Η εξωσωματική γονιμοποίηση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια θεραπεία γονιμότητας κατά την οποία το σπέρμα και τα ωάρια συνδυάζονται σε ένα εργαστήριο. Τα έμβρυα που προκύπτουν αξιολογούνται για την ποιότητα, και ένα ή περισσότερα από αυτά τοποθετούνται στη μήτρα μέσω του τραχήλου.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μακράν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία γονιμότητας υψηλής τεχνολογίας, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 99 τοις εκατό της τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Περίπου 1,5 τοις εκατό των βρεφών που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλληφθεί με Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση κατάλληλη για εμένα;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος, αν έχετε προβλήματα με την ωορρηξία ή την ποιότητα των ωαρίων σας, φραγμένες σάλπιγγες, ή ενδομητρίωση, εάν ο σύντροφός σας έχει προβλήματα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή της κινητικότητας τους ή εάν χρησιμοποιείτε τα ωάρια κάποιου δότη ώστε να μείνετε έγκυος.

Πόσο καιρό κρατάει η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Χρειάζονται περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες για τα ωάρια σας ώστε να ωριμάσουν. Στη συνέχεια, εσείς και ο σύντροφός σας θα περάσετε περίπου μισή μέρα στο γραφείο του γιατρού σας ή την κλινική ώστε να γίνει η γονιμοποίηση και στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψετε τρεις με πέντε ημέρες αργότερα για να τοποθετηθούν τα γονιμοποιημένα ωάρια στη μήτρα σας. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν δραματικά στο κάθε ζευγάρι, ανάλογα με την υπογονιμότητα και τις ηλικίες τους. Οι νεότερες γυναίκες έχουν συνήθως πιο υγιή ωάρια και τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Βάσει πρόσφατων εθνικών δεδομένων, το ποσοστό των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που έφτασαν ως τη γέννηση του μωρού (ή περισσοτέρων μωρών) είναι περίπου:

40% για τις γυναίκες ηλικίας 34 και κάτω
31%  για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 37
21%  για τις γυναίκες ηλικίας 38 έως 40
11 %  για τις γυναίκες ηλικίας 41-42
5 % για τις γυναίκες ηλικίας 43 ετών και άνω.

Πηγή: babycenter.com