Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας αποτελεί σημάδι αισιοδοξίας μπροστά στο θόλο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον

Στοιχεία για την πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας παρουσιάστηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση στην οποία προχώρησαν τα μέλη της. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστάσιος Λάππας η Τράπεζα δίνει μία σκληρή μάχη από την οποία εξακολουθεί να βγαίνει νικητής, στηρίζοντας την κοινωνία αλλά και στηριζόμενη σε αυτή. Εκείνο που επισημάνθηκε κατά τη γενική συνέλευση είναι το γεγονός ότι το τραπεζικό συνεταιριστικό εγχείρημα, με κέντρο τα Τρίκαλα, αποτελεί σημάδι αισιοδοξίας μπροστά στο θόλο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον που επικρατεί γενικότερα.

«Η Ελλάδα όχι μόνο δε βγήκε από το μνημόνιο όπως κατόρθωσαν όλες οι άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης που υλοποιούσαν αντίστοιχες συμφωνίες, αλλά τελικά μετά από διαδικασίες που λίγο έλλειψε να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία, εκτός ευρώ και  ενδεχομένως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφτηκε και νέα δανειακή σύμβαση η οποία πέραν της επίδρασής της στο χρέος της χώρας, περιλαμβάνει μια σειρά νέων υφεσιακών μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε «Μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ παραμένουν οι σημαντικές δυσλειτουργίες που δημιουργούν τα capital controls στις επιχειρήσεις. Στο τραπεζικό σύστημα, οι μεγάλες εκροές καταθέσεων οδήγησαν στην εξάρτηση του ελληνικού συστήματος από τον ELA, ενώ επανήλθε η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, με την οποία σχεδόν εξανεμίστηκε η αξία συμμετοχής των προηγουμένων μετόχων».

 Ενημέρωση

Όπως είναι φυσικό έγινε εκτενής αναφορά στη ρευστή οικονομική κατάσταση και τις επιλογές που έκανε η τράπεζα προκειμένου να την αντιμετωπίσει. «Η Τράπεζά μας όμως κατόρθωσε να αντέξει και σε αυτή τη θύελλα. Παρέμεινε κεφαλαιακά επαρκής χωρίς να χρειαστεί έκτακτη κεφαλαιακή ενίσχυση. Διατήρησε υψηλή κερδοφορία προ προβλέψεων άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ και παρά τις μεγάλες προβλέψεις για τις χορηγήσεις και τις ζημίες της χρήσης που προκάλεσαν, διατήρησε τη λογιστική αξία της μερίδας πάνω από την ονομαστική της τιμή, όταν στις συστημικές τράπεζες οι μετοχές σχεδόν μηδενίστηκαν ενώ στις συνεταιριστικές τράπεζες που χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκαν ονομαστικές τιμές μερίδων πολύ πιο κάτω από την προηγούμενη τους τιμή. Σημαντικό στοιχείο είναι και η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της Τράπεζας» τόνισε ο κ. Λάππας.

Από τις επισημάνσεις στις οποίες προέβη μεταξύ άλλων είναι οι ακόλουθες: