Κέικ μήλου με σος καραμέλα

Υλικά για το κέικ:

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη

5 μεγάλα αυγά

1 πρέζα αλάτι

75 γρ. αλεύρι μαλακό

200 γρ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γλ. κανέλα

1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

2 μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες

 

Υλικά για την σος καραμέλα γάλακτος:

50 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

100 ml γάλα εβαπορέ

125 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση :

Για τη σος: Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη σος σε κατσαρολάκι με χοντρή βάση. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά έως ότου πάρει τη μορφή σιροπιού. Την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε πότε.
Για το κέικ: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Στον κάδο της Κουζινομηχανής Kenwood του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με τον Αναδευτήρα Κ μέχρι να κρεμώσουν και να αφρατέψουν. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό στο μείγμα περιμένουμε να ομογενοποιηθεί (να το απορροφήσει καλά το μείγμα) και έπειτα προσθέτουμε το επόμενο. Ρίχνουμε το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Τέλος, προσθέτουμε τη  σκόνη αμυγδαλόψιχας και το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μία φόρμα δαχτυλίδι (χωρίς τρύπα στη μέση, με αποσπώμενη βάση 22 εκ.). Αδειάζουμε το κέικ και στρώνουμε επάνω του κυκλικά τις φέτες μήλου. Ψήνουμε το κέικ σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Αν το κέικ αρχίσει να ροδίζει γρήγορα από πάνω, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου όταν μπήγουμε τη μύτη του μαχαιριού να βγαίνει καθαρή ή στεγνή από ζύμη. Αφού ψηθεί το αφήνουμε στη φόρμα για 5΄ και έπειτα ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε το κέικ με τη σος καραμέλα γάλακτος.

Καλή επιτυχία.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr σε εκτέλεση και φωτογραφίες της φίλης μας  Αγγελικής Αναγνώστου , η οποία και μας την έστειλε.