Η Παναγιά Χελιδωνού του Τρικαλινού Γιώργου Τσιαμάντα στα κορυφαία κόμικ του 2014

Ανάμεσα στα πέντε κορυφαία ελληνικά κόμικς που θα θυμόμαστε από το 2014 κατατάσσεται η δημιουργία του Τρικαλινού σκιτσογράφου-εικονογράφου Γιώργου Τσιαμάντα. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα σε αφιέρωμά της παρουσιάζει ανάμεσα σε άλλα 4 το συγκεκριμένο έργο το οποίο ξεχωρίζει.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Tο διήγημα της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέως, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, «Η Παναγιά η Χελιδονού», μεταφέρεται σε graphic novel από τον Τρικαλινό εικονογράφο Γιώργο Τσιαμάντα, στην πρωτότυπη μετάφραση της Ιωάννας Χατζηνικολή και παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό από την Comicdom Press.
«… Από καιρό έψαχνα κάτι δυνατό και όμορφο να εικονογραφήσω. Με αφορμή τη “Χελιδονού” βρήκα την ευκαιρία να δείξω μέσα από τις εικόνες πράγματα, όπως αρχαίες γιορτές, συνήθειες και παραδόσεις που συνεχίζονται ως σήμερα ―οι Απόκριες, οι χοροί, τα τραγούδια, τα παιχνίδια, οι δοξασίες…― και να φανεί πόσο απτή είναι αυτή η ιστορική συνέχεια» τονίζει ο Τρικαλινός σκιτσογράφος-εικονογράφος Γιώργος Τσιαμάντας.

[quote_box_center]

Τα πέντε κορυφαία

Στα ελληνικά κόμικς που θα θυμόμαστε από το 2014 στο αφιέρωμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ περιλαμβάνονται συνολικά πέντε κόμικς. Πέντε έργα που ξεχωρίζουν για τη διακωμώδηση της τραγικότητας, τη λεπτή ειρωνεία, τις αιφνιδιαστικές ατάκες και είναι τα ακόλουθα:
• Το «Αϊβαλί» (εκδ. Κέδρος),
• Τα «Χαρακώματα – ιστορίες από την οδό Γάγγραινας» (εκδ. Jemma) των Τάσου Ζαφειριάδη και Πέτρου Χριστούλια
• Η «Παναγιά η Χελιδονού» (εκδ. Comicdom Press).
• Η «Θαυμαστή καμήλα» (εκδ. Ικαρος)
• Τα «Κουραφέλκυθρα» του Αντώνη Βαβαγιάννη (εκδ. Jemma)

[/quote_box_center]

Το έργο

Την αυγή του Μεσαίωνα, ένας καλόγερος φτάνει από την Αίγυπτο στην Αττική και αγωνίζεται να αφανίσει τις Νεράιδες του Κηφισού πείθοντας τους φοβισμένους χωρικούς να τον βοηθήσουν. Όμως οι ερωτικές θεότητες της φύσης θα βρουν έναν απροσδόκητο σύμμαχο… Στην αφήγηση της Γιουρσενάρ, μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους των γαλλικών γραμμάτων, συνυφαίνονται θέματα κλασσικά όσο και συναρπαστικά. Η ιερότητα της φύσης, που είναι η ίδια η ζωή με όλες τις αντιφάσεις της. Ο έρωτας και ο φόβος. Η μεταμόρφωση και η αναγέννηση. Η σύγκρουση και η συμφιλίωση. Η νέα θρησκεία και οι πανάρχαιες Νύμφες.
Όπως μας αναφέρει ο εικονογράφος και δημιουργός comics Γιώργος Τσιαμάντας, σε συνεργασία με τον φιλόλογο Βαγγέλη Ψαριανό προχώρησαν στην απαραίτητη έρευνα, ώστε η αναπαράσταση του τόπου και της εποχής να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής, προκειμένου το εικονογράφημα να αποκτήσει, εκτός από την ψυχαγωγική του διάσταση, και δυνατότητες για εκπαιδευτική χρήση, μέσα από τις εμπνευσμένες και γοητευτικές εικόνες του comic.

Συντελεστές

Γιώργος Τσιαμάντας: Εικονογράφος
Βαγγέλης Ψαριανός: Φιλόλογος, Επιστημονικός Συνεργάτης
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου: Επιμελητής Έκδοσης

Χρηματοδότηση

«Προκειμένου να καλύψουμε τις δημιουργικές κι εκτυπωτικές ανάγκες του graphic novel, ανοίξαμε, καμπάνια χρηματοδότησης στην πλατφόρμα, Indiegogo κι ο στόχος επιτεύχθη» αναφέρει ο Γιώργος Τσιαμάντας.

[quote_box_center]

Crowdfunding

Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία του crowdfunding (συμμετοχική χρηματοδότηση) είναι ο πιο σύγχρονος και ταχύτερα διαδιδόμενος τρόπος χρηματοδότησης. Λειτουργεί από το 2009 στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης και καταγράφει ήδη εντυπωσιακές ιστορίες επιτυχίας, για χιλιάδες ενδιαφέροντα projects σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής, εμπορικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στους εμπνευστές τους να κάνουν την ιδέα τους πράξη, χάρη στις µικρές επενδύσεις χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου. Ο χρήστης προσφέρει ο ίδιος όσα χρήματα επιθυμεί για τη χρηματοδότηση του project, λαμβάνοντας μια σειρά από “perks” (ανταλλάγματα) του ενδιαφέροντός του, χωρίς να ρισκάρει στο ελάχιστο τα χρήματά του.

[/quote_box_center]