Θεογέφυρο, ένας μοναδικός προορισμός κοντά στην φύση, σε μικρή απόσταση από τα Γιάννενα

Η αρχική μου σκέψη ήταν «πάμε θάλασσα….»

Ο καιρός στα Γιάννενα, είχε αρχίσει επιτέλους να είναι λίγο πιο κοντά σε θερμοκρασίες, με αυτόν της υπόλοιπης Ελλάδας και με το καλοκαίρι προ των πυλών, μια βόλτα στη θάλασσα φάνταζε ιδανική επιλογή. Ωστόσο λίγο το αργό ξύπνημα μου, λίγο κάτι δουλειές και ψώνια στο σουπερμάρκετ, ε δεν ήθελε και πολύ η ώρα να φτάσει 16:30. Λίγο αργά για θάλασσα, ειδικά για μια αυθημερόν εξόρμηση. Που να πάω, που να πάω……… αλήθεια στο Θεογέφυρο έχετε πάει???

Το Θεογέφυρο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα και προορισμούς της γύρω περιοχής. Δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τα Γιάννενα και προσφέρεται για ημερήσιες εκδρομές. Υπάρχουν 2 διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το επισκεφτείτε. Στη πρώτη διαδρομή, παίρνετε την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, περνάτε τη διασταύρωση για Κληματιά και Ζίτσα και στρίβετε στην επόμενη διασταύρωση δεξιά προς Λίθινο, Ιερομνήμη και Παρακάλαμο. Στη δεύτερη διαδρομή παίρνετε την παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων και στη διασταύρωση πριν το Λυκόστομο στρίβετε αριστερά προς Ζίτσα. Προτείνω ανεπιφύλακτα την πρώτη διαδρομή, καθώς είναι αφενός πιο σύντομη, αφετέρου ο δρόμος είναι καλύτερος.

Η διαδρομή είναι ευχάριστη μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον και η ώρα περνάει γρήγορα. Πινακίδες σας πληροφορούν για τα δεκάδες χωριά που βρίσκονται στη διαδρομή και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της Ηπειρωτικής υπαίθρου. Ο δρόμος έχει το δικό του χαρακτήρα με ευθείες και στροφές να εναλλάσσονται δυναμικά, κάνοντας την οδήγηση μια πραγματική απόλαυση, καθώς ακολουθείτε το πλούσιο ανάγλυφο της περιοχής.  Δεν θα αργήσετε να δείτε τη διασταύρωση προς το χωριό Λίθινο, πράγμα που σημαίνει ότι το Θεογέφυρο είναι λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά και ….. μα δεν σας είπα ακόμη τι είναι το Θεογέφυρο.

Το Θεογέφυρο λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φυσικό γεφύρι. Τα ορμητικά νερά του ποταμού Καλαμά, σκάλισαν τα βράχια και διαμόρφωσαν σε ένα σημείο μια μεγάλη αψίδα. Όπως τα όμορφα, πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ηπείρου, έτσι και στη περίπτωση του Θεογέφυρου, μια σύνδεση δημιουργήθηκε, πάνω από το ορμητικό ποτάμι. Για χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το φυσικό αυτό πέρασμα, ως άλλο γεφύρι και παρομοιάζοντας το ως τέτοιο, το ονόμασαν Θεογέφυρο, γεφύρι φτιαγμένο από τον Θεό. Στη διασταύρωση για Λίθινο στρίψτε δεξιά και μετά από λίγο θα δείτε μια παλιά, μεταλλική στρατιωτική γέφυρα Μπέλεϋ, η οποία και σηματοδοτεί την άφιξή σας στο Θεογέφυρο.

Αυτή τώρα εξυπηρετεί ανθρώπους και αυτοκίνητα που διέρχονται το ορμητικό ποτάμι. Μόλις την περάσετε παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε όποιο σημείο βρείτε ανοιχτό. Το Θεογέφυρο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την γέφυρα, αλλά δεν φαίνεται από εκεί. Θα πρέπει να κατεβείτε μέχρι την όχθη του ποταμού. Ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος, στα δεξιά σας, σας δείχνει το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε.

Το μονοπάτι οριοθετείται από ένα ξύλινο φράχτη και χάνεται μπροστά σας μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Ο κισσός κυριαρχεί, όπου και αν κοιτάξετε και καλύπτει δεξιά και αριστερά τμήματα του μονοπατιού. Θα χρειαστεί να προσέχετε όπως περπατάτε, καθώς τα φαγωμένα πέτρινα σκαλοπάτια θέλουν επιδέξιες κινήσεις.

Η απόσταση για το Θεογέφυρο δεν είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα καθώς θα πηγαίνετε δεν θα αισθανθείτε κούραση, λόγω του κατηφορικού μονοπατιού. Το μαγευτικό όμως τοπίο, είναι αρκετό για να σας αποζημιώσει. Κατεβαίνοντας ολοένα και περισσότερο, προς το ποτάμι θα νιώσετε τη θερμοκρασία να πέφτει και την υγρασία στην ατμόσφαιρα να αυξάνεται. Η φύση οργιάζει και το πράσινο κυριαρχεί, όπου και αν κοιτάξετε. Ψηλά δέντρα καλύπτουν, με τα φύλλα τους, τον ουρανό από πάνω σας σχηματίζοντας θόλο και το φυσικό φως είναι αισθητά λιγότερο. Μέσα σε ένα τέτοιο απίστευτο τοπίο κινηθείτε, όπως σας οδηγεί το μονοπάτι και σύντομα θα φτάσετε σε ένα ανοιχτό χώρο που σχηματίζεται από ξύλινα καθίσματα γύρω του. Εκεί είναι το παρατηρητήριο.

Έχετε φτάσει. Πάρτε τις ανάσες που χρειάζεστε, μετά την πεζοπορία και θαυμάστε το μεγαλείο τη φύσης. Το Θεογέφυρο, αυτός ο φυσικός γεωλογικός σχηματισμός, που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να διαμορφωθεί, βρίσκεται μπροστά σας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς η φύση κατάφερε να το δημιουργήσει με το πέρασμα των αιώνων. Το μέγεθός του εντυπωσιάζει. Έχει μήκος 45 μέτρα, πλάτος 3 με 4 μέτρα και αν κοιτάξετε ως την κορυφή, εύκολα θα υπολογίσετε το ύψος του γύρω στα 20 μέτρα. 

Οι πιο τολμηροί, με πολλή προσοχή, μπορείτε να ανεβείτε στα βράχια που είναι στην όχθη του ποταμού, σε ένα σημείο χαμηλότερου αυτού στο οποίο βρίσκεται το παρατηρητήριο. Θέλει αρκετή προσοχή, αλλά η θέα του Θεογέφυρου από εκεί είναι πιο ολοκληρωμένη και σίγουρα πιο εντυπωσιακή. Φαίνεται ξεκάθαρα η αψίδα που υποστηρίζουν τα βράχια, καθώς και κάποιες ανθρωπινές παρεμβάσεις, που γίνανε για καλύτερη στήριξη του πέτρινου όγκου. Επιπλέον, από το σημείο εκεί μπροστά, είναι ορατή η ομοιότητα του Θεογέφυρου με τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια.

Τριγύρω παντού το πράσινο και το υγρό στοιχείο κυριαρχούν. Τα ορμητικά νερά του ποταμού Καλαμά χτυπούν ασταμάτητα τα βράχια και χαρίζουν ζωή στην περιοχή! Πλούσια η βλάστηση της περιοχής, σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα προορισμό εξωτικό, σε μια ζούγκλα του Αμαζονίου. Αν κοιτάξετε ψηλά θα δείτε την στρατιωτική γέφυρα που περάσατε λίγες στιγμές πριν. Είναι το μόνο κομμάτι που δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο, αρμονικά δεμένο, σύνολο. Τοποθετημένη παράλληλα στο Θεογέφυρο, καλύπτεται σε πολλά σημεία κατά μήκος της, από το φύλλωμα των δέντρων που έχουν φτάσει και αυτά στο ύψος της. Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι αισθητά χαμηλότερη κάτι που το καθιστά ιδανικό προορισμό για το καλοκαίρι.

Η διαδρομή προς τα πίσω είναι ανηφορική και όσοι δεν είναι γυμνασμένοι θα κουραστούν λιγάκι. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να επισκεφτείτε μετά τον μύλο του Αχιλλέα, που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα! Στη θέση ενός παλιού νερόμυλου, έχει κτιστεί ένα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίριο, που λειτουργεί σαν εστιατόριο και cafe-bar. Η διαμόρφωση του χώρου έχει γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και τόσο το ίδιο το κτίριο, όσο και τα τρία επίπεδα, όπου κάθονται οι πελάτες, δένουν αρμονικά με το ποτάμι και την κατάφυτη περιοχή. Εκεί θα ηρεμήσετε μακριά από τα άγχη και τη φασαρία της πόλης και θα απολαύσετε το γραφικό φυσικό τοπίο που απλόχερα η φύση δημιούργησε. Πραγματικά τα καλοκαίρια αποτελεί μια όαση, όπου μπορείτε να φάτε καλό, οικονομικό φαγητό και να πιείτε το καφέ η το ποτό σας πάνω ακριβώς από το ποτάμι. Δοκιμάστε αν πάτε κάποια στιγμή κόκορα κρασάτο, καθώς είναι ένα από τα πιάτα που αξίζουν.

Πάντα περνάει γρήγορα η ώρα και πάντα όταν περνάμε καλά. Ήταν όμορφη η εξόρμηση στο Θεογέφυρο, ήταν μια αλλαγή από τις συνηθισμένες Σαββατιάτικες εξόδους στην πόλη! Το καλοκαίρι αναμένεται θερμό και το Θεογέφυρο θα βρίσκεται σίγουρα στις επιλογές όσων επιθυμούν λίγη δροσιά, μακριά από την πόλη, όσων επιθυμούν μια σύντομη επιστροφή στη φύση.

πηγή : https://travels4ever.gr