Καρυδόπαστα σοκολάτας ποτισμένη με σιρόπι σοκολάτας της Χρυσούλας

Υλικά:

2 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο

11/2 φλ. φρυγανιά

3 κ.σ. κακάο άγλυκο

1 σοκολάτα κουβερτούρα

125 γρ. ψιλοκομμένη

3 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

1 φλ. βούτυρο

1 φλ. ζάχαρη

6 αυγά χωρισμένα

2 πρέζες αλάτι

4 κ.σ. κονιάκ

ξύσμα λεμονιού

λίγα καρύδια (πεταλούδα) για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι σοκολάτας:

2 φλ. ζάχαρη

1 φλ. κακάο

1/2 φλ. νερό

1 κ.σ. βούτυρο

3 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση:

Προθερμένουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 32 εκ. ή μακρόστενο 22×36 εκ. Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το κακάο, τη σοκολάτα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλο και ανακατεύουμε με το κουτάλι να ενωθούν. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για 4-5 λεπτά μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Έναν-έναν ρίχνουμε τους κρόκους να τους πίνει το μείγμα (εγώ έριξα και μία βανίλια για να μην μυρίζουν τα αυγά) και το ξύσμα. Ρίχνουμε το κονιάκ. Τέλος προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Σε καθαρό μπολ χτυπάμε ένα ένα τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Λίγη λίγη ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα, αναδιπλώνοντάς το με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις. Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Όταν βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του, πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με σουβλί για να ποτίσει με το σιρόπι σοκολάτας. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα εκτός από το κονιάκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά (να μην πήξει πολύ) για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ. Περιχύνουμε την καρυδόπαστα σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι σοκολάτας. Γαρνίρουμε με τα καρύδια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Άντζελα Βαλλιάνου.