TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Υγεία

Η μυωπία δεν διορθώνεται με σταγόνες: Τι δηλώνει η Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής

Μαρ 7, 2016
in Υγεία
Η μυωπία δεν διορθώνεται με σταγόνες: Τι δηλώνει η Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής
Share on FacebookShare on Twitter

Η μυωπία, ή οποιαδήποτε άλλη διαθλαστική εκτροπή, και ο καταρράκτης, δεν διορθώνεται με σταγόνες.

Τις σταγόνες τις χρησιμοποιούμε είτε σαν αναισθητικό είτε σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις σαν επιβοηθητικό επέμβασης, όπως συμβαίνει στην διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς με διοχετευόμενες σταγόνες ή με απλή διάχυση στους ιστούς ή με υποβοήθηση της διάχυσης με ιοντοφόρηση.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ), ο επίσημος φορέας των Ελλήνων χειρουργών οφθαλμιάτρων που ασχολούνται με τη διαθλαστική χειρουργική, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), με στόχο να ξεκαθαρίσει την σύγχυση που έχει προκληθεί στο κοινό από ρεπορτάζ σε βραδινό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού στις 2/3/2016, καθώς και από σειρά δημοσιεύσεων στον Τύπο και στο Διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες, σχετικά με τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες.

Αναφέρει αναλυτικά η Εταιρεία:

Η μυωπία, ή οποιαδήποτε άλλη διαθλαστική εκτροπή, και ο καταρράκτης, δεν διορθώνεται με σταγόνες. Τις σταγόνες τις χρησιμοποιούμε είτε σαν αναισθητικό είτε σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις σαν επιβοηθητικό επέμβασης, όπως συμβαίνει στην διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς με διοχετευόμενες σταγόνες ή με απλή διάχυση στους ιστούς ή με υποβοήθηση της διάχυσης με ιοντοφόρηση.

Η μέθοδος που αναφέρθηκε βασίζεται στη διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς με τη βοήθεια ριβοφλαβίνης και την ενέργεια ειδικής υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία εφαρμόζεται και στη χώρα μας από πολλούς οφθαλμιάτρους στην αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς (κερατόκωνος, έλκη, μετεγχειρητικές εκτασίες) για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η ριβοφλαβίνη είναι μία βιταμίνη που χορηγείται σε σταγόνες για να ενισχύσει την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, και για να απορροφηθεί διενεργείται χειρουργική απομάκρυνση της ανώτερης επιφάνειας του κερατοειδούς, δηλαδή του επιθηλίου, είτε μηχανικά είτε, όπως προτείνεται από το πρωτόκολο της Avedro, με τη χρήση Εxcimer LASER. Το οποίο ανατρέπει την παραπληροφόρηση ότι αυτή η μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας δεν είναι παρεμβατική ή δεν χρησιμοποιεί και άλλου είδους ακτινοβολία, όπως η ακτινοβολία Laser. Η υπεριώδης ακτινοβολία που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη συσκευή, επειδή δεν είναι αντιληπτή με ορατό μάτι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και δεν έχει και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Η προσπάθεια διόρθωσης της μυωπίας με τη μέθοδο αυτή πραγματοποιείται με την ειδική συσκευή υπεριώδους ακτινοβολίας Avedro KXL II. Η συσκευή KXL II έχει πάρει τεχνικό σήμα CE και διατίθεται προς πώληση στην Ευρώπη, Εμπνευστής και σχεδιαστής της μεθόδου είναι ο κ. David Muller, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο πρόεδρος της Avedro Inc. Σημειώνεται ότι η συσκευή αυτή δεν διατίθεται προς χρήση στις ΗΠΑ, λόγω μη έγκρισης μέχρι στιγμής από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γιατί δεν έχει μελετηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της συγκεκριμένης μεθόδου με υπεριώδη ακτινοβολία, σε σύγκριση με τα υψηλά στάνταρντ ασφαλείας που αποδεδειγμένα έχουν οι ήδη εγκεκριμένες μέθοδοι διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

bigstock Optometry concept test glasse 83309741

Στα ελάχιστα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά (Peer-reviewed Journal) από Ελληνα οφθαλμίατρο, επιστημονικό σύμβουλο της Avedro Inc, περιγράφoνται τα πρώιμα αποτελέσματα της μεθόδου. Oı υπόλοιπες πληροφορίες που έχουμε για τη μέθοδο αυτή, προέρχονται από ελεύθερες ανακοινώσεις σε συνέδρια και άρθρα σε περιοδικά tabloid, που δεν υπόκεινται όμως σε κανένα έλεγχο ως προς την εγκυρότητα του περιεχομένου τους.

Σύμφωνα με τα άρθρα σε αναγνωρισμένα περιοδικά, η πειραματική μέθοδος για τη διόρθωση της μυωπίας έχει δοκιμαστεί σε 4 οφθαλμούς ατόμων μεγάλης ηλικίας με μυωπία και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η διόρθωση που επετεύχθη ήταν περίπου 1,5 βαθμός και ο χρόνος παρακολούθησης 6 μήνες.

Όσον αφορά την υπερμετρωπία, η διόρθωση σε 10 άτομα μεγάλης ηλικίας που έγινε για πειραματικούς σκοπούς, ήταν της τάξεως του +0,75 περίπου. Συνεπώς, η μέθοδος θα μπορούσε να προταθεί σε άτομα με χαμηλή μυωπία και υπερμετρωπία, όμως έχει εφαρμοστεί σε μικρό αριθμό ασθενών και τα μακροχρόνια αποτελέσματά της δεν είναι ακόμη γνωστά. Σημειώνεται ότι στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήθηκε ένα πειραματικό πρωτότυπο μηχάνημα παραγωγής υπεριώδους ακτινοβολίας, και όπως περιγράφεται στο άρθρο, εφαρμόστηκε ακτινοβολία 2,5 φορές μεγαλύτερη από την εγκεκριμένη για χρήση σε ανθρώπινο οφθαλμό. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν είναι σήμερα μια μέθοδος ρουτίνας, όπως αφήνεται να εννοηθεί στα δημοσιεύματα και στις δηλώσεις στην τηλεόραση.

Επιπρόσθετα, δεν πρόκειται για «μη επεμβατική διαδικασία», όπως δίνεται η εντύπωση στο ρεπορτάζ, από τη στιγμή που το μάτι υποβάλλεται σε υψηλή ενέργεια υπεριώδους ακτινοβολίας. H ενέργεια που δέχεται ο οφθαλμός από την ακτινοβόληση με τη συσκευή της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι υπερπολλαπλάσια της ενέργειας που δέχεται κατά μια συνήθη θεραπεία με LASER. Οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διαδικασία της διασύνδεσης του κολλαγόνου, που είναι γνωστές εδώ και 10 χρόνια, είναι αντίστοιχες με κάθε άλλη θεραπεία διαθλαστικών ανωμαλιών, αλλά ήταν αποδεκτές για τη θεραπεία της σοβαρής πάθησης του κερατοκώνου.

Θεωρούμε ότι η μέθοδος αυτή βρίσκεται σε αρχόμενα στάδια κλινικής μελέτης από ερευνητές, οι οποίοι διαθέτουν το συγκεκριμένο μηχάνημα και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσιεύσεις τους, ενδέχεται να μπορεί να διορθώσει χαμηλούς βαθμούς μυωπίας και υπερμετρωπίας. Η μέθοδος όμως, έχει δοκιμαστεί σε μικρό αριθμό περιστατικών με σύντομο χρόνο μετεγχειρητικής παρακολούθησης, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η εντύπωση που προκαλείται με τους πομπώδεις τίτλους στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ, (όπως πχ. « η νέα μέθοδος με σταγόνες που βάζει τέλος στο λέιζερ!»), ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μέτριας μυωπίας, μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα βάσει και των δημοσιεύσεων στη διεθνή βιβλιογραφία.

bigstock Futuristic modern cyber man wi 74237959

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής επικροτεί και προβάλει κάθε θετική εξέλιξη στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής και ειδικότερα όταν προέρχεται από Έλληνες. Όμως, η ανακοίνωση στον τύπο

1. της δοκιμής σε ανθρώπους μιας μεθόδου, ως πρωτοποριακή ανακάλυψη Έλληνα επιστήμονα, που εφαρμόζεται πλέον ως συνήθης πρακτική,
2. η έμφαση, ότι η θεραπεία γίνεται με σταγόνες και όχι σε συνδυασμό με ισχυρή ακτινοβολία με γνωστές παρενέργειες σε σχέση με τις καθιερωμένες πρακτικές
3. το περιορισμένο εύρος τον θεραπευτικών δυνατοτήτων (+0.75 με -1.50) που πρακτικά απευθύνεται σε αυτούς που δυνητικά μπορεί καν να μην χρήζουν θεραπείας και που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί σήμερα να αποτελέσει εναλλακτική λύση ή να υποκαταστήσει τις υπάρχουσες μεθόδους διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών
κρίνεται αβάσιμη και παραπλανητική για το ευρύ κοινό και δεν στοιχειοθετείται από τις μέχρι τώρα ερευνητικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως.

Η μέθοδος PiXL που επινοήθηκε από τον κ. David Muller, ενδεχομένως να μπορεί μελλοντικά να διορθώσει τις μικρές μυωπίες και υπερμετρωπίες, αφού όμως πρώτα μελετηθούν τα μακροχρόνια αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό ασθενών και αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες βελτιώσεις στα μηχανήματα και στην τεχνική. Μέχρι τότε, θα πρέπει να θεωρείται πειραματική. Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε αυτή την μέθοδο, θα πρέπει να ενημερώνονται καταλληλα και να δίνουν προηγουμένως γραπτώς την συγκατάθεσή τους, όπως απαιτείται από την συνθήκη τoυ Eλσίνκι για την Ιατρική έρευνα.

Το ίδιο ισχύει και για τον καταρράκτη, όπου η αντιμετώπιση είναι πάντα επεμβατική. Η μέθοδος είναι η φακοθρυψία του καταρρακτικού υλικού μέσω μικροτομών στον κερατοειδή και γίνεται στο εσωτερικό του φακού πίσω από την κόρη του ματιού. Οι συνήθεις καταρράκτες αφαιρούνται σήμερα διεθνώς με φακοθρυψία υπερήχων, ενώ επανεξετάζεται και μια παλαιότερη μέθοδος, της φακόλυσης με LASER πολύ υψηλής συχνότητας. To Femtosecond LASER επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια τομών και κατάτμησης του φακού στην επέμβαση του καταρράκτη.

Έτσι, η εντύπωση που δίνεται ότι ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται πλέον μη επεμβατικά με LASER, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν τομές ούτε και εσωτερική επέμβαση στο φακό του ματιού, είναι εσφαλμένη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕΦΔΧ

Σπύρος Γεωργαράς, Πρόεδρος
Παντελής Α. Παπαδόπουλος, Aντιπρόεδρος
Δημήτρης Κυρούδης, Γενικός Γραμματέας
Μίλτος Μπαλίδης, Tαμίας
Mέλη: Βασίλης Καραμπατάκης
Κωνσταντίνα Κουφαλά
Γεώργιος Κυμιωνής
Ιωάννης Παναγόπουλος
Βασίλης Τσίγκος

Πηγή: http://www.onmed.gr

 

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατρός προειδοποιεί: Αυτή η διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου
Υγεία

Γιατρός προειδοποιεί: Αυτή η διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Μαΐ 10, 2025
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες
Υγεία

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες

Μαΐ 9, 2025
Ροχαλητό: Γιατί ροχαλίζουμε και πώς να το σταματήσουμε
Υγεία

Ροχαλητό: Γιατί ροχαλίζουμε και πώς να το σταματήσουμε

Μαΐ 8, 2025
1η ΤΟΜΥ: Η Αξία του εμβολίου κατά του HPV»
Τοπικά

1η ΤΟΜΥ: Η Αξία του εμβολίου κατά του HPV»

Μαΐ 7, 2025
10 λόγοι που νιώθετε να καίνε τα μάτια σας χωρίς προφανή αιτία
Υγεία

10 λόγοι που νιώθετε να καίνε τα μάτια σας χωρίς προφανή αιτία

Μαΐ 7, 2025
Αλτσχάιμερ: Τεστ όσφρησης που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι «δείχνει» τη νόσο
Υγεία

Αλτσχάιμερ: Τεστ όσφρησης που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι «δείχνει» τη νόσο

Μαΐ 6, 2025
Next Post
Κάνε κρεμοσάπουνο τις μπάρες σαπουνιού που δεν χρησιμοποιείς

Κάνε κρεμοσάπουνο τις μπάρες σαπουνιού που δεν χρησιμοποιείς

Καφές στο Άμπου Ντάμπι σερβίρεται με χρυσό

Καφές στο Άμπου Ντάμπι σερβίρεται με χρυσό

Γυάλινη τσουλήθρα στον 70ο όροφο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd