ΘΧΠ Τρικάλων: Εδώ και 24 χρόνια προσφέρει μία «αγκαλιά» σε εκείνους που τη χρειάζονται  

Οι μέρες που πέρασαν ήταν μέρες γιορτινές, μέρες αγάπης, μέρες που ο καθένας θέλει να τις μοιράζεται με την οικογένειά του. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δυστυχώς δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άνθρωποι που δεν έχουν –για διάφορους λόγους- τη δυνατότητα να νιώσουν το χάδι, που για αυτούς είναι πολυτέλεια να νιώσουν τη θαλπωρή του σπιτιού ή τη ζεστασιά μίας οικείας αγκαλιάς…

Της Βιβής Μαργαρίτη

Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων εδώ και χρόνια έχει αναλάβει για 85 και πλέον άτομα αυτό το ρόλο. Άνθρωποι μοναχικοί, με πολλά προβλήματα υγείας. Άνθρωποι που δεν έχουν συγγενείς οι οποίοι να μπορούν να τους φροντίζουν φιλοξενούνται στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους των Τρικάλων να τείνουν χείρα αγάπης, φιλίας προς το Θεραπευτήριο

Το Θεραπευτήριο λειτουργεί επισήμως από τις 7 Οκτωβρίου 1992. Στο χώρο που προσέφερε η κοινότητα του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου. “Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 85 άτομα. Τώρα που ολοκληρώθηκαν όμως τα έργα κτιριακής αποκατάστασης θα αυξηθούμε και πιστεύω ότι θα φτάσουμε γύρω στα 97 με 98  άτομα» απαντά ο διοικητής του Θεραπευτηρίου Νίκος Ευθυμιάδης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μάλιστα λίστα αναμονής που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα ακριβώς λόγω των εργασιών που γινόταν.

Οι περιθαλπόμενοι

Στο Θεραπευτήριο φιλοξενούνται άτομα, μοναχικά άτομα που δεν έχουν κανέναν στον κόσμο κι ως εκ τούτου αναλαμβάνει η Πολιτεία να τους περιθάλψει. «Αυτοί είναι η πρώτη μας έγνοια και ο πρώτος μας στόχος, όσο μπορούμε τέτοια άτομα μοναχικά να τα έχουμε δω. Μετά, υπάρχουν ασφαλώς κριτήρια κοινωνικά και ιατρικά, δηλαδή δεν μπορούμε να βάλουμε μέσα ανθρώπους που πάσχουν από ψυχιατρικά νοσήματα, από μεταδοτικά νοσήματα και καρκινοπαθείς» αναφέρει ο κ Ευθυμιάδης.

Για να φιλοξενηθεί κάποιος στο Θεραπευτήριο απαιτείται ένα μείγμα κριτηρίων υγείας και κοινωνικών κριτηρίων. «Έχουμε άτομα με αλτσχάιμερ, με άνοια, άτομα που δεν έχουν και τόσο καλή επικοινωνία με το περιβάλλον. Ευτυχώς, έχουμε λίγα νεαρά άτομα. Κυρίως, έχουμε γερούς ανθρώπους 80άρηδες, 85άρηδες οι οποίοι είναι απόμαχοι της ζωής με πολλά προβλήματα στα σπίτια δεν μπορούν ίσως να τους περιποιηθούν οι δικοί τους άνθρωποι, πολλές φορές τους περιποιείται η γειτονιά, ξένος κόσμος κι εμείς εδώ προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε κοντά τους» εξηγεί.

Εδώ, υπάρχουν πάσχοντες από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως εξυπηρετεί ανθρώπους από τη  Δυτική Θεσσαλία, από την Κεντρική Ελλάδα.

Προσωπικό

Το Θεραπευτήριο απασχολεί 55 άτομα μόνιμο προσωπικό σε διάφορες ειδικότητες. «Έχουμε 19 άτομα επικουρικό προσωπικό, άρα πάμε σε ένα επίπεδο γύρω στα 75 άτομα κι έχουμε και κάποιους αντιρρησίες συνείδησης που έρχονται να υπηρετήσουν εδώ τη θητεία τους.  Δηλαδή, μιλάμε για έναν αριθμό πάνω από 80 άτομα» τονίζει ο κ. Ευθυμιάδης.

Χείρα αγάπης και φιλίας

Στη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Ευθυμιάδη απηύθυνε έκκληση στους ανθρώπους των Τρικάλων (στα σωματεία, στους συλλόγους). «Όσο μπορούνε να τείνουν χείρα αγάπης, φιλίας προς το Θεραπευτήριο. Είναι πραγματικά ένα στολίδι για την περιοχή, επιτελεί μεγάλο και σημαντικό έργο και χρειάζεται όσο μπορεί αυτή η δικιά μας εξωστρέφεια να συνοδευτεί και με την αντίστοιχη παρεμβατικότητα όλων των φορέων του Νομού Τρικάλων. Έχουμε άριστες σχέσεις με την Εκκλησία, το Δήμο, την Περιφέρεια, όλους τους φορείς, αλλά  θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο κοντά μας. Να έρθουν εδώ να προσφέρουν σε αυτούς ανθρώπους ζωντάνια.
Είναι άνθρωποι που χρειάζονται την επαφή με τον κόσμο, να έρθει κάποιος να τους χαρίσει ένα χαμόγελο, να τους χτυπήσει στην πλάτη» αναφέρει.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ