«Η Χώρα μας θα ήταν μια καλλίτερη Χώρα αν την κυβερνούσε ένας ποιητής…»

(Ίσως θα πρέπει να επιστρέψει η εποχή που οι πατεράδες μας δένανε τα γαϊδουράκια στα μαγκανοπήγαδα και στα δοκάνια, εποχή που θα επιτρέψει στα γαϊδουράκια να αλλάξουν θέση)

Αφιέρωμα στον ανώνυμο Ποιητή που καλείται να δει και ν’ αφουγκραστεί τα δεινά της πατρίδας και να μιμηθεί τους προγόνους του!

*                           *                           *                           *

«Μα κι αστραπής να έπαιρνες την όψη   /  Και τη φωτιά να είχες αδελφή   /  Του χαλαζιού και της βροντής   /  Θεός που θα ’σκιαζες τα όρη   /   Να θέριζες τον κόσμο, τις κορφές και τα νερά  / Λαίλαπας αγκρισμένος να γινόσουν και να σέρνεις  /  Σαν άχυρα τον κόσμο και τα κύματα, τα δένδρα και τα βουνά   /  Σεισμός που θ’ άνοιγες ως και της γης τα σπλάχνα   /   Και να ξερνάς αδιάκοπα φωτιά και καταχνιά… Κάποια στιγμή θα σώπαινες κι εσύ!

Τούτο το μεγαλείο θα το ’θελες κι εσύ..!»

Από τον επαναπατριζόμενο Θεσσαλό Πολίτη-Συγγραφέα Βάιο Φασούλα

«Απλή λύση»…, γράφει ο Απόδημος Έλληνας, ποιητής Τεντ Καψάλης…, «Η λύση είναι μια…..Να πάνε όλοι πίσω στα σπίτια τους και μετά απεργία στο φορολογικό σύστημα. Κάνεις να μην κάνει καμία φορολογική δήλωση και τότε μόνο ο “Σύριζα θα ξεριζωθεί”! Γι’ αυτό λέω πως η Χώρα μας θα ήταν μια καλλίτερη Χώρα αν την κυβερνούσε ένας ποιητής… υπάρχουν τόσοι στην Ελλάδα…»

Απ’ τους αγαπημένους και μετρημένους φίλους του γράφοντα, ο καταγόμενος από το ηρωικό Καλπάκι της Ηπείρου Τεντ Καψάλης, επιτυχημένος και δραστηριοποιημένος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επίσης επιτυχημένος πατέρας και σύζυγος και νυν πολίτης της μεγάλης Χώρας πέρα του Ατλαντικού.

 Μαραθωνοδρόμος, έχει αφήσει πάνω από εκατό αγώνες στους δρόμους των ΗΠΑ, πολυγραφότατος ποιητής, αθεράπευτος εραστής και ένθερμος πατριώτης της μητέρας Ελλάδας, δεν παύουν οι ανησυχίες και οι σκέψεις του για λύσεις πάνω στα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα.

Προβλήματα, που ο γηγενής πληθυσμός με τις ατέρμονες, εξωπραγματικές και μωρές επιλογές του δημιούργησε, με αποτέλεσμα οι κομματικές εταιρίες να μετατρέψουν την Ελλάδα σε τσιφλίκι τους, σε κατεστημένο, το οποίο δεν πολεμείται, δυστυχώς, με τίποτα.

Η προτροπή ή το κάλεσμά του προς αναζήτηση πνευματικού ανθρώπου, αποτελεί σάλπιγμα και εφαλτήριο προς τους ανθρώπους, ιδιαίτερα του Λόγου, που εντυπωσιάζει, συγκινεί και τονώνει το ηθικό πολλών αγνώστων συγγραφέων εντός και εκτός συνόρων της ειμαρμένης Ελλάδας.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην μεταπολεμική Ελλάδα είχαν «αρχιτεκτονική» μορφή και χαρακτήρα και οι κατασκευαστές-«αρχιτέκτονες» ήταν μια γκρουπούσκουλα, μια κατά παραγγελία θα λέγαμε συμμορία από «πολιτικάντηδων-πολιτικών» και δημοσιογραφίσκων, από μεγαλοδικηγόρων και εργολάβων, παρόντες οι ηθοποιοί και οι θεατρολόγοι, συνθέτες όλων των ειδών μουσικής και μεγάλης οθόνης σε… ευρωπαϊκό επίπεδο, μια γκάμα τραγουδοποιών και αθλητών, προστέθηκαν και άνθρωποι του πνεύματος, όπως παράδειγμα κάποιοι συγγραφείς που κόλλησαν σαν βδέλλες στο σύστημα και έχει βραχυκυκλωθεί ανεπανόρθωτα.

Το πρώτο έκτρωμα που τροφοδοτεί την αθλιότητα και ισοπεδώνει τη νοημοσύνη των ανθρώπων αυτής της Χώρας είναι αυτό που λέγεται «τηλεόραση» που μόνο τηλεόραση δεν είναι. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα προπαρασκευαστικό εργοστάσιο που μετατρέπει την υγεία σε αρρώστια και το θεατή σε φυτό -και αν όχι, σε απολιθωμένο βλάκα. Εργαλείο με άλλα λόγια της υπάρχουσας καθεστηκυίας τάξης, διώκτης και εχθρός του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού. Τα δίποδα είδωλα που παρελαύνουν στις οθόνες ανεξέλεγκτα, μέσα στα σπίτια μας αφοδεύουν με το πιο βρώμικο τρόπο δηλητηριασμένα «προγράμματα» και μ’ αυτά έχουν διαφθείρει την κοινωνία. Ό, τι σκουπίδι μπορεί να φανταστεί κανείς θα το βρει στην μικρή οθόνη. Οι δε πρωινές εκπομπές ΟΛΩΝ των καναλιών και οι ρόλοι των… δημοσιογράφων – τηλεπαρουσιαστών και επισκεπτών («πολιτικών» ως επί το πλείστον), θυμίζουν αίθουσες δικαστικές… ό, τι σκουπίδι που αφορά την ανωμαλία, την προβολή υποπροϊόντων, των τηλεοπτικών σήριαλ, την εμφάνιση των γυναικείων και παν απ’ όλα τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, θα το δει στην «ελληνική» τηλεόραση, είτε είναι «δημόσια» είτε είναι ιδιωτική.

Παρεμπιπτόντως θυμίζουμε και τονίζουμε ότι υπήρξαν και υπάρχουν άσπιλοι καλλιτέχνες και λόγιοι που λειτούργησαν αντίθετα με το σύστημα το οποίο δεν ήταν και δεν είναι ούτε χθεσινό ούτε αθώο αλλά ένα προγραμματισμένο απάνθρωπο σύστημα το οποίοι μπήκε σε εφαρμογή πριν ακόμα τελειώσει ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος.

Για τους απληροφόρητους θα επικαλεστούμε απόσπασμα προγενέστερων ξένων… πολιτικών, όπως οι Τσόρτσιλ και Ντάλες, οι οποίοι, όπως μας πληροφορεί ο αείμνηστος τροβαδούρος των κακών κειμένων, πολυβραβευμένος λογοτέχνης, ιστορικός, κριτικός, εκδότης ηπειρώτης, Λάμπρος Μάλαμας, σε ιστορικό βιβλίο του «Το Χρονικό της Άλωσης του Υπαρκτού Σοσιαλισμού» σελίδες 656, κάπου στο 1945 έλεγαν μεταξύ άλλων και τούτα:

«Θα τελειώσει ο πόλεμος, όλα θα τακτοποιηθούν. Κι εμείς θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε, όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τα πάντα για να παραπλανήσουμε τους ανθρώπους… Από τη λογοτεχνία και την τέχνη, θα βγάλουμε την κοινωνική ουσία, θα ξεμάθουμε και θα αναγκάσουμε τους καλλιτέχνες να μην παρουσιάζουν την αλήθεια, την πραγματικότητα. Η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος θα δοξάζουν τα πιο χαμηλά ανθρώπινα συναισθήματα. Εμείς θα υποστηρίξουμε τους καλλιτέχνες, που θα εμφυτεύουν στη νεολαία τη λατρεία του σεξ, της βίας, του σαδισμού, της προδοσίας, της ανηθικότητας… Το βασικό στήριγμά μας θα είναι η νεολαία, την οποία θα διαφθείρουμε, θα τη χαλάσουμε, θα την κακοσυνηθίσουμε. Εμείς μέσα από τους νέους, θα κάνουμε κατασκόπους, κοσμοπολίτες. Ναι αυτά θα τα κάνουμε όλα εμείς…»

 Λοιπόν; «Γι’ αυτό λέω πως η Χώρα μας θα ήταν μια καλλίτερη Χώρα αν την κυβερνούσε ένας ποιητής… υπάρχουν τόσοι στην Ελλάδα…». Τι συναίσθημα και αυτό! Πόσο πόνο βγάζει, παράπονο και μεράκι!

Υπάρχουν, αγαπητέ μου φίλε Τεντ, στην Ελλάδα αρκετοί ποιητές και ακόμα περισσότεροι στο χώρο της διασποράς. Ίσως, θα μπορούσαν να γίνουν μπροστάρηδες, αλλά οι αποφασισμένοι που βρίσκονται στον αστερισμό του Εμείς, είναι ελάχιστοι. Για διάφορους λόγους έχουνε μείνει λίγοι, δυστυχώς! Ίσως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το κύκλο της γύρω από τον εαυτό της. Ίσως θα πρέπει να επιστρέψει η εποχή που οι πατεράδες μας δένανε τα γαϊδουράκια στα μαγκανοπήγαδα και στα δοκάνια, εποχή που θα επιτρέψει στα γαϊδουράκια να αλλάξουν θέση…

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα,  Φεβρουάριος 02 2016  pelasgos@fasoulas.de   www.fasoulas.de

 

Βάιος Φασούλας

Ε.Ο. Καλαμπάκας 134

42131 ΤΡΙΚΑΛΑ

τηλ: +30 24310 72132

www.fasoulas.de

pelasgos@fasoulas.de