TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Κόκκινο κρέας: Οδηγός για τις ποσότητες και το μαγείρεμα

Μαΐ 21, 2016
in Διατροφή
Κόκκινο κρέας: Οδηγός για τις ποσότητες και το μαγείρεμα
Share on FacebookShare on Twitter

Το κόκκινο κρέας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Το απολαμβάνουμε σε διάφορες μορφές, επεξεργασμένο ή μη, όπως η μπριζόλα, ο κιμάς, το λουκάνικο και το μπέικον.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έκθεση στην οποία παρουσίαζε της συμβολή του κόκκινου κρέατος –κυρίως των αλλαντικών– στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

AdTech Ad

Η έκθεση εύλογα προκάλεσε ανησυχίες και αναστάτωση τόσο στον επιστημονικό κόσμο όσο και στο καταναλωτικό κοινό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε το κόκκινο κρέας στη ζωή μας, στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μερίδα 60-90 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος (περίπου 21 γραμμάρια πρωτεΐνης) θεωρείται κατάλληλη για να καλυφθεί η ημερήσια αναγκαία πρόσληψη πρωτεΐνης από ένα γεύμα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί πρακτικά στο μέγεθος μιας τράπουλας ή στην παλάμη του χεριού.

bigstock 125070911

Το κρέας αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, ενός μετάλλου που είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, πάθηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, αφού συνδέεται με την ελλιπή ανάπτυξη και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές δεξιότητες.

Ποια είδη κρέατος να επιλέγετε

Αρχικά, καλό είναι να προτιμάτε το κόκκινο κρέας από τα αλλαντικά. Το κόκκινο κρέας που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος. Καθαρό πρέπει να είναι και το κρέας που θα επιλέξετε για κιμά.

Πριν μαγειρέψετε το κρέας, ελέγξτε εάν υπάρχει γύρω από αυτό εμφανές λίπος και αφαιρέστε το. Στη συνέχεια, μοιράστε το κρέας σε μερίδες περίπου 90 γραμμαρίων για καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης.

Πώς να προετοιμάσετε το κρέας

Συνηθίζουμε να προσθέτουμε μπαχαρικά ή να μαρινάρουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε. Αποφύγετε το πολύ αλάτι και προτιμήστε το πιπέρι, την πάπρικα, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού για γεύση και περιορισμό της πρόσληψης νατρίου.

bigstock Raw Ground Beef Meat Burger St 87536663

Πώς να μαγειρέψετε το κρέας

Όσον αφορά το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά προσοχή με την ποσότητα, αφού μία κουταλιά της σούπας έχει περίπου 119 θερμίδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δοχείο λαδιού με σπρέι για να εξασφαλίσετε σωστή δόση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το μαγείρεμα του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή απευθείας πάνω από τη φωτιά (μπάρμπεκιου) οδηγεί στο σχηματισμό βλαβερών ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες HCA και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες PAH), οι οποίες έχουν συνδεθεί με μεταβολές στο DNA και κατ’ επέκταση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο σχηματισμός HCA και PAH μπορεί να περιοριστεί εάν μαγειρεύετε το κρέας στην κατσαρόλα ή στον ατμό. Αποφύγετε να καταναλώσετε κρέας που έχει καψαλιστεί και διατηρήστε τη θερμοκρασία μαγειρέματος κάτω από τους 150 βαθμούς Κελσίου.

Μαρινάροντας το κρέας σε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο ή κόκκινο κρασί, μπορείτε να περιορίσετε το σχηματισμό HCA έως και κατά 90%.

Πηγή: Medical Daily

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Τι τρώμε πριν και μετά τη γυμναστική

Τι τρώμε πριν και μετά τη γυμναστική

Σήμερα γιορτάζουν

Σήμερα γιορτάζουν

Σαν σήμερα το 2005 η Έλενα Παπαρίζου γίνεται… Number One στη Eurovision

Σαν σήμερα το 2005 η Έλενα Παπαρίζου γίνεται… Number One στη Eurovision

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd