Ιστορική-Πολιτική Εκδήλωση τιμής και διδαγμάτων για το μπλόκο στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων τον ματωμένο Απρίλη του 1944

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ στο πλαίσιο γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος διοργανώσε εκδήλωση την Κυριακή 17 Απρίλη 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στην Πλατεία Κόκκινου Πύργου. Σκοπός είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τον ματωμένο Απρίλη του ’44.

Στο χρονικό που παρουσιάστηκε έγινε αναφορά σε γεγονότα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρωτοπόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος στα Τρίκαλα, που είχαν γνωρίσει την εξορία της μεταξικής δικτατορίας, όπως ο γραμματέας της αχτίδας υπαίθρου Αντώνης Μπίλλας και ο Βασίλης Πιτσάκος που ήταν σύνδεσμος με οργανώσεις. Πιάστηκαν από τους Ιταλκι εούς και αφού φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο Κουτσομυλίων εκτελέστηκαν στις αρχές του 1943. Ήταν οι πρώτες εκτελέσεις που έγιναν στα Τρίκαλα.

Η αναφορά στα γεγονότα του Απρίλη 1944 επικεντρώθηκε στην επιχείρηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Μετά από προδοσία , η κινητοποίηση δεν είχε αποτελέσματα ενώ οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και συνεργάτες τους, περικυκλώνοντας το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο όπου ο τόπος συνάντησης όσων είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση. Στην επίθεση που έγινε όπως και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν  έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας οι Στάμος Βαγγέλης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Κ. Πύργου, Ευθυμίου Βασίλης εφεδροελασίτης, Τσουμένης Θανάσης γραμματέας της Π.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, ο Νίκος Λέγκας γραμματέας του ΕΑΜ Πόλης, ο Διονύσης Δρακονταειδής στέλεχος του ΕΑΜ Πόλης καθώς και δύο κάτοικοι της περιοχής.

Κατά την ίδια επιχείρηση των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Αποστόλης Τσανάκας και Στέργιος Γάτσας που οδηγήθηκαν στην αγχόνη την ίδια μέρα, 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε   Πολιτική Ομιλία από το Χρήστο Κούτσικο, μελο ς της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, Ποιητικό και Μουσικό Δρώμενο με αντάρτικα τραγούδια και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στο χώρο όπου ήταν ο τόπος συνάντησης όσων μετείχαν στην επιχείρηση.

 


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

          Με περηφάνια και σεβασμό τιμούμε σήμερα στην πλατεία του Κόκκινου Πύργου τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τον ματωμένο Απρίλη του ’44.

         Στο χρονικό που προηγήθηκε έγινε αναφορά σε γεγονότα όπου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρωτοπόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος στα Τρίκαλα. Σύντροφοι που είχαν γνωρίσει την εξορία της μεταξικής δικτατορίας, όπως ο γραμματέας της αχτίδας υπαίθρου Αντώνης Μπίλλας και ο Βασίλης Πιτσάκος που ήταν από τους πρώτους εκτελεσμένους στα Τρίκαλα , καθώς κι άλλοι χιλιάδες που ακολούθησαν.

          Είμαστε περήφανοι γιατί το κόμμα μας το ΚΚΕ, υπήρξε η ψυχή, ο οργανωτής-καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ. Είμαστε περήφανοι γιατί  ό,τι θετικό έζησε ο λαός στον τόπο μας το κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και πάντα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για σχεδόν εκατό χρόνια πλέον.

Με σεβασμό υποκλινόμαστε σε όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για έναν καλύτερο κόσμο.Σε όσους και όσες πάλεψαν ή στήριξαν τους αντάρτες στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στην παρανομία. Υποκλινόμαστε με σεβασμό σ’ εκείνους και εκείνες που κράτησαν ηρωική στάση με το όπλο στο χέρι ή τα χωνιά και την προκήρυξη, σ’ εκείνους που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τα σαμποτάζ. Αυτούς που συνέχισαν ξανά με το όπλο στο χέρι με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εκείνους και εκείνες που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, που εκτελέστηκαν, έμειναν όμως αλύγιστοι και μας έχουν διδάξει ένα αξιοπρεπές πρότυπο ζωής. Του αφοσιωμένου, αταλάντευτου αγωνιστή για τα λαϊκά συμφέροντα σε όλες τις συνθήκες, του επαναστάτη μέλους του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έδωσε συνολικά στους λαϊκούς αγώνες και συγκεκριμένα στα χρόνια της κατοχής χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του. Δημιούργησε πρότυπα στάσης ζωής, καλλιέργησε στην πράξη το μαζικό ηρωισμό. Η ιστορία του Κόμματός μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει από της ιστορία της τάξης μας και είναι γραμμένη με αίμα σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την Ελλάδα , στην περιοχή των Τρικάλων, εδώ στον Κόκκινο Πύργο.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που κράτησε 2.194 μέρες, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγο­νότα του 20ού αιώνα και σφραγίστηκε με τη νίκη των λαών κατά του φασιστικού ιμπε­ριαλιστικού μπλοκ Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιτα­λίας και των συμμάχων τους.

Πάνω από 110 εκατομμύρια άνθρωποι επάνδρωσαν τους τακτι­κούς στρατούς. Οι νεκροί στον πόλεμο, στρα­τιωτικοί και μη, έφτασαν τα 60 εκατομμύρια!

Στη μεγάλη λαϊκή νίκη, ήταν αποφασιστική, καθοριστική, η συμβολή της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης με 20 εκατομμύρια νεκρούς  Η προσφορά του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού, έχουν κατα­γραφεί ως αθάνατη εποποιία.

          Τα εθνικοαπελευθερωτικά αντιστασιακά κινήματα στις κατεχόμενες χώρες καθήλωσαν εκατοντάδες εχθρικές μεραρχίες. Προξένησαν σημαντικές καταστροφές στα στρατεύματα κατοχής με την ηρωική πάλη τους που στρεφόταν ταυτόχρονα κατά των κυβερνήσεων του «Άξονα» και των στρατιωτικοπολιτικών μηχανισμών τους σε κάθε κατεχόμενη χώρα.

Το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα ήταν από τα πιο μαζι­κά των κατεχόμενων χωρών της Ευρώπης. Βασική δύναμη του τιτάνιου αγώνα, ψυχή και καθοδηγητής ήταν τα Κομμου­νιστικά Κόμματα, όπως ήταν το ΚΚΕ στην Ελλάδα. Εκατομμύρια κομμουνιστές και κομμουνίστριες έδωσαν και τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο. Τους αξίζει ιδιαίτερη τιμή και αιώνια δόξα! Σήμερα από τον αγώνα τους διδασκόμαστε- εμπνεόμαστε- συνεχίζουμε!

Με πρωτοβουλία του τιμημένου ΚΚΕ στη χώρα μας, στις 27 Σεπτέμβρη του ‘41, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, και το ένοπλο τμήμα του, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτι­κός Στρατός, ο θρυλικός ΕΛΑΣ που συσπείρω­σαν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 8-12 εχθρικές μεραρ­χίες και προξένησε στους κατακτητές απώλειες: 30.000 νεκρούς και συνέλαβε 6.500 αιχμαλώτους. Την άνοιξη του ’44 ο ΕΛΑΣ είχε υπό τον έλεγχο του τα 2/3 της χώρας και τη στιγμή της απελευθέρωσης περισσότερο από το 90% του εδάφους της.

Μέσα από το καμίνι αυτού του αγώνα ανδρώθηκαν και ατσαλώθηκαν τα παλικάρια του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ ,της ΕΠΟΝ κι έφτασαν ως την υπέρτατη θυσία.

Όμως, όλα αυτά τα χρόνια από τη μακρινή δεκαετία του ’40, η προπαγάνδα της άρχουσας τάξης στη χώρα μας, προσπα­θεί να φέρει την ιστορία στα μέτρα της, αναπο­δογυρίζοντας την και συκοφαντώντας τον ηρωι­κό αγώνα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Πότε η προπαγάνδα τους έχει  μαύρη και γκρίζα απόχρωση, πότε γίνεται πιο ροδαλή, αλλά πάντα με έναν κοινό παρονομαστή, έναν κοινό σκοπό: την αναθεώρηση της ιστορίας, μιας ιστορίας που οι λαοί τη γράψανε με το αίμα τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, το 1989 – 1991, ξεκίνησε και συνεχίζει μια συντονισμένη προσπάθεια ανα­θεώρησης της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια προσπάθεια που επιχειρεί να μειώσει ή και να σβήσει την προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος στους λαούς όλου του κόσμου, να υποβαθμίσει το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και τη συμβολή του αντιστασια­κού- απελευθερωτικού κινήματος στο τσάκισμα του ναζιστικού τέρατος.

Επιχειρούν, έτσι, να δηλητηριάσουν τη συνείδηση των νεό­τερων γενεών και να τις χειραγωγήσουν μαζικά για να δικαιολογήσουν και να” συγκαλύψουν τα σημερινά εγκλήματα του ιμπε­ριαλισμού.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει τον αντικομουνισμό επίσημη ιδεολογία της, εξισώνει τη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση με τη ναζιστική Γερμανία, τον κομμουνισμό με το φασισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί και στηρίζει καθεστώτα, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία, οι Βαλτικές χώρες , που απαγορεύουν με νόμο τη διάδοση της Κομμουνιστικής Ιδεολογίας. Σ’ αυτή τη γραμμή συντάσσονται και έχουν ανάλογους πόθους και στη χώρα μας και όσοι δίνουν όρκους πίστης και υποταγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμασούν συνεχώς την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.

Προσπαθούν να σβήσουν με βρώμικο μελάνι ότι γράφτηκε με το αίμα των λαών.

Όμως δε θα τους το επιτρέψουμε. Είναι ακριβές οι παρακαταθήκες και οι εκατόμβες των θυσιών του λαού μας, που μας εμπνέουν, μας διδάσκουν και θα συνεχίσουν να διδάσκουν τις νέες γενιές στους καθημερινούς  και αυριανούς αγώνες μας.

Διδάσκουν πως, όταν ο λαός θέλει μπορεί να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Με τους ταξικούς-λαϊκούς αγώνες του μπορεί να διεκδικεί και να κατακτά τα δικαιώματά του. Αρκεί αυτοί οι λαϊκοί αγώνες να έχουν σωστό προσανατολισμό.

Αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από τη λαϊκή οργάνωση, τη συγκέντρωση δυνάμεων, τη σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, που δεν είναι άλλοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο, το βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που συντηρεί και αναπαράγει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή το να δουλεύουν οι πολλοί για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα.

Αυτό είναι και το επίκαιρο μήνυμα της θυσίας των αγωνιστών του λαού εκείνη τη εποχή και δε θα κουραστούμε να το αναδεικνύουμε, ακόμη και στους πιο δύσπιστους.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σφοι,

Η ένταξη των εργαζόμενων, των νέων, των γυναικών στο Εαμικό κίνημα και την Εαμική αντίσταση δεν ήταν μια φυσική επιλογή. Δεν στρατεύτηκαν όλοι με το ΕΑΜ ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων. Στην περίοδο της κατοχής υπήρχαν 2 μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια μεριά η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου, ορισμένοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι συσπειρωμένοι στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Είναι οι δυνάμεις που πάλεψαν και μάτωσαν ενάντια στους φασίστες.

Από την άλλη πλευρά ήταν η αστική τάξη. Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι τσιφλικάδες, το Παλάτι, το πολιτικό, στρατιωτικό και δικαστικό τους προσωπικό, καθώς και όλη η προπολεμική πνευματική και κοσμική ελίτ της χώρας που είχε δηλώσει πίστη στο φασίστα Μεταξά. Ένα μέρος από αυτούς διέφυγαν μαζί με το χρυσάφι της χώρας στο εξωτερικό, στο Κάιρο.

Ένα άλλο μέρος τους όταν γίνονταν τα ολοκαυτώματα σε τόσες πόλεις και τόσα χωριά του τόπου μας επέλεξε να συνεργαστεί με τους κατακτητές. Αυτοί εμπορεύτηκαν τον πόνο και την πείνα του λαού και συγκέντρωσαν τεράστια περιουσία με τη μαύρη αγορά και τις υπηρεσίες στους κατακτητές. Κάποιοι τέτοιοι έδωσαν πληροφορίες για να προδώσουν την επιχείρηση του ΕΑΜ ΕΛΑΣ εδώ στον Κόκκινο Πύργο. Κάποιοι άλλοι «επώνυμοι Τρικαλινοί» έδωσαν γραπτές ψευδομαρτυρίες και καταθέσεις για να «χαρακτηρίσουν» τους 5 ΕΠΟΝίτες  σύμφωνα με τις οδηγίες των ναζί κατακτητών και να τους οδηγήσουν στην αγχόνη. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ είχε σταθερό μέτωπο απέναντι στους δωσίλογους και τους προδότες του λαού. Άλλωστε και η επιχείρηση , στην οποιά αναφερόμαστε στη σημερινή εκδήλωση, είχε σκοπό να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις προδοτικές οργανώσεις που δρούσαν στα Τρίκαλα.

 Μετά την απελευθέρωση της χώρας κάτω από τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ και την προέλαση του Κόκκινου στρατού, οι δυνάμεις αυτές ήταν προετοιμασμένες και αποφασισμένες να επανέλθουν στην εξουσία, να διεκδικήσουν τα προνόμιά τους. Στη φροντίδα τους δεν ήταν η ανοικοδόμηση της Ελλάδας για την πρόοδο και την ευημερία του λαού, αλλά για τη διασφάλιση των ταξικών τους συμφερόντων. Να πάρουν ή να επαναφέρουν στην ιδιοκτησία τους τα εργοστάσια, τις τράπεζες, τη γη και να διασφαλίσουν τα πλούτη που αποκόμισαν στην Κατοχή. Να συνεχίσουν να ζουν πλουσιοπάροχα.

Με την συμβολή των Άγγλων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών κατόρθωσαν να τσακίσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα, να επικρατήσουν στην πολεμική αναμέτρηση με τον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, να αφοπλίσουν το λαό. Επιχείρησαν να τον καθυποτάξουν και να εξοστρακίσουν από τη σκέψη του κάθε ιδέα για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση. Έτσι την κατοχή ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος, η λυσσασμένη αντίδραση της κυρίαρχης τάξης απέναντι στην τάξη που αμφισβητεί την εξουσία της, την εργατική τάξη.

Ένα χρήσιμο λοιπόν δίδαγμα για το σήμερα είναι ότι όπως και τότε σε μια σημαντική ιστορική περίοδο δεν υπήρξε εθνική ομοψυχία, δεν υπήρξαν κοινοί εθνικοί στόχοι.

Φίλες και φίλοι, σ/σες και σφοι,

Έτσι και σήμερα , δεν υπάρχουν κοινοί στόχοι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, κοινοί στόχοι με την αστική τάξη, τους καπιταλιστές. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινή εθνική προσπάθεια όπως θέλει να ονομάσει η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, την εφαρμογή του δικού της δήθεν καλού μνημονίου,

          Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που μιλάει για δήθεν εθνική κυριαρχία και πατριωτισμό, καλεί το λαό να υποταχθεί  στο δικό της τρίτο Μνημόνιο. Σε βουνό βάρβαρων  αντιλαϊκών μέτρων που θα φορτωθεί σ αυτό των προηγούμενων μνημονίων.

          Ισοπεδώνει το ασφαλιστικό  αποτελειώνοντας  την κατεδάφιση που άρχισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνεχίζει το ίδιο  παραμύθι με τους προηγούμενους. Προσπαθεί   να μας πείσει ότι το νέο σχέδιο-“τερατούργημα” αποτελεί τη σωτηρία για το ασφαλιστικό σύστημα και τους ασφαλισμένους.

Έχει  δώσει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να εξαπολύσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ Ανατολή, έχει δώσει το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ για να αλωνίζουν τα ΝΑΤΟικά πλοία, ετοιμάζεται να ανοίξει νέα ΝΑΤΟική βάση , κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι αποκαλούμενες ως “δεξιές” κυβερνήσεις στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. Έχει συμφωνήσει με τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τους άλλους κυβερνήτες της ΕΕ να κλείσουν από κοινού τα σύνορα, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ξεριζωμένους του πολέμου.

Αποδείχθηκε τελικά πως το περίφημο  στεφάνι στην Καισαριανή ήταν  στεφάνι-τιμή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν, ότι η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν εξανθρωπίζεται. Είναι ένωση του κεφαλαίου , φτιάχτηκε για τα συμφέροντά του. Οι ελευθερίες που προσφέρει είναι ελευθερίες μόνο για το κεφάλαιο. Οι λαοί μένουν εγκλωβισμένοι, γι αυτούς υπάρχουν μόνο κλειστά σύνορα, καταστολή, φτώχεια και εξαθλίωση.

Η Ιστορία λοιπόν μας διδάσκει και αυτά τα ιστορικά διδάγματα δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια για το λαό σημαίνει να μη χάσει άλλο χρόνο, να μη μείνει άλλο παθητικός και φοβισμένος  θεατής στα αντιλαϊκά παζάρια,να μην περιμένει με σταυρωμένα χέρια πότε θα τον σφάξουν. Αλλά να οργανώσει την πάλη του για όλα όσα του ανήκουν! Ό λαός όταν είναι αποφασισμένος μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω βγαίνοντας στην αντεπίθεση, αυτό μας διδάσκουν και τα γεγονότα της δεκαετίας του 1940. Η λογική του δε γίνεται τίποτα καλλιεργείται από το κεφάλαιο ,την κυβέρνηση και τους συμμάχους τους για να κρατήσει το λαό με σκυμμένο το κεφάλι. Πολλά γίνονται αν ο λαός αποφασίσει να δοκιμάσει τη δύναμή που κρύβει μέσα του.

Δε μπορούμε να λέμε πως τίποτα δε γίνεται αφού ο λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμη τη δύναμή του. Οι πρόσφατοι απεργιακοί αγώνες, οι μεγάλες κινητοποιήσεις της αγροτιάς έδωσαν δείγματα γραφής της λαϊκής δύναμής. Σ αυτό το δρόμο και με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συμβάλλουμε να οργανωθούν και οι επόμενοι αγώνες, κυρίως τώρα μπροστά στην κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, με την οργάνωση μεγάλης 48 ωρης απεργίας.

Σ αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε αταλάντευτα διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας    γιατί αυτό είναι το δικό μας συμφέρον ,για να μη μετράμε άλλο χαμένο χρόνο,  για να μη δε θα βουλίαζουμε  πιο βαθιά στην ανέχεια.  Συνεχίζουμε στο δρόμο δρόμο της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της ρήξης με τους  μονοπωλιακούς  ομίλους και την εξουσία τους, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τα δικά μας συμφέροντα ,για να έρθει  πραγματικά ο ίδιος ο λαός στην εξουσία. Συνεχίζουμε για να έρθει η εξουσία και η οικονομία στα χέρια του λαού, συνεχίζουμε για το σοσιαλισμό. 

Κλείνοντας την ομιλία και αντί επιλόγου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν στο μπλόκο του Κόκκινου Πύργου, θα ήθελα να σας κάνω γνωστό πως το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλία για να δοθούν τα ονόματα τους στην πλατεία και σε δρόμους του Κόκκινου Πύργου.  Οι εκλεγμένοι, κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι  θα καταθέσουν αυτή την πρόταση στο Δήμο Τρικκαίων και σ αυτό θα χρειαστούν τη στήριξη του λαού, των κατοίκων της συνοικίας του Πύργου. Για να αποδοθεί μια ελάχιστη τιμή που τους αξίζει.