Κόκορας κρασάτος

Υλικά :
1κόκκορα δύο κιλά κομμένο σε μερίδες
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
4 κρεμμυδια ψιλοκομμένα
Δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 πολύχρωμες πιπεριές πολτοποιημένες
3 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
1 κουταλιά της σούπας πελτε ,
1 φλιτζανάκι πουμαρο,
2 ξυλάκια κανέλας,
4-5 γαρύφαλλα,
1 ποτήρι του κρασιού κρασί κόκκινο η λευκο,
αλατοπίπερο,
λίγη ζαχαριτσα
Γραβιέρα ή αλλο τυρί της αρεσκείας σας για το πασπάλισμα

Εκτέλεση :

Ρίχνουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σωταρουμε τα κρεμμύδια, το σκορδακι και τις πολύχρωμες πιπεριές μας. Ύστερα τοποθετούμε τα κομμάτια του κόκορα και τα τσιγαριζουμε και αυτά μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα σβήνουμε με το κρασάκι. Το αφήνουμε για δύο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ριχνουμε τις ντομάτες, τον πελτε και το πουμαρό. Προσθέτουμε και το πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη, ξύλα κανέλας και γαρύφαλλα. Το αλατακι το αφήνουμε για το τέλος.
Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κόκορας και αφήνουμε να σιγοβρασει σκεπασμενος για δύο ώρες σε μέτρια φωτια μέχρι να μαλακώσει και να δεσει η σαλτσουλα του. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι όσο θέλει ο καθενας. Λίγο πριν το γεύμα τηγανίζουμε τις πατάτες μας και σερβίρουμε αυτό το υπέροχο πιάτο με μπόλικο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας(γραβιέρα,μυζήθρα κ.λ.π). Όποιος επιθυμεί συνοδεύει τον κοκκορα με χυλοπίτες, μακαρόνια, πουρέ και ρυζακι. Είναι ένα πεντανοστιμο φαγάκι που αξίζει να το δοκιμάσετε.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Effie Blond.