμενή που χρησιμοποιούνταν τους αρχαίους χρόνους.

Πήλινα αντικείμενα, ορισμένα με παραστάσεις, τμήματα από ψηφιδωτά δάπεδα, νομίσματα που χρονολογούνται στον 3ο π.Χ. αιώνα, αποτελούν ορισμένα από τα «μυστικά» της Καστρίτσας που μιλούν στους αρχαιολόγους. Και σε ένα κτίριο, εντοπίστηκαν τα μοναδικά θραύσματα από ειδώλια.

Εντυπωσιακή είναι η οχύρωση. Στη νοτιοανατολική πλευρά της ακρόπολης αποκαλύφθηκε το τείχος της αρχαίας πόλης, σε εντυπωσιακό ύψος και με το ένα σκέλος να θυμίζει το σχήμα λόγχης ή πρώρας καραβιού.

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως στην Καστρίτσα, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και σίγουρα αυτά που απομένουν να αποκαλυφθούν είναι πάρα πολλά.

Αν κάτι κάνει πραγματικά ξεχωριστή την Καστρίτσα, είναι η διαχρονική χρήση στο χρόνο. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεώτερους χρόνους. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους Βαλκανικούς πολέμους όπως μαρτυρούν τα πολυβολεία.

Στρατηγικής σημασίας άλλωστε και δεσπόζουσα η θέση της μέχρι και σήμερα.

Η Καστρίτσα και το Γαρδίκι πρόσφεραν εποπτεία και ασφάλεια σε όλο το λεκανοπέδιο. Ένα ακόμη γοητευτικό στοιχείο, που παρακινεί τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν την έρευνα ακόμη παραπέρα…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή : epiruspost.gr