Κοτόπιτα με τραχανά

Υλικά για το φύλλο :

500 γρ. αλεύρι

3 κ. σούπας ελαιόλαδο

1 κ. γλ. αλάτι

250-300 ml χλιαρό νερό

Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

1/2 φλ. ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων

Υλικά για την γέμιση:

2 μπούτια κοτόπουλου

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια

200 γρ. φέτα

1 φλ. τραχανά

Αλάτι

πιπέρι

3 φλ. ζωμός κοτόπουλου

3 αυγά

Εκτέλεση για την γέμιση :

Βράζουμε το κοτόπουλο σε 4-5 φλ. νερό μαζί με αλάτι. Κρατάμε 3 φλ. από τον ζωμό. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.  Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι, το κατεβάζουμε.  Βάζουμε το κρεμμύδι με το λαδάκι του σ΄ένα μπολ και προσθέτουμε το κοτόπουλο.  Τέλος προσθέτουμε την φέτα θρυμματισμένη, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση για το φύλλο:

Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο εκτός του νερού. Ζυμώνουμε και συγχρόνως προσθέτουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό λίγο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μίση ώρα και μετά τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες.  Λαδώνουμε ένα ταψί, πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ και ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Λαδώνουμε το φύλλο.  Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από το πρώτο λίγο τσαλακωμένο χωρίς να αφήνουμε να περισσεύει γύρω γύρω.  Ρίχνουμε την γέμιση και την στρώνουμε όμορφα σ΄όλη την επιφάνεια.  Σκεπάζουμε την γέμιση με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντάς τα ανάμεσα.  Κλείνουμε την πίτα γύρω γύρω, φτιάχνοντας κόθρο με το κάτω φύλλο της πίτας που περισσεύει. Χαράζουμε την πίτα.  Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με τον ζωμό του κοτόπουλου. Περιχύνουμε την πίτα, την κουνάμε λίγο και την αφήνουμε μισή ώρα για να εισχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ζωμού.  Την ψήνουμε στους 190°C μέχρι να ρουφήξει όλο το ζουμάκι και να ροδοκοκκινήσει.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Δάφνη Λεμονάκη.