Καταπληκτικές εικόνες απο το βυθό του Ληθαίου-VIDEO

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το Ληθαίο από ψηλά…. Οι μαθητές του 7ου Λυκείου Τρικάλων μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε και το βυθό του έτσι όπως οι ίδιοι τον κατέγραψαν με το υδρορομπότ που κατασκεύασαν μόνοι τους, μετά από πολύ δουλειά κι έρευνα.

Πρόκειται για υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα το οποίο ολοκληρώθηκε, του έδωσαν το όνομα “ArgoLith ” (όνομα σύνθετο από την Αργώ και το Ληθαίο).

Στις 19/04/2015 πραγματοποιήθηκαν, από την Ομάδα Υδρορομποτικής, οι πρώτες υποβρύχιες λήψεις με το Hydrobot Argolith στα νερά του Ληθαίου ποταμού. Οι δοκιμές έγιναν στο τμήμα του ποταμού που διέρχεται πίσω από την Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Επίσης έγινε η πρώτη προσπάθεια προσαρμογής του Arduino σε πραγματικές συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε μετρήσεις θερμοκρασίας και φωτεινότητας του νερού. Συγκεκριμένα το Arduino προσαρμόστηκε στο πίσω μέρος του Argolith, σε ειδική αδιάβροχη θήκη και έγιναν οι πρώτες μετρήσεις.

[quote_box_center]

Arduino

Το Arduino είναι ένας μικροελεγκτής που έχει την ιδιομορφία πως είναι πολύ εύκολα προγραμματίσιμος ώστε να εκτελεί βασικές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, μπορεί να:

ανάβει το θερμοσίφωνα από το κινητό μας ή με μια εντολή στο web

μετρά ερεθίσματα του περιβάλλοντος (π.χ. θερμοκρασία, φωτεινότητα)

ενημερώνει με SMS όταν έχουμε φακέλους στο γραμματοκιβώτιό σας

καταγράφει τους παλμούς της καρδιάς μας όταν πηγαίνουμε για jogging

[/quote_box_center]

Η πρώτη δοκιμή

Μετά την λήψη της σχετικής άδειας από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι μαθητές στην πρώτη δοκιμή του Argolith σε ποτάμι των Τρικάλων.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 15/03 έγινε η πρώτη δοκιμή στον Αγιαμονιώτη, από όπου έχουμε και τις πρώτες υποβρύχιες εικόνες. Η δοκιμή πήγε πάρα πολύ καλά και η πλεύση του Argolith είναι πλέον ιδανική.

Η ομάδα

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

Ουρανία Μπέλσι, Κωνσταντίνος Βράντζας, Βασίλειος Γκατζής, Σωτηριος Καλαντζής, Αχιλλέας Αλέκος, Ελένη Κλιάφα, Γεώργιος Αλέκος, Ελένη – Μαρία Μαντόλα, Παναγιώτης Καρατζάς, Ραφαήλ – Ανδρέας Μουτογεώργος, Αθανάσιος Γούσιος.

Η ομάδα Υδρορομποτικής συγκροτήθηκε στο 7ο Λύκειο Τρικάλων από τους εκπαιδευτικούς κ. Βασίλειο Σπάχο (ΠΕ 19 Πληροφορικής) και Σεβαστή Τσιλίκη (ΠΕ 04 Βιολόγος), χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και τα μέλη τους ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος.