Κρεατόπιτα με πράσο και τυρί φέτα

Μια από τις παραδοσιακές μας πίτες που παντρεύει τη χοιρινή πανσέτα με το χωριάτικο λουκάνικο τα πράσα και τη χωριάτικη φέτα.  Μια νοστιμότατη κρεατόπιτα, μια ιδιαίτερη γεύση.

ΥΛΙΚΑ :

700 γρ. πανσέτα χοιρινή,

το 1 από τα δύο λουκάνικα από τη συσκευασία χωριάτικα λουκάνικα. Υφαντής,

3-4 πράσα (το άσπρο τρυφερό μέρος) ψιλοκομμένα,

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,

4-5 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,

2 φλιτζανάκια του καφέ τραχανά,

500 γρ. φέτα,

200 γρ, γραβιέρα,

4 αυγά,

150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (flora soft),

ελαιόλαδο,

αλάτι,

πιπέρι,

άνιθο ,

μοσχοκάρυδο ,

δυόσμο και

8-10 φύλλα χωριάτικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Πλένουμε πολύ καλά την πανσέτα , την σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας απαλά, την αλατίζουμε με ανθό αλατιού και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να την καλύπτει και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας. Την τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει καλά και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό από το βούτυρο ((flora soft) και ρίχνουμε τα κομματάκια της πανσέτας και το λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες. Τα σωτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις σωταριστούν καλά και το ξερό κρεμμύδι μας και τα χλωρά κρεμμυδάκια ρίχνουμε τον τραχανά και σβήνουμε τη φωτιά μας. Τον ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ,ρίχνουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ νερό και κατεβάζουμε το τηγάνι τελείως από την εστία. Ρίχνουμε τη φέτα σε τρίμματα, τη γραβιέρα, τα αυγά το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τον άνιθο και το δυόσμο (όσο μας αρέσει) αλατίζουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε άλλη μια φορά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση και η γέμισή μας είναι έτοιμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο από το βούτυρο και άλλο τόσο Ελαιόλαδο.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί το αλείφουμε με το μείγμα από το βούτυρο με το ελαιόλαδο και στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από το μείγμα που έχουμε φτιάξει (βούτυρο +ελαιόλαδο) έπειτα τη γέμιση σκόρπια, συνεχίζουμε με ένα φύλλο βούτυρο+ ελαιόλαδο πεταχτά και γέμιση πάλι .  Με τον ίδιο τρόπο πάλι κάνουμε έτσι τρεις στρώσεις με γέμιση και στο τέλος βάζουμε 3 φύλλα από πάνω. Κόβουμε τα φύλλα γύρω αλείφουμε πολύ καλά με λάδι τις άκρες Κόβουμε σε κομμάτια την ραντίζουμε με νερό και την και ψήνουμε σε ψήνουμε πάντοτε στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).