Κινηματογραφικό Εργαστήριο με εισηγητή τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ-Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση — και όχι μόνο!

 

Μετά τις πετυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων 4 ετών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις θα πραγματοποιηθεί στα ΤΡΙΚΑΛΑ το διήμερο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ (δημιουργού των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» και «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»).

Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ώρες 10:00-17:30

Διάρκεια Εργαστηρίου: 15 ώρες

(Ένα Σαββατοκύριακο προβολών, θεωρίας και βιωματικών ασκήσεων)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Δίδακτρα: 45€ για τον πλήρη κύκλο των 2 ημερών

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

Αναλυτικές πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:

Η Δήλωση Συμμετοχής γίνεται αποστέλλοντας email ή τηλεφωνώντας στον Βασίλη Λουλέ:

vassilisloules@gmail.com

τηλέφωνο: 6944 524 198

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Μέχρι την ημερομηνία αυτή πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χώρος πραγματοποίησης Εργαστηρίου: Μέσα στην πόλη των Τρικάλων, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη όχι μόνον από τη διδασκαλία του στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε πάνω από 30 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Το Κινηματογραφικό Εργαστήριο γίνεται με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς ερευνητές, παραμυθάδες και αφηγητές, κινηματογραφιστές και ηθοποιούς αλλά και σε όσους έχουν όρεξη και περιέργεια να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του.

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη, αγάπη για το σινεμά, υπομονή και περιέργεια: τα βασικά υλικά για να κάνει κανείς κινηματογράφο ή να βλέπει τις ταινίες με δημιουργικό τρόπο.

Το Εργαστήριο επικεντρώνεται στο ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, που είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως. Με μεγάλο εύρος θεμάτων και ποικιλία μορφής, με συναίσθημα και χιούμορ, το σύγχρονο ντοκιμαντέρ δίνει το λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες και ανιχνεύει την ανθρώπινη περιπέτεια και συνείδηση, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα τα οποία το Εργαστήριο θα προσπαθήσει να απαντήσει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα.

Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους «μικροφίλμ» και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταυτοποίηση και ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες μέσα στη δίνη της Ιστορίας.

Έχει ειδικευτεί στα ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας ειλικρινείς και ουσιαστικές μαρτυρίες, κάνοντας τους απλούς ανθρώπους να μοιράζονται τα βιώματά τους με τους θεατές με τρόπο άμεσο, ελκυστικό και σύγχρονο. Μέσα από αυτόν τον τρόπο λήψης των αφηγήσεων και, στη συνέχεια, μέσω του μοντάζ, μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, της καθολικής Ιστορίας μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων.

Το ντοκιμαντέρ του Φιλιά εις τα παιδιά (2012), με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν κατά την Γερμανική Κατοχή χάρη στην προστασία που τους πρόσφεραν Χριστιανοί, τιμήθηκε με βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έδωσε αφορμή για πολλά κείμενα και σχόλια στον Τύπο. Προβάλλεται τώρα σε σχολεία της χώρας ενώ συνεχίζονται οι προβολές στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Στο ντοκιμαντέρ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (2014) γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών — παραμύθια για πάντα.

Η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας Ένας λαμπερός ήλιος (2000) προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ARTE (Γερμανία-Γαλλία) και προβλήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο αφιερωμάτων για τον «Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο».

Τα έργα του Φιλιά εις τα παιδιά / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος προβλήθηκαν τo φθινόπωρο του 2014 σε 11 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ. Ανάμεσά τους και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD (California), Mc GILL (Montreal, Canada), SIMON FRASER (Vancouver, Canada). Η περιοδεία περιελάμβανε προβολές και συζητήσεις του ίδιου με το κοινό, διήρκεσε ένα μήνα και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Έγινε με την χρηματοδότηση του Onassis Foundation (USA).

Λεπτομέρειες εδώ: http://www.onassisusa.org/specialevents.php?m=4&h=4

Μια ακόμα περιοδεία πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2015 σε άλλα Πανεπιστήμια και ιδρύματα των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ. Ανάμεσά τους είναι και τα: UNIVERSITY of MICHIGAN, YORK UNIVERSITY (Toronto, Canada), PENN UNIVERSITY (Philadelphia), STONY BROOK UNIVERSITY, UNIVERSITY OF INDIANA.

Αυτή τη φορά, στις 4 ταινίες της προηγούμενης περιοδείας προστέθηκε και το ντοκιμαντέρ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί.

Τον Απρίλιο του 2016 πραγματοποιήθηκε η τρίτη μεγάλη περιοδεία του σε 8 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ: DUKE UNIVERSITY (North Carolina), LOYOLA MARYMOUNT UNIVERSITY (Los Angeles, California), UNIVERSITY of CALIFORNIA SAN DIEGO, SAN FRANCISCO STATE UNIVERSITY (California), UNIVERSITY of MISSOURI ST. LOUIS, UNIVERSITY of CONNECTICUT, DARTMOUTH COLLEGE (Hanover, New Hampshire), UNIVERSITY of DELAWARE.

Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου, σεμινάρια και προβολές πάνω σε θέματα όπως: Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Κινηματογραφώντας αφήγηση παραμυθιών, Από την προσωπική ιστορία στη μεγάλη Ιστορία, Ανάλυση Κινηματογραφικών Αρχείων.

Ειδικότερα, πραγματοποιεί Εργαστήρια με θέμα Το Ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση και συνεργάζεται με τους καθηγητές για την υλοποίηση μαθητικών ταινιών.

Του αρέσουν τα παραμύθια και το καλοκαίρι του 2014 εγκαινίασε καινούργιο κύκλο θερινών Εργαστηρίων με θέμα Κινηματογραφώντας προσωπικές ιστορίες και παραμύθια.

Το καλοκαίρι του 2016 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Βωβούσας (Ιωαννίνων) οργανώνοντας ένα θερινό Εργαστήριο 8 ημερών με τον τίτλο  Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δημιουργήθηκε ομαδική ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους εμπνευσμένη από τα στοιχεία του τόπου (φύση, άνθρωποι, τοπική ιστορία, επαγγέλματα, θρύλοι και παραμύθια, κλπ).

 Γράφει κείμενα και άρθρα σε ηλεκτρονικές σελίδες.

Κάποια από αυτά είναι εδώ: http://parallaximag.gr/author/loulesparallaxi/

και εδώ: http://dimartblog.com/tag/βασίλης-λουλές/

 

Φιλμογραφία (επιλογή) 

2014  Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2014  Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

2012  Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012  Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005  Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000  Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999  Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996  Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993  Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990  Απών / μυθοπλασία 15’