Η ΝΕ Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους 5 ΕΠΟΝίτες

O απαγχονισμός των πέντε EΠONιτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 18 Απριλίου 1944 είναι η κορυφαία πράξη αντίστασης στην περιοχή των Tρικάλων. Η παράστασή τους με υψωμένες τις γροθιές, συμβολίζει την αντίθεση σε κάθε ξένη επιβουλή κι ο θάνατός τους φωτίζει το δρόμο των επόμενων γενεών.

Στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να αποδοθεί φόρος τιμής στους πέντε νέους που ύψωσαν τη γροθιά τους στον κατακτητή και θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα ιδανικά: την ελευθερία.

Σήμερα το πρωί η ΝΕ Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με την ΚΝΕ τίμησαν τη μνήμη και την θυσία του Κώστα Σύρμπα, όσο και των υπολοίπων συντρόφων του Στέργιου Γάτσα, Γιάννη Μπριάζη, Κώστα Στεργίοπουλου και Αποστόλη Τσιανάκα.

Η εκδήλωση άνοιξε με ποιήματα, χαιρετισμούς ενώ ακολούθησε ομιλία από τον κ. Απόστολο Ζάχο, μέλος της διοίκησης του παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ.

«Η ΕΠΟΝ δεν ήταν απλά μια οργάνωση νεολαίας, ήταν η ίδια η νεολαία. Ο ΕΠΟΝιτης έδινε τα πάντα στο αντάρτικο, στην ενημέρωση, στην διαφώτιση, στο κίνημα των εργατών, των φοιτητών, των μαθητών, στα παλλαϊκά συλλαλητήρια» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο ομιλητής.

Συγκίνηση

Κάθε χρόνο οι συγγενείς είναι εκείνοι που δίνουν νόημα στην εκδήλωση με τα ειλικρινή τους δάκρυα και τον πόνο που απεικονίζεται στα πρόσωπά τους και που παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δεκαετίες ολόκληρες από την αποτρόπαια πράξη των Γερμανών, δεν ξεχνούν τους δικούς τους ανθρώπους. Για αυτούς είναι παρόντες κάθε χρόνο εκεί.

Ο βουβός πόνος των συγγενών, που  μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν ξεχάσει τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα, και προσήλθαν στο μνημείο των πέντε EΠONιτών στην Πλατεία Pήγα Φεραίου για να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη τους, να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο τους, ως ελάχιστο φόρο τιμής, δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο ακόμη και τον πιο αδιάφορο.